Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy warto pompa ciepła i jaka?

Kryspinek76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o poradę odnośnie montażu pompy ciepła.

Interesuje Mnie opłacalność w mojej sytuacji ,polecane modele pomp oraz uzasadnienie swojego wyboru dlaczego monoblok a nie split.

Jestem zielony w tych kwestiach i nie chcę się dać naciągnąć.

Poniżej parametry budynku z app ciepło oraz przykładowa oferta pompy i ceny.

Z góry dzięki.Screenshot_2024-10-31-16-51-03-79_ab7988c7b00b15bc78ec5a428c58236f.thumb.jpg.4ac88983081d484c4f6b93f412fca0e3.jpgScreenshot_2024-10-31-16-39-09-42_ab7988c7b00b15bc78ec5a428c58236f.thumb.jpg.7c920a5d5ebf512b21d516fcf873bef6.jpg

Nie opłaca się PC bez modernizacji  budynki i instalacji CO.

Jeżeli musisz grzać wodę w CO do 60 st to kocioł na drewno lub pelet. Nowoczesne kotły gazowe kondesacyjnę też wymagają grzania niską temp CO.

Edytowane przez cezario1

5 godzin temu, cezario1 napisał(a):

Nie opłaca się PC bez modernizacji  budynki i instalacji CO.

Po modernizacji będzie się bardziej opłacało grzać tym czym dotychczas i bez modernizacji instalacji CO. Cena kWh jest kluczowa. Po ociepleniu ilość każdego paliwa znacznie zmniejszy się. 

Ile będzie kosztował w przyszłości prąd, drewno, pellet, gaz, węgiel? - tego nie wie nikt. Można tylko spekulować. Z doświadczenia można tylko wnioskować że źródło ciepła mocno naganianie/dotowane będzie drogie w eksploatacji ( tak zawsze było dotychczas).

Jak zmodernizuje instalację CO i będzie grzał  parametrem do 40 stopni a nie do 60 jak dotychczas to grzanie PC może wyjść taniej niż na przykład peletem.   Przy kotle na pelet nie musi grzać niskim parametrem tak jak przy PC więc nie musi modernizować instalacji CO. Jak już bierze dotacje bo z oferty przez niego zamieszczonej wygląda że tak to powinien sobie ociepli też strop na tą dotację. 

Edytowane przez cezario1
  • Zgadzam się 1