Przemyslaw85 Opublikowano 16 Maja 2024 #251 Opublikowano 16 Maja 2024 @Piecuch19 mam tak u siebie, ale PV do grzania wody to całe 1600W i dla rodziny 2+3 bojler wygrzaniu do 85* a nadmiar leci w bufor. W okresie od połowy kwietnia do połowy wrzesnia chociaż podłogówka w łazience jest ciepła.Natomiast w okresie jesień-zima ten system można traktować co najwyżej jako wspomagające. Zawsze to 1-4kWh mniej do wygrania bojlera. Rzadko kiedy się zdarza by bufor był grzany.Natomiast gdybym miał więcej tych paneli np 3000W to ciepłej wody bym już raczej nie dogrzewał powyżej 60* a i bufor by złapał kilka kW.W okresie letnim przy takiej mocy to sądzę że i bufor bym zagrzał powyżej 70 w przeciągu tygodnia może dwóch. Cytuj
carinus Opublikowano 16 Maja 2024 #252 Opublikowano 16 Maja 2024 Jestem już po wymianie grzałki w bojlerze z jednofazowej 1,5kW na 3x1kW. Czeka mnie tylko dokończenie sterowania z falownika, czasówki i różnicówki temperatur. Grzanie wody będzie po przekroczenie ustawionej mocy na falowniku, lub w razie braku słońca, po wychłodzeniu do niebezpiecznej temperatury, grzanie załączy się poprzez termostat w godzinach popołudniowych. Wyłączenie grzania też zapewnia oddzielny termostat. Pompa ciepła ma już wolne do następnego sezonu grzewczego. Cytuj
600 Opublikowano 16 Maja 2024 #253 Opublikowano 16 Maja 2024 Panele mam już na dachu 2 miesiące. Na chwilę obecną zasilają grzałkę 2KW w bojlerze. Jako że bojler jest mały (120 l.) nie ma najmniejszego problemu z nagrzaniem wody nawet w pochmurne dni. Bojler mam ją tym samym obiegu co ogrzewanie, więc jak było chłodniej po odkręceniu grzejników ciepła woda szła grawitacyjnie w obieg. Wykorzystywałem to do grzania w kuchni i łazience. Mocno mnie zaskoczyło to że grzejniki były naprawdę ciepłe. Docelowo tak jak pislaem wcześniej prąd z PV chce wykorzystać do grzania wody w buforze. Jestem przekonany że latem nie będzie z tym problemu. W inne pory roku ma to być tylko wspomaganie pieca. Jeszcze jedno. Prąd z paneli wykorzystuje jeszcze do zasilania narzędzi w ogrodzie. Kosiarka, aerator czy piła łańcuchowa. Generalnie jestem zadowolony 1 Cytuj
esselite Opublikowano 17 Maja 2024 #254 Opublikowano 17 Maja 2024 Jakich komponentów użyłeś? Może wysmarujesz jakiś "poradnik"? 1 Cytuj
600 Opublikowano 17 Maja 2024 #255 Opublikowano 17 Maja 2024 6 paneli 550W, inwerter Volt Green Boost Pro 4000W Sinus, kable, stelaż. Panele , kable, stelaż kupiłem u znajomego w hurtowni, inwerter z internetu. Montowała mi to lokalna ekipa. Całość wyszła mi około 7 tys. 2 Cytuj
Matejko1 Opublikowano 15 Czerwca 2024 #256 Opublikowano 15 Czerwca 2024 (edytowane) W temacie grzania wody fotowoltaiką dorzucę, iż na kanale youtube „To i tamto...” Jasiek71 z forum muratora buduje sezonowy magazyn ciepła tj. wielki bufor ciepła na wodę z 30 plastikowych/plastikopodobnych mauzerów (czyli chyba o łącznej pojemności 30 m3 wody) do magazynowania nadwyżek prądu z fotowoltaiki z lata w celu użycia jej w okresach przejściowych lub zimą. Na razie zbudował część bufora z 4 mauzerów (więc 4 metry sześcienne wody): a tu jest artykuł o tego typu instalacji dla domu jednorodzinnego z sezonowym magazynem ciepła w postaci cysterny wody nagrzewanej kolektorami słonecznymi, która to cysterna ma latem magazynować ciepło z lata do ogrzewania domu zimą: https://czysteogrzewanie.pl/2022/02/megabufor-czy-da-sie-w-pelni-ogrzewac-dom-sloncem/ Edytowane 15 Czerwca 2024 przez Matejko1 Cytuj
