Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kol @Animus poruszaliśmy kiedyś temat fotowoltaiki i opłat. Niestety w tym roku Energa nie zrobiła mi prezentu i mam do zapłaty za 2 miesiące 38,60.

Pozdrawiam

Opublikowano

@AO49 Jak? Ja samych opłat stałych (przy 0 poboru) mam 54zł/2mce...

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @kreciq21 ale ja mam na dachu tylko 3,52Wp. Tyle mi załatwia caly rok + w lecie bojler. 

Pozdrawiam 

Opublikowano

A ja mam aż 2,4kWp i w lato przy zerowym poborze z ZE dostaję fakturę na 54zł...

• Lubię to 1
Opublikowano

Kol @kreciq21 to oni z nami robia co chcą bo @Animus pisał ze mu dopłacają. Ale w sumie jestem zadowolony i gdyby nie ten ,,Pesel" to bym poszedł na 9,90Wp. Bo to by bylo warto. To co na dachu to już spłacone.

Pozdrawiam 

Opublikowano

https://www.facebook.com/reel/1316973002672062 

Kolego @AO49 to chwalić Pana że takiego rachunku nie dostałeś 😆

• Haha 1
Opublikowano

@Kordjano Ten frustrat niestety nie ogarnął, że jest w taryfie z grupy C. A tam jest limit dla mocy biernej, za którego przekroczenie się płaci potężny pieniądz. I ten pan poprzez instalację PV oraz brak kompensatora mocy biernej, walił w sieć ogromną jej ilość.

• Lubię to 2
  • Zgadzam się 2
Opublikowano

Ja tam się nie orientuję , jestem szczęśliwym posiadaczem na starych zasadach , ale ten kilof mnie rozśmieszył .

• Haha 1
Opublikowano
15 godzin temu, kreciq21 napisał(a):

A ja mam aż 2,4kWp i w lato przy zerowym poborze z ZE dostaję fakturę na 54zł...

Jakie masz faktury, prognozowe czy z fizycznego odczytu?

Opublikowano

@carinus Mam faktury ze zdalnego odczytu.

Opublikowano

Różnica w opłacie stałej może wynikać z innej opłaty za moc zamówioną.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@o6483256 To ma znaczenie w pakiecie "dla firm". W taryfach G nie biorą tego pod uwagę. A mam "zamówione" 9kW, przyłącze 32A.

Najszybciej różnica będzie wynikać z instalacji 1 fazowej, kontra 3-fazowej. Ja mam 3-fazową.

Opublikowano (edytowane)

Przecież inna opłata stała jest za moc zamówioną 9kW a inna 12,5kW w taryfie G.

Chyba, że sie mylę.

EDIT Chyba, nie mam racji 😉

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

To było w papierach od energa. W wersji papierowej w ich punktach na pewno jest. To są te dokumenty z długim wzorem, jak liczony jest rachunek. I tam jest napisane, że nie dotyczy taryf z grupy G.

W wersji elektronicznej znaleźć na ich stronie, to jak przekopywać się przez szambo.

• Lubię to 1
Opublikowano

Gdybyś za dużo wiedział, to byś za dużo wnikał w szczegóły krojenia klienta. Pole do popisu mają całkiem niezłe i korzystają z niego na maxa. Mam teraz do załatwienia pewne sprawy związane ze zwiększeniem mocy przyłącza i już mnie trzęsie na samą myśl co się będzie działo w całej tej otoczce tego procesu. Na bank wyczyszczą mi magazyn, dlatego wybieram ten moment, w którym będę miał zużyty magazyn w całości.

Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez Animus
Opublikowano

U was nie oplata przesylu przy magazynu wirtualnym?

• Zgadzam się 1
Opublikowano
W dniu 3.02.2025 o 19:11, AO49 napisał(a):

Kol @Animus poruszaliśmy kiedyś temat fotowoltaiki i opłat. Niestety w tym roku Energa nie zrobiła mi prezentu i mam do zapłaty za 2 miesiące 38,60.

Ja nadal 0 + kasa za prąd.

W dniu 3.02.2025 o 20:59, AO49 napisał(a):

Kol @kreciq21 to oni z nami robia co chcą bo @Animus pisał ze mu dopłacają. Ale w sumie jestem zadowolony i gdyby nie ten ,,Pesel" to bym poszedł na 9,90Wp. Bo to by bylo warto. To co na dachu to już spłacone.

Ja bym dobudowywał, nawet jeszcze z 10 kWp.

Opublikowano

@bercus Animus bajki opowiada...

Opublikowano (edytowane)

Mam przysłać zdjęcie rachunku z Energa?

W dniu 3.02.2025 o 21:15, Kordjano napisał(a):

Jak dziecko we mgle, 30kWp za ile... ? takaemotka.gif.34443f94561d304b2bbe326a0eb09f5d.gif

Edytowane przez Animus
Opublikowano

@Animus Tak. Chcę zobaczyć jak opłacasz z magazynu złotówek w ZE choćby opłatę abonamentową.

Opublikowano

Nie mogę namierzyć. Gdzieś leży.

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 3.02.2025 o 21:15, Kordjano napisał(a):

Ten płaczek nie potrafi zrozumieć dlaczego tyle zapłacił

Po pierwsze taryfa C

po drugie moc bierna

gdyby nie PV to zapłaciłby jeszcze więcej

Opublikowano

To chyba falownik wygenerował tyle mocy biernej.