Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zgadzam się. Ale temat jest akurat z kosztami abonamentu.

Sam założyłem ostatnio kocioł gazowy - i abonament wzrósł z 8 do 30 zł. Gdyby nie on to mógłbym powiedzieć że taniej mnie wychodzi gazem niż węglem (cwu w bojelrze) 😉

Ale generalnie z tym abonamentem wychodzi na 0 😉 Także temat niby bez sensu ale jednak.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Przemyslaw85 napisał:

Tylko ze to z opłatami falszuje koszt 1kwh. A w zależności od zużycia różnica jest znaczna.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Nie fałszuje tylko pokazuje realny koszt 1 kWh i jak nas rębią, a zobaczycie jak to się będzie dynamicznie zmieniać ( np. gaz od października). @marcin za 4 miesiące swoje wyliczenia gazu będziesz musiał zweryfikować - czy taniej?

"Realny koszt" to suma brutto wszystkich pozycji na rachunku podzielona przez ilość kWh.

Edytowane przez Piecuch19
Opublikowano
8 godzin temu, Piecuch19 napisał:

Realny koszt" to suma brutto wszystkich pozycji na rachunku podzielona przez ilość kWh.

Wszystkich pozycji zaleznych od zuzycia gwoli scislosci.

Nie mozna dodawac i dzielic oplat stalych (abonamentowych) przez zuzycie bo wyjda glupoty!

Jak zuzyjesz 10kwh i podzielisz przez oplaty stale to cena poszybuje w gore.

Jak zuzyjesz 1000kwh i podzielisz, to oplata stala bedzie miala mniejszy wplyw na wynik.

Opublikowano

Przecież ten abonament to nie jest za telewizor czy internet tylko za prąd więc wpływa na realny koszt 1 kWh.

Opublikowano

Fajny bylby watek gdyby nie wprowadzal w blad. A w tym stylu staje sie manipulacja.

Cena worka 25kg z weglem 25zl + kurier 25zl.

Cena 2t z wegla 2000zl + kurier 25zl.

Jaki bedzie koszt 1kg wegla w obu przypadkach?

Rozumiesz ze wprowadzasz w blad?

Opublikowano

Taki podział ma sens,przy zużyciu rocznym 2500-3000 kw,czyli normalne zużycie 4os rodziny,bez pomp c. i zakładu stolarskiego przez ścianę. Ostatnio wychodziło mi ok 69 gr/kW, Tauron.

Opublikowano (edytowane)

@PioBin nie chodzi o węgiel tylko o gaz i prąd  - nie zamawiasz go u kuriera po 1 worku.

Błędem jest odczytywanie ceny 1kWh podanej przez dystrybutora nie uwzględniając kosztów dodatkowych, które mają wpływ na "realny koszt 1 kWh". Opłaty abonamentowe, mocowe itp. to też koszt, który wpływa na realną cenę 1kWh. 

Manipulacją są twierdzenia: " założyłem fotovoltaikę i nie płacę za prąd" - nie uwzględniające wcześniej poniesionych kosztów z tym związanych i tych z litanii na rachunkach aktualnych ( opłatach abonamentowych, mocowych itp. ).

Podobnie mógłbym powiedzieć kupiłem 50 ton węgla i nie płacę za węgiel.

Edytowane przez Piecuch19
Opublikowano
W dniu 9.09.2021 o 21:46, Piecuch19 napisał:

Ułatwi to podjęcie decyzji osobom, które mają wątpliwości co do wybrania danego medium do ogrzewania domu i realny koszt 1 kWh.

Ilu z tych co wzieli udzial w temacie ogrzewa dom pradem?

Skad te ceny i bledne obliczenia?

W ten sposob prowadzona nierzetelnie dyskusja prowadzic moze do blednych wnioskow.

Opublikowano
Rozliczanie dwumiesięczne - ceny brutto faktura za czerwiec/lipiec 2021 - Częstochowa
Taryfa G12W użytkowana normalnie bez udziwnień - około 55% prądu z drugiej taryfy.
kwota brutto / ilość kWh = cena za kWh
451,89 / 787 = 0,5742 zł
w tym opłaty stałe (dystrybucyjna, przejściowa, mocowa, abonamentowa) 41,12 zł
Bez opłat stałych
410,77 / 787 = 0,5219 zł
Tauron

A nie podać w taki sposób jak podałem powyżej z opłatami stałymi i bez opłat.
Prądem nie ogrzewam i nie korzystam z CWU oprócz 4 dni przy zmianie kotła.

Cena brutto z opłatami stałymi 0,5742 zł
Cena brutto bez opłat startych - 0,5219 zł

Jak widać opłaty stałe podwyższają u mnie koszt 1 kWh o 5 groszy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, PioBin napisał:

Fajny bylby watek gdyby nie wprowadzal w blad. A w tym stylu staje sie manipulacja.

Cena worka 25kg z weglem 25zl + kurier 25zl.

Cena 2t z wegla 2000zl + kurier 25zl.

Jaki bedzie koszt 1kg wegla w obu przypadkach?

Rozumiesz ze wprowadzasz w blad?