o6483256 Opublikowano 15 Czerwca 2024 #257 Opublikowano 15 Czerwca 2024 (edytowane) To ile tej energii wyciągniesz z 4tys litrów wody? Edytowane 15 Czerwca 2024 przez o6483256 Cytuj
Kolekszy Opublikowano Czwartek o 21:22 #258 Opublikowano Czwartek o 21:22 Właśnie po ostatnim rachunku za prąd rozważam panele i grzałkę . CWU 300l, grzałka 1500 w oryginalnie zamontowana . Takie zestawy z aledrogo będą odpowiednie? Przetwornica 3000w i panele 6 sztuk . Zestaw ok 4 tyś +montaż. Montowany na południe. Cytuj
wacio1967 Opublikowano Czwartek o 22:38 #259 Opublikowano Czwartek o 22:38 Będzie działać, ale tylko w lecie i okresach przejściowych. Na 100% się szybko zwróci, ale zastanów się nad pełnoprawną fotowoltaiką. Zainwestujesz cztery razy więcej, ale zwróci się szybciej niż Ci się wydaje. Swego czasu miałem część instalacji offgrid do grzania bufora ciepła i wszystko hulało bez zarzutu, ale przełączyłem się na całość on grid, bo finansowo lepiej na tym wychodzę. Na chwilę obecną dom grzany jest grzałkami, a gaz jest w rezerwie jak braknie kWh w magazynie. Jestem na starych zasadach net-metering. Najlepiej to widać na wykresach z licznika TAURON. Faktura za 2024 rok Faktura za 2025 rok Cytuj
Kolekszy Opublikowano wczoraj o 09:02 #260 Opublikowano wczoraj o 09:02 (edytowane) Instalacje mam jeszcze na starych zasadach. Niestety w tym roku Tauron nie potrafi sobie poradzić z podbijaniem napięć . Na osiedlu doszło sporo instalacji. W najbardziej słoneczne dni instalacje nie działają. Modernizacja lini dopiero za rok lub dwa, zamontowali urządzenia na słupach i tyle w tym temacie. I tak pomyślałem żeby zamontować taki zestaw do grzania a w przyszłości wykorzystać panele do istniejącej instalacji. Analizując zużycie energi, najwięcej wciąga bojler . A jeszcze sprawdziłem ofertę na hurtowni to taki volt z panelami wyjdzie niecałe 2 tysiące. Panele jasolar 385, do tego reszta i zamknę się w 4 tys Edytowane wczoraj o 09:12 przez Kolekszy Cytuj
carinus Opublikowano 5 godzin temu #261 Opublikowano 5 godzin temu Pomyśl żeby wykorzystać już teraz istniejące panele do grzania w miesiącach, gdy masz wyłączenia instalacji. Cytuj
nightwatch Opublikowano 4 godziny temu #262 Opublikowano 4 godziny temu A nie opłaca się kupić najtańszej pompy ciepła nawet tylko do grzania cwu? To by obniżyło zużycie prądu o jakieś powiedzmy 70%, i masz tyle wody ile trzeba, bez względu na to czy akurat świeci słońce. Za 4 tys już się coś da znaleźć Cytuj
carinus Opublikowano 4 godziny temu #263 Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) Jak mu skoczy napięcie w sieci, to pompa nie pomoże. Lepiej falownikiem off-grid wyprodukować prąd i to wykorzystać. Edytowane 4 godziny temu przez carinus Cytuj
Kolekszy Opublikowano 1 godzinę temu #264 Opublikowano 1 godzinę temu Obecnej instalacji nie chce ruszać , bo co odłączę panele do grzania wody a nie będę produkować energi na „dom”. Pompy cwu nie postawie bo kotłownia jest dość mała. Najbardziej skłaniam się właśnie ku PV na ogrodzie. 7/8 paneli . Możecie polecić falownik do tego ? Myślę że to będzie bardziej przyszłościowe jak zwykła przetwornica. Zależy mi żeby na chwilę obecną działało to bez akumulatorów, tylko panele . Chinczyki też biorę pod uwagę Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi