maracz Opublikowano 21 Stycznia 2024 #1176 Opublikowano 21 Stycznia 2024 @PredatorCU mnie to zapylenie na wymienniku ma dziwne właściwości przywierania do wymiennika, np podczas omiatania spora część tego pyłu nie opada , a z powrotem przywiera do niego. Cytuj
wkl Opublikowano 21 Stycznia 2024 #1177 Opublikowano 21 Stycznia 2024 Żeby mieć taki efekt to musisz mieć przerobiony kocioł i palić drobnym opałem. 34 minuty temu, PredatorC napisał(a): Sonda lambda robi robotę.💪 Te drobne obiekty to opał który zasysa do wymiennika i czopucha przy dokładaniu przez ten kanał nad komorą zasypową. Drewno próbowałeś w nim palić po tych przeróbkach? też tak czysto spala? Cytuj
PredatorC Opublikowano 21 Stycznia 2024 #1178 Opublikowano 21 Stycznia 2024 Palę cały czas drewno+zrembką, nawet takie grube kloce co przez drzwiczki ledwo przechodzą palą się bez problemu. Ale domyślam się, że chodzi ci o spalanie samego drewna. W takim razie 1 Cytuj
rafwla Opublikowano 22 Stycznia 2024 #1179 Opublikowano 22 Stycznia 2024 Nie wiedziałem że kolega zakupił sondę. Pięknie sam proch. Trzeba teraz pomyśleć nad jakimś separatorem cyklonowym i wymiennik czysciutki. Jak wartość tlenu jest utrzymywana? Cytuj
maracz Opublikowano 22 Stycznia 2024 #1180 Opublikowano 22 Stycznia 2024 Według mnie, jeśli kocioł pracuje na wymuszonym przepływie powietrza, takie zapylenie jest nie do uniknięcia. Cytuj
luq Opublikowano 5 Lutego 2024 #1181 Opublikowano 5 Lutego 2024 Dla zainteresowanych, 37kw za 10500 w Reszowie. Data prod 12.2023. Cytuj
luq Opublikowano 7 Marca 2024 #1182 Opublikowano 7 Marca 2024 Cześć kończę instalacje i mam pytanie o zawór bezp, na kotle jest max dop ciśnienie robocze 2,5bar , czy dobierać taki sam zawór bezp ? Cytuj
mankog Opublikowano 13 Marca 2024 #1184 Opublikowano 13 Marca 2024 w tym kotle dźwignia do czyszczenia wymiennika jest po lewej stronie, czy da się ją przełożyć na prawą stronę? Czy jest potrzeba jej wyciągania? w kotłowni miejsce na piec mam z 10 cm od ściany. Inaczej nie ustawię. jeśli nie ma potrzeby wyciągania to dam radę, ale jeśli trzeba ją wysunąć to już sie nie uda. Cytuj
Irek14 Opublikowano 13 Marca 2024 #1185 Opublikowano 13 Marca 2024 (edytowane) 4 godziny temu, mankog napisał(a): w tym kotle dźwignia do czyszczenia wymiennika jest po lewej stronie, czy da się ją przełożyć na prawą stronę? Czy jest potrzeba jej wyciągania? w kotłowni miejsce na piec mam z 10 cm od ściany. Inaczej nie ustawię. jeśli nie ma potrzeby wyciągania to dam radę, ale jeśli trzeba ją wysunąć to już sie nie uda. Jeśli nie przeszkadza to nie musisz wyciągać. Żeby sprężyny wyjmować do czyszczenia rączka nie przeszkadza. Edytowane 13 Marca 2024 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
luq Opublikowano 13 Marca 2024 #1186 Opublikowano 13 Marca 2024 7 godzin temu, mankog napisał(a): czy da się ją przełożyć na prawą stronę? Tak, można przełożyć dźwignie oraz drzwiczki. Ja tak właśnie robiłem, aczkolwiek miałem problem z dolnymi drzwiczkami - wymagały podkladkowania na zawiasach, zeby sie domykaly po przelozeniu. Cytuj
mankog Opublikowano 13 Marca 2024 #1187 Opublikowano 13 Marca 2024 Drzwiczki mogą w sumie zostać, ważniejsza dzwignia. Zrobiłem pomiary w kotlowni i trochę ciasno, ale się zmieści. Jakie polecacie bufory? Musi być firmowy, czy mogą być jakie OEM? Różnica nawet ponad 2tys. Warto dołożyć do Galmet'a. Na portalach aukcyjnych da różni producenci i różne ceny. Cytuj
Matejko1 Opublikowano 15 Marca 2024 #1188 Opublikowano 15 Marca 2024 W dniu 21.01.2024 o 21:46, PredatorC napisał(a): Sonda lambda robi robotę.💪 Te drobne obiekty to opał który zasysa do wymiennika i czopucha przy dokładaniu przez ten kanał nad komorą zasypową. Czyli tak pali kocioł bez ochrony powrotu, bez pompek, na samym grawitacyjnym obiegu wody do bufora i na grzejniki? Cytuj
PredatorC Opublikowano 17 Marca 2024 #1189 Opublikowano 17 Marca 2024 Tak. Ochrona powrotu wymyślono po to by maskować złe spalania w kotłach, na ciepłej ściance kotła zapewnionej przez ochronę powrotu dużo mniej niespalonego syfu się osadzi tylko wyleci przez komin. 2 Cytuj