To są błędne obliczenia. Chciałbym takiego kuriera za 25 zł dla 2 ton węgla.

Opublikowano

@Piecuch19 ciesze sie ze zrozumiales gdzie lezy problem - obliczen (rozumowania). Wpisz sobie cene kuriera ile uwazasz.

Opublikowano

@PioBin Chciałbym wszelkie opłaty abonamentowe, mocowe, dystrybucyjne itp.  tak po uważaniu wpisywać. Wtedy realny koszt 1 kWh wyszedłby inny.

Opublikowano
48 minut temu, Piecuch19 napisał:

To są błędne obliczenia. Chciałbym takiego kuriera za 25 zł dla 2 ton węgla.

Ja też, ale niestety PGG bierze sobie chyba ze 130

Opublikowano
2 godziny temu, PioBin napisał:

@Piecuch19 ciesze sie ze zrozumiales gdzie lezy problem - obliczen (rozumowania). Wpisz sobie cene kuriera ile uwazasz.

Piecuch dobrze prawi, nas interesuje ile końcowo płacimy za prąd i gaz łącznie ze wszelkimi dodatkowymi opłatami z tym związanymi. Analogicznie z Twoim tokiem liczenia mógłbym policzyć ze ocieplenie styropianem domu wyniesie mnie tyle,  co koszt styropianu. A reszta czyli klej i kołki też musza być, więc liczymy całość.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@Piecuch19 nie prawi dobrze.

Duzo lepszy przyklad podal @Sławek007

Oplaty nalezy dodac a nie dzielic przez zuzycie.

@carinus Ty mi policz wedlug Waszych madrosci ile kosztuje kWh gdy zużyłem 0 slownie zero kWh.

Jak policzysz stawiam flaszke!

Opublikowano (edytowane)

Prosty sposób na zarabianie przez firmy przesyłowe (  dzielące między siebie rynek energii elektrycznej - główne 4) - zużywaj więcej energii elektrycznej , to cena jednostkowa wyjdzie mniejsza , zużyjesz mniej -większa.

Z drugiej strony powstają całe strategie i "programy urzędnicze" promujące oszczędność  - energooszczędne żródła światła , energooszczędne urządzenia i tym podobne slogany  , za które mądre głowy biorą pieniądze.

I tak "promuje" się oszczędność energii. Póżniej są tylko biadolenia o ocieplającym się klimacie i zakazy palenia węglem , drzewem  - pelletem już nie bo ekologiczny( po dodaniu formaldehydów z mebli ).

A wytwarzanie i przesył energii elektrycznej są oczywiście bezemisyjne i dlatego trzeba zachęcać w taki sposób do jej oszczędzania.

Efekty są jakie są.

Przy flaszce to dzielenie przez zero nie będzie sprawiać trudności ale nie o to chyba chodzi ani tez nie o to , w którym miejscu opłaty manipulacyjne należy umiejscowić przy dzieleniu - dodać je do sumy opłat za samą  energię elektryczną i póżniej podzielic przez zużycie , czy wyliczyć cenę jednostkową bez opłat zmanipulowanych ( to nie przejęzyczenie - to opłaty mające na celu manipulacje konsumentem ) i cenę jednostkową samych opłat dodatkowych i dopiero je zsumować.

To wszystko szczegóły .

Najważniejsze jest to ,że wzrost cen samej energii elektrycznej to nie wszystko -konsument znacznie bardziej odczuje w portfelu wzrost wszystkich dodatkowych opłat ( szczególnie jeżeli będzie trendy - posłucha apeli o oszczędzanie energii i zacznie jej mniej zużywać) .

Edytowane przez Jasa
ortografia
Opublikowano

Zachodzę tylko w głowę co wam dadzą wartości dzie rozrzut waszej realnej stawki za 1kwh znacznie odbiega od normy. U jednego będzie to 0.9zl bo zużywa np 100kwh miesięcznie w drugiego wyjdzie 0.75zl bo zużywa 400. A w obu przypadkach opłaty stałe są bardzo zbliżone i koszt zakupu 1kwh także na zbliżonym poziomie.

Chciałbym zobaczyć zestawienie które mi przemówi bym mógł zrozumieć wasz tok rozumowania. Bo to co czytam to jakaś paranoja.
Z chęcią przeczytam podsumowanie naukowe tego co tu zostanie zebrane.

Zaraz znajdzie się taki co tu poda wam wartości na poziomie 14zl za wasz realny 1 kWh bo w skali miesiąca zużywa całe 2 kWh energii.
Tylko co to da drugiej osoby która nie zna zużycia tego co to podał. Na chlopski rozum ma cholernie drogi prąd albo się pomylił?
Podając wartość w 2 pozycjach koszt 1kwh, i opłata stała dałaby więcej.

Dobra ja kończę dyskusje w tym temacie bo nie ma to dalej sensu. Postaram się dziś założyć osobny temat gdzie każdy chętny będzie mógł podać faktyczne wyliczone koszty za 1kwh. A jak będzie mi się chciało to zbiore dane do jednego pliku by jakoś to z wizualizować jak się stawki mają.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

• Zgadzam się 1
Opublikowano
44 minuty temu, PioBin napisał:

@carinus Ty mi policz wedlug Waszych madrosci ile kosztuje kWh gdy zużyłem 0 slownie zero kWh.

