Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam w domu problem z paleniem drewnem w powyższym kotle. Palimy bez bufora w mieszkaniu około 70 m2 (średnica komina 14x14, wysokość 7m).

Podczas palenia temperatura nie może przekroczyć 55/60 stopni na piecu, pomimo suchego drewna. Każde otwarcie drzwiczek to zadymienie, piec po załadowaniu często nie chce wstać dopóki nie otworzy się środkowego lub górnego podajnika.  

Oczytałem się już i wiem jak wygląda palenie drewnem w tym wynalazku, jednak czy ktoś ma pomysł na „przeróbki” lub jakieś inne tipy na palenie w nim? Znajomy powiedział mi ostatnio żebym wyrzucił z niego zawirowywacze spalin z pozycji 16 na załączonym zdjęciu. 

IMG_8316.jpeg

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Ten zawirowywacz to w ogóle jest w tym kotle 6KW? Ja nie dostałem i nie widzę o nim mowy w instrukcji.

Masz sterownik Unister? Jeśli tak to ustaw temperaturę załączania pompy na maksymalną 70 stopni i minimalną histerezę, będzie uruchamiała się cyklicznie a kocioł trzymał wysoką temperaturę. Jak dymi mocno przy otwieraniu to objaw słabego ciągu/braku wentylatora
 wyciagowego.

Co do przeróbek to ja odlałem palnik o mniejszej średnicy tych zawirowywaczy płomienia, aby trzymał lepiej temperaturę i powiększyłem wlot powietrza pierwotnego (ale to pod brykiet którego jeszcze mam sporo, na drewnie było ok). Jak palisz samym drewnem to wstrzymał bym się z przeróbkami. Otwórz powietrze pierwotne na maksa, wtórne zamknij i otwieraj powoli aż przestanie się dymić z komina.IMG_20241123_220930_294.thumb.jpg.be291629e343375fbcbf3dd6f06431eb.jpg

Edytowane przez tuniu77
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @MateuszQ1  taki komin powinien pociągnąć bez wentylatora. Sprawdził bym szczelność, a przede wszystkim termometr na czopuchu. Zasada nie otwierania drziczek załadowczych to podstawa, jak chcę sprawdzić jak się pali otwieram środkowe. Widać co się dzieje z opałem. Zawirowywacze powinny być w wyczystkach- wyjąć oba. Suche drewno a nie tylko poruszone, najpierw drobne trochę niech się wypali a dopiero wtedy załadunek. Góra otwarta to dół zamknięty plus otwarty krótki obieg. 

Życzę powodzenia i cierpliwości on da się polubić Kol @carinusmam z nim kontakt od dłuższego czasu i sobie dobrze radzi. Może podpowie jakieś rady.

Pozdrawiam  

Opublikowano
W dniu 1.12.2024 o 12:15, MateuszQ1 napisał(a):

Każde otwarcie drzwiczek to zadymienie,

Kocioł ma kanał oddymiający poz 20 na rysunku należy go używać przed otwarciem drzwiczek załadunkowych.

• Przydało się 1
Opublikowano

Według mnie to przekrój komina jest trochę mały, ale najlepiej jakby ktoś do Ciebie podjechał i spróbował napalić po swojemu. Te MPM-y po prostu trzeba dobrze rozbujać na starcie, ma mieć minimum 60 stopni, dopiero wtedy można sobie coś tam ustawiać. Wywal zawirowywacze, i załaduj kocioł drobnym dosuszonym drewnem ok.6X6cm, starannie ułóż  i powinno się palić  jeśli nie to coś z ciągiem nie halo. 

Ja nigdy nie rozpalam tak jak w instrukcji, robię to na raz, układam stos starannie pod sufit zostawiając dziurę na przeciwko bramki, aby spaliny miały którędy uciekać podpalam palnikiem dekarskim, zamykam drzwiczki  i nie muszę podkładać przez minimum 3 godziny, problem zadymienia mam z głowy.

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano
W dniu 1.12.2024 o 12:15, MateuszQ1 napisał(a):

Witam. Posiadam w domu problem z paleniem drewnem w powyższym kotle. Palimy bez bufora w mieszkaniu około 70 m2 (średnica komina 14x14, wysokość 7m).

Podczas palenia temperatura nie może przekroczyć 55/60 stopni na piecu, pomimo suchego drewna. Każde otwarcie drzwiczek to zadymienie, piec po załadowaniu często nie chce wstać dopóki nie otworzy się środkowego lub górnego podajnika...

Mamy takie same kominy, więc jedyne przeszkody będą w przepływie przez palnik, wymiennik, lub palnik i wymiennik nałożone na siebie. Wywal wszystko na drodze spalin i patrz co się dzieje. Jeżeli nawet na krótkim obiegu kocioł nie może się rozbujać do wysokich temperatur, to zostaje jedynie sam palnik. Testy kotła na wentylatorze zawsze będą inne od tego co się później dzieje przy naturalnym ciągu. Drewno musi być mocno rozdrobnione.

• Zgadzam się 2
  • Przydało się 1