sambor Opublikowano 17 Marca 2024 #1190 Opublikowano 17 Marca 2024 15 minut temu, PredatorC napisał(a): Ochrona powrotu wymyślono po to by maskować złe spalania w kotłach Co za bzdura! To twój pomysł? 2 Cytuj
maracz Opublikowano 17 Marca 2024 #1191 Opublikowano 17 Marca 2024 Jak od źródła mamy kiepskie spalanie, to ochroną powrotu tego nie poprawimy, niestety. 1 Cytuj
luq Opublikowano 24 Marca 2024 #1192 Opublikowano 24 Marca 2024 Mam pytanie o instalacje. Czy zawor zwrotny umiejsciowiony jak na zdj jest w poprawnym miejscu ? Wczoraj zalalem wodą instalacje i mam problem z odpowietrzeniem krótkiego obiegu tj. kociol-bufor. Zawor zwrotny trzyma, (pompa oc zassysa wode z powrotu bufora i powietrze z zasilania poprzez zawor mieszajacy. Zostawilem pomke na noc i wyglada, ze finalnie przepchnela i odpowietrzyla krotki obieg. Zastanawiam się czy przenosic zawor przed trojnik kociol-bufor-zawor mieszajacy na zasilaniu ? czy pozostawienie tego tak jak jest obecnie bedzie zaklocac prace zaworu mieszajacego ? Cytuj
wkl Opublikowano 24 Marca 2024 #1193 Opublikowano 24 Marca 2024 Z zaworem zwrotnym klapowym w tym miejscu nie powinno być problemu, oczywiście zależy gdzie jest umiejscowione napuszczanie wody do instalacji. Cytuj
luq Opublikowano 24 Marca 2024 #1194 Opublikowano 24 Marca 2024 zawór sprężyna, na ten moment napełnianie jest od strony bufora, docelowo będzie od strony kotła Cytuj
Matejko1 Opublikowano 2 Kwietnia 2024 #1195 Opublikowano 2 Kwietnia 2024 W dniu 14.01.2024 o 19:11, wkl napisał(a): Polecam bardzo ciekawy filmik. W tym filmie jest bardzo ciekawa informacja, iż w przypadku Atmosa (kotle gdzie dysza jest w podłodze kotła, zaś powietrze podaje się przez zasyp wskutek czego cały zasyp pali się jak w ognisku) jest dodatkowy powód do regulowania powietrza wtórnego którego to powodu nie ma w MPM-ie (gdzie pali się tylko część paliwa w danym momencie), bo w Atmosach pali się wszystko na raz (jak w ognisku) przez co palenie odbywa się w dwóch fazach: pierwszej odgazowania, gdzie wydziela się dużo gazów palnych i drugiej fazie spalania pozostałego węgla drzewnego. Ta druga faza wymaga mniejszej ilości powietrza wtórnego, więc w chwili rozpoczęcia tej drugiej fazy byłoby użyteczne zejść do kotłowni i zmniejszyć ilość powietrza wtórnego. Cytuj
bercus Opublikowano 2 Kwietnia 2024 #1196 Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Byles wogole przy wlasciwym paleniu w atmosie,že takie bzdury tu w kolko produkujesz? Cytuj
Matejko1 Opublikowano 2 Kwietnia 2024 #1197 Opublikowano 2 Kwietnia 2024 (edytowane) @bercus Ja nie czynię uwag o produkowaniu przez Ciebie bzdur i proszę sobie takie wywody darować. Uważam, iż autor tego filmu wykonał dużo pracy, która przyniosła bardzo ciekawe spostrzeżenia. Edytowane 2 Kwietnia 2024 przez Matejko1 Cytuj
maracz Opublikowano 3 Kwietnia 2024 #1198 Opublikowano 3 Kwietnia 2024 (edytowane) Nie da się optymalnie ustawić pw ręcznie, bez względu na na markę kotła. Oczywiście można ustawić ręcznie dawkę pw i nie tykać jej do końca spalania wsadu, ale takie uśrednione ustawienie dawki będzie pomagać w wytwarzaniu sadzy(niedobór tlenu)i wychładzaniu palnika, wymiennika(nadmiar tlenu) @Matejko1 jaki masz kocioł, i w jaki sposób monitorujesz poziom tlenu podczas spalania? Edytowane 3 Kwietnia 2024 przez maracz Cytuj
Matejko1 Opublikowano 3 Kwietnia 2024 #1199 Opublikowano 3 Kwietnia 2024 @maracz – nie mam laboratorium diagnostycznego ani fabryki kotłów. A czy Ty w Twoim MPM-ie wyliczyłeś o ile poprawia sprawność zastosowanie sterowanie sondą lambda w porównaniu z sytuacją gdybyś wyłączył sterownie sondą lambda a resztę ustawień pozostawił bez zmian? 1 Cytuj
maracz Opublikowano 3 Kwietnia 2024 #1200 Opublikowano 3 Kwietnia 2024 (edytowane) @Matejko1 Nie wyliczyłem, bo ciężko to wyliczyć w warunkach domowych, lecz niedobory, lub nadmiar tlenu podczas spalania to straty. Jaki masz kocioł? Edytowane 3 Kwietnia 2024 przez maracz Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi