Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podgotowywanie wody w MPM-ie 14KW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak te zawory afristo takie słabe to może tam przetestować zwykły termostat od auta?

Opublikowano

@szpenioNie przeoczylem, tylko dałem do zrozumienia że takie rozwiązanie naprawdę pozwala na zmniejszenie wszelkiego rodzaju ryzyka awarii i pozwala na bardziej bezstresowe użytkowanie.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
3 godziny temu, Przemyslaw85 napisał(a):

Pewnie coś Afrisso zmieniło. 

Zmienilo, wypuscilo nowyszy model tych zaworow wlasnie z ta uszczelka. 

Czy polepszyli raczej nie, ale pewnie wiecej na tej zmianie zarobia taka polityka uwczesnych firm

Opublikowano
3 godziny temu, Piecuch19 napisał(a):

Jak te zawory afristo takie słabe to może tam przetestować zwykły termostat od auta?

Nie zly pomysl,ale 85-92,czy to juž nie za dužo.Najmniej 80 daje sie jescze wyszukac.K temu sprawna przeciwsprežyna.Laboratoryum z možliwoscia wybuchu.

Opublikowano
W dniu 5.11.2023 o 22:40, zaciapa napisał(a):

Możesz powiedzieć, dlaczego na nyplu 6/4 ma nie zadziałać grawitacja?

Bo  te nyple mają masakrycznie  grubą ściankę co powoduje, że w środku jest DUŻO mniejszy prześwit niż 6/4.

Opublikowano (edytowane)

Dokladnie, każdy zawór kulowy ma większe przewężenie... ale przecież 38mm to 6/4 cala w przybliżeniu, czyli jak wybito na zewnątrz, więc po co to zamieszanie :)))

@Piecuch19 Ktoś już tu na forum chwalił się takim patentem na termostacie od ciężarówki,   ale mnie nie podchodzi  bo ja chcę  mieszać gorącą wodę z zimnym powrotem,  a nie podbijać temperaturę na kotle.  

Zawory mieszające nie są złe, do spokojnej pracy jak najbardziej, ale wszystkim mało, każdy by chciał mając bufor nabić go na maksa najlepiej 90*C do samego dołu i jeszcze z kotła wyssać 😜 I żeby jeszcze nie szumiało i bulgotało 😀 ... da się, ale trzeba trochę stuningować układ, firma instalatorska w takie coś nie wchodzi.

Edytowane przez szpenio
Opublikowano
25 minut temu, zaciapa napisał(a):

a inaczej przecież tego nie poskręca.. 

Poskręca

385550900_1042576487080744_4976615829957991312_n.thumb.jpg.4054fe0033b08ea0d8745473a45c860d.jpg

Widzę, że masz jakieś normalne te nyple, ja jak patrzyłem 2 calowe to były jakieś lewe i miały w środku 46mm coś koło tego. 

19 minut temu, szpenio napisał(a):

każdy zawór kulowy ma większe przewężenie..

Nie każdy bo są zawory pełnoprzelotowe. 

• Przydało się 1
Opublikowano

Z tymi zaworami kulowymi, to nigdy nie zwracałem uwagi, brałem najtańsze :))), ale dziwi mnie ten spór 38mm a 42mm, bo w domu mam starą instalację, skręcaną na normalne nyple i wszystko działało na grawitacji, nawet niektóre małe grzejniki na 1/2 cala są podłączone i normalnie grzeją bez pompki.

Opublikowano

Dużo zależy od temperatury wody, bo tylko wtedy jest szansa na dobre przepływy grawitacyjne.

Opublikowano

Odnosnie podgotowuwania wody: jak bigos podgrzewam (z woda bedzie podobnie) to jak mieszam to nie bulgocze jak przestane mieszac to bulgota.

Wiec wniosek moj taki ze trza gonic z przeplywem to bulgotac przestanie 🙂 Na grawitacji to trza rury fest i odleglosci, spadki i ogolnie doktorat robic a to cena i wyglada tragicznie a korzysci (energetycznych) brak.

• Lubię to 1
Opublikowano
28 minut temu, sambor napisał(a):

I na dodatek się kurna przypala!

Z woda wydaje sie, ze bedzie ciezko ale “slyszalem” ze nawet w czajniku na herbate da sie to zrobic 😉 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.11.2023 o 21:53, PioBin napisał(a):

(...) Na grawitacji to trza rury fest i odleglosci, spadki i ogolnie doktorat robic a to cena i wyglada tragicznie a korzysci (energetycznych) brak.

Nie każdy jest piękny i młody😁, ale tu akurat skupiamy się na grawitacji do bufora i tam w kotłowni nawet cienkich rurek plątanina jest. Wiadomo, w pokojach to siara taka grawitacja 🙂

Edytowane przez szpenio
Opublikowano
7 godzin temu, szpenio napisał(a):

…akurat skupiamy się na grawitacji do bufora…

I po co to sie pytam…?