Jak policzysz stawiam flaszke!

Pytamy o cenę kWh energii a nie rozważamy czy ktoś z tego korzysta.

Opublikowano

No przecierz dostalem i zaplacilem rachunek za „energie”.  To ile kosztuje kwh??? Policzyles?

To wpisz ze zuzyles 1kwh bo to da sie policzyc… ile Ci wyszlo???

odpowiadam: glupoty…

Opublikowano (edytowane)

Dynamicznie zmieniające się treści rachunków za prąd i gaz bogate w różne opłaty dystrybucyjne, abonamentowe, mocowe i co tam jeszcze sobie wymyślą - fałszują realny koszt 1 kWh prądu czy gazu podawany w mediach i reklamach.

Wpisujecie tu realną cenę 1 kWh wynikającą z wszystkich opłat wchodzących w treść rachunku.

Autor tematu dość jasno sprecyzował oczekiwania. Chodzi o oddanie skali opłat dodatkowych przy sprzedaży energii odbiorcom , bo realna  cena 1kWh prądu czy gazu  u odbiorcy zawiera przecież  te opłaty  , które często przewyższają( przy małym zużyciu ) cenę energii podstawowej.

Jest rzeczą oczywistą , że będą różnice , często znaczne , w podawanych wartościach , wynikające głównie z wielkości zużycia i  nie ma co się temu dziwić . Dobrze byłoby podawać te wartości w dwu wariantach : z uwzględnieniem opłat dodatkowych i bez.

Jak ktoś zna lepszą metodę obrazującą skalę manipulacji firm przesyłających energię to niech ją zaproponuje.

Negowanie wszystkiego bez propozycji zmian niczego nie wnosi.

Edytowane przez Jasa
  • Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Tylko dobrze jakby do tych cen nie wliczać opłaty handlowej. Duża cześć płaci ją, a jest to opłata nieobowiązkowa. Często dość duża, bo ponad 20-25 zł. miesięcznie.

Opublikowano

Niektorzy tego nie rozumia.

Za jakis czas wpadnie na forum „Kaziu” z pytaniem o ogrzewanie pradem. Ktos podlinku ten watek jako (nie)realny koszt pradu. Kaziu przeliczy z projektu obliczeniowe kWh pomnozy przez cene i wyjda glupoty.

Nie ta taryfa, nie ten operator i „Jasiu” podal cene za „swiatlo” i podzielil…

Tak właśnie buduje sie manipulacje.

Wpisac:

- koszt/sume oplat zalazeznych od poboru

- koszt/sume oplat niezaleznych (miesiecznych, kwartalnych, rocznych)

- taryfe

- operatora

- zuzycie

- inne jesli wystepuja

Opublikowano

Kolega założył temat, prosił o 1 prostą odpowiedź. Może 3 odpowiedziało na temat, a 40 mu udowadnia że jest idiotą. Serio? Co się z Wami stało?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.09.2021 o 21:49, Przemyslaw85 napisał:

Kolejny co to nie potrafi czytać ze zrozumieniem. Ludzie co jest z wami do choleru? Czy faktycznie pierw musicie dostać kilka batów byście zrozumieli? Rozumiecie jakie jest pytanie?

Witam kolegów.

Z szacunku dla założyciela tematu który wyraźnie odpisał:

Wpisujecie tu realną cenę 1 kWh wynikającą z wszystkich opłat wchodzących w treść rachunku.

... nie będę polemizował z kol @Przemyslaw85oraz reagował na jego epitety, a na kolegi miejscu raczej zacisnąłbym zwieracze, które z nadmiernych emocji mogą popuścić.

Podałem informację (o którą prosił kol @Piecuch19) z mojej faktury za 6 miesięcy z średnią kwotą za 0,77zł/kWh wyliczoną przez PGE od ilości 358kWh.

Taką ilość musiałem dokupić w zimę od PGE, gdyż produkcja z fotowoltaiki nie pokryła mi w 100% mojego zużycia na dom i ogrzewanie.

Szanowni koledzy mniej emocji a życie będzie wspanialsze. ✌(ツ)

Serdecznie pozdrawiam wszystkich użytkowników forum. YARO

Edytowane przez YaroXylen
literówka
Opublikowano

Od października ceny gazu dla firm 0,36zł/kWh, a dla indywidualnych 0,30zł/kWh, więc dynamika zmieniających się cen 1kWh i opłat dodatkowych na rachunkach dla gazu, a prąd nie będzie odstawał od tej dynamiki - będzie można w tym temacie prześledzić. 

Przy cenie gazu po podwyżce na 0,36zł/kWh ( dla firm) wychodzi na to że ogrzewanie olejem opałowym po 3,5zł/litr = 0,35zł/kWh ( 1litr = 10kWh) jest w cenie gazu. Nie wiadomo jak długo to potrwa, ale na tą chwilę dochodzi do takich paradoksów, a będzie ich więcej.

Chyba nikt nie spodziewał się że ogrzewanie olejem opałowym