Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Aktualne ceny pelletu (2022 rok)

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś zakupiony. 1700 zł za paletę 975kg.

Zakup 4 palet.

IMG_20220415_172206.jpg

IMG_20220415_172218.jpg

Opublikowano

Ładne worki , pod choinkę świąteczną na gwiazdkę ,do kotła nie sypać ,szkoda .🙂

Opublikowano

Mi też ręce się trzęsły jak płaciłem, ale co zrobić. Worki też spalę 🙂  Żarcik 😉

Opublikowano

Ja tam widzę na worku że Litewski

Opublikowano
Godzinę temu, gilal napisał:

Mi też ręce się trzęsły jak płaciłem, ale co zrobić. Worki też spalę 🙂  Żarcik 😉

A kolega nie czeka na letnie upusty ? stracił nadzieje hehe🙂

Opublikowano

Liczysz ze embargo na wegiel i dwucyfrowa inflacja spowoduja ze bedzie taniej? „Oplacalnosc” - specjalnie w cudzyslowie to ta ponizej II taryfy pradu czyli cos w okolicy 1600-1800 w zaleznosci od sprawnosci spalania.

Opublikowano

Mnie wychodzi ok. 1400. A jak policzę amortyzację kotła to szkoda gadać.

Opublikowano
7 godzin temu, Kordjano napisał:

A kolega nie czeka na letnie upusty ? stracił nadzieje hehe🙂

Dzwoniłem w kilka miejsc co brałem wcześniej to odpowiedź była "na tą chwilę nie ma" cena podobna, a i wyższa. A, że trafiłem na dostawę w jednym miejscu to machina poszła...

Opublikowano
8 godzin temu, PioBin napisał:

Liczysz ze embargo na wegiel i dwucyfrowa inflacja spowoduja ze bedzie taniej? „

Nie liczę , ale nadzieja umiera ostatnia ,

Jeszcze będzie przepięknie jeszcze będzie normalnie ....☺️

Jakoś trza sobie będzie radzić by nie zbankrutować , damy radę 😂

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ludzie już rezygnują z kotłów i zmieniają ogrzewanie.jedni powrócili do kopciucha spowrotem .wszystko drogie to i teraz producenci kotłów na pellet  np Lazar czy groszek mają problem bo sprzedaż stanęła.i to musi iść na dół bo popyt stanol.znajomi i masa ludzi masowo rezygnuje na koszt kopciucha ,pompy ciepła.abo kto ma fotowoltanika to klimy zakłada na grzanie tak jak ja i mam ich gdzieś

Opublikowano
10 minut temu, Robson24 napisał:

kto ma fotowoltanika to klimy zakłada na grzanie tak jak ja i mam ich gdzieś

Trend jest obecnie - ok. Tutaj tez jest limit wydolnosci systemu.

Tylko jak juz PC czy klimy to patrzec na GWP i ODP, gdyz za kilka/kilkanascie lat, zeby sie nie okazalo ze to zlom wedlug jakiejs nowej eco-ustawy.

Opublikowano (edytowane)

Chłopie to przyszłość  tu.za granicą to standart.co ty o ustawach mówisz.jest ust na kopciucha i co.kopciuchy dawno miały zniknąć a tego PiS w życiu się niedoczeka.tymbardziej teraz przy dużych cenach.masa ludzi powraca.nawet od nich śmieszne dofina.niepomagają

Kopciuch dawno miał być złomem i co .walą pełna parą w polsce

Edytowane przez Robson24
Opublikowano

Kopciuch jedzie na „kaloszach” a PC potrzebuje sprezarki i czynnika ktorego w lesie nie znajdziesz.

Opublikowano

do kpciucha też trzeba mieć co włożyć

drewna na opał też braki, tzreba czekać i cena rośnie. Węgiel wiadomo

Kopciuch zostaje dla tych co mają swój las. Są jeszcze amatorzy przeróbek na srębkę to ci dzisiaj mogą ciepło sąsiadom sprzedawać 😛

Opublikowano

jak ktoś pracuje na paśtwowym za okolice najniższej pensji, jest na rencie czy emeryturze to niestety, nie ma wyjścia

albo będzie palił czym popadnie albo siedział w zimnym.......

PS przy pellecie >2000pln chyba bardziej mi się opłacą grzejniki elektryczne

Opublikowano

Ja ceny widzę z innej strony, u kuzyna rok temu trociny z traka w ziemię (na hałdę, nikt nie chciał), teraz 50zł/m3 przyjeżdża tir i płaci od razu.

Opublikowano
3 godziny temu, KarolBl napisał:

Kopciuch zostaje dla tych co mają swój las. Są jeszcze amatorzy przeróbek na srębkę to ci dzisiaj mogą ciepło sąsiadom sprzedawać

W kopciuchu nie opłaca się utylizować ani drewna,ani zrębki, przecież sprawność to góra 40%. Być może w DSie wzrasta do 50-60% i to oczywiście się opłaca. Mam sąsiada,który ogrzewa nieocieplony dom/klocek i przydomowy garaż,ma własny rębak,gałęzie za darmo,ale roboty przy tym co niemiara,a zrębki idą jak w lokomotywie. Gałęzie na zrębki to nie problem,wystarczy mieć rębak,ciągnik,wóz,żadnego lasu prywatnego nie potrzeba. Ludzie sami oferują gałęzie,ci co mają las ,bo grube wezmą,a gałęzie zostają. Z drugiej strony gałęzie w lesie to nie problem,5-6 lat i użyźnią ściółkę.

Zrębka to jest dobra do podajnika - z rębaka tarczowego,ale zmieszanego z grochem III (nowomowa 😉). Drewno do kotłów tylko swoje się opłaca i to do DSa co najmniej, nie wspomnę oczywiście o piecach akumulacyjnych czy jakichś kuchniach kaflowych,bo to oczywista oczywistość .

Opublikowano

Ja myślę, że za chwile Ktoś zacznie sprowadzać pellet z zachodu.  Gdzieś tam wyczytałem, że jest już tańszy niż u Nas.  

Rynek sam się wyrówna.  

Opublikowano

Chore to wszystko ☹️