Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawa tyczy się instalacji na starych zasadach, ale naszła mnie dzisiaj myśl jak zwiększyć legalnie pojemność depozytu, bez zwiększania mocy instalacji ponad 10kWp. Tutaj trzeba by wykorzystać magazyn i dodatkowe instalacje w off-grid. Chodzi o to, by stale oddawać moc umowną do sieci i korzystać z dobrodziejstwa magazynu ładowanego z dodatkowych źródeł. Wciskanie większej mocy niż w umowie może się skończyć wcześniej, czy później, wpadką. Ktoś robił wstępne wyliczenia takiego manewru?

Opublikowano

Nie wiem czy to do końca jest prawdą tak gdzieś czytałem  że  jeżeli masz umowę do 10 kWp to jak oddasz więcej  to może być kontrola bo chodzi o ten próg umowy  do 10 kWp 80 % i powyżej 10 kWp 70% do tego się czepiają.

Opublikowano (edytowane)

Dlatego nie możesz wprowadzać do sieci z mocą większą niż te umowne 10kW, ale nikt nie wnika ile kWh tam wepchniesz. Chodzi o problem z przeciążeniami sieci jak ktoś przegina z mocą. Ilość nie jest problemem. Przejście na moce umowne pow. 10kW mija się z celem.

Instalacje na trakerach oddąją znacznie więcej niż tradycyjne i nikt tego nie neguje.

Edytowane przez carinus
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Ja ostatnio na tym forum przeczytalem ze trackery sa beee i lepiej dolozyc paneli… Tylko ze to nie jest jedno i to samo…

Opublikowano
40 minut temu, carinus napisał(a):

Instalacje na trakerach oddąją znacznie więcej niż tradycyjne i nikt tego nie neguje.

Jak masz zainstalowaną moc paneli 10kW, to nie ważne są trakery to moc się i tak od tego nie zwiększy, najwyżej panele lepiej wykorzystasz.

Opublikowano
55 minut temu, sambor napisał(a):

najwyżej panele lepiej wykorzystasz.

Otoz to. Tu o ilosc chodzi energii [kWh] a nie jedynie moc [kW].

Opublikowano
13 godzin temu, carinus napisał(a):

Dlatego nie możesz wprowadzać do sieci z mocą większą niż te umowne 10kW, ale nikt nie wnika ile kWh tam wepchniesz.

Dokładnie nie ma zmianki w umowie na ilość wprowadzonej energii  tylko moc , jednak żeby wprowadzić coś więcej do sieci to trzeba to zrobić na trakerze albo zwiększając ilość paneli PV i ograniczając moc po przez inwerter sieciowy co skutkuje tym że wzrasta nam moc  zródła wytwórczego gdzie w  umowie zródłem wytwórczym sa panele PV a nie falownik i koło się zamyka.

Opublikowano (edytowane)

Czytajcie ze zrozumieniem. Trakery były przykładem dla kolegi że ZE nie wnika ile energi wpychamy, tylko z jaką mocą i dla przykładu traker, który zrobi z 1kWp np. 1,5MWh rocznie zamiast tradycyjnych 1-1.2MWh. Tego nie sprawdzają.

@marcus312Nikt nie zabrania stawiania mocy wytwórczej w off-grid.

Edytowane przez carinus