Opublikowano

Ja nie wiem po co komu to, ale mnie to pasuje, to takie zabezpieczenie na niepewne czasy, miałem podłączać bufor inaczej, ale w końcu dałem się przekonać. Instalacji nie przerabiałem więc  w razie czego spokojnie będę sobie jechał na grawitacji bez akumulatorków i całej tej elektroniki. Te wszystkie zaworki  siłowniki, czujniki są delikatne i awaryjne, a do skomplikowanego układu trzeba za każdym razem wzywać fachowca, który nie zawsze daje radę  tak jak u autora tego tematu - pogonił dwóch i sam się  zajął awarią.

Ochronę powrotu zostawię oczywiście, dwie pompki trochę zaworów i tyle  po co mi ta automatyka, kiedy kotła na drewno kawałkowe i tak na dłużej bez opieki nie zostawisz,  trzy dni po kolei będzie chodził , a czwartego przygaśnie i lipa. Ludzie bujają w obłokach i wierzą w tę internetowe bajki, że można załadować i 6 albo osiem godzin luz wszystko załatwi sterownik :))).

A tak przy okazji, autor tego tematu zadowolony? Nabija bufor do 80' C do samego dołu bez szumów i bulgotania? 

Opublikowano
8 godzin temu, PioBin napisał(a):

I po co to sie pytam…?

Bo to jest najprostsze, najtańsze i najbezpieczniejsze rozwiązanie do współpracy kocioł-bufor. Reszta już powinna iść na układzie pompowym z mieszaczem.

@szpenioPrzy grawitacji nie potrzebna jest żadna ochrona powrotu, możesz sobie to darować.

Opublikowano

Ja mam grawitację i bypass z ochroną powrotu. Jakoś to się wzajemnie uzupełnia. Grawitacyjnie na poczatku idzie, zwiększa mi temp. na górze bufora o 10 stopni a potem już pompa. Jakby coś się zepsuło to też grawitacyjnie coś pójdzie zanim w kotle wygaśnie 

Opublikowano
Godzinę temu, szpenio napisał(a):

to takie zabezpieczenie na niepewne czasy

No tez mam, dalem sie namowic na koszta i zrobilem probe. Cos tam grzeje. Fajnie! I nigdy wiecej tego nie uzylem i uzywac nie bede.

Opublikowano

Ogrzewasz dom kotłem z podajnikiem na ekogroszek, a siejesz zamęt wśród użytkowników co łopatą sypią albo kłody drewna w stos układają.😃😁 Oczywiste jest, że grawitacja u Ciebie to bezsens 

• Zgadzam się 1
Opublikowano
2 godziny temu, szpenio napisał(a):

A tak przy okazji, autor tego tematu zadowolony? Nabija bufor do 80' C do samego dołu bez szumów i bulgotania? 

Ciezko mnie zadowolic😁 napewno jest lepiej niz na starej wkladce 55'

Popalam obserwuje, testuje i mozecie miec racje z tym zaworem zwrotnym ze ogranicza przeplyw wody. 

Przy wygrzewaniu bufora do tych 55-60' pompa na 3 biegu ma przeplyw 2m3/h, jak zlapie te 60' przeplyw spada do 1,80m3/h, dzisiaj przy 62 na buforze otworzylem jeden zawor od CWU i przeplyw zwiekszyl sie spowrotem do 2m3/h.

Ostatnie palenie na piecu 84' i nie zabulgotalo jezt jakas poprawa. 

Opublikowano
14 godzin temu, szpenio napisał(a):

Ludzie bujają w obłokach i wierzą w tę internetowe bajki, że można załadować i 6 albo osiem godzin luz wszystko załatwi sterownik :))).

No ale co trzeba robić między kolejnymi załadowaniami kotła? Mam siedzieć i patrzeć? 

Opublikowano

Potrzebne co 15 min uwolnic zaklinowany zasyp,lub rabac na wykalaczki kolejna partia zasypu.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Aż tak źle nie jest, ale trzeba naprawdę się przyłożyć do przygotowania opału i jego ułożenia, aby mieć wolne od wizyt w kotłowni 3-4 godziny, więc ja rezygnuję z całej tej elektroniki i skomplikowanej automatyzacji wszystkiego na rzecz ręcznego sterowania pompkami, zaworami

Opublikowano

Do wykorzystania bufora automatyka najlepsza,bo temperatura tego zrodla w czasu jest nie stala.Tylko potrzebne užyc sterownik,ktory nie "denerwuje" užytkownika,bo niektore sa *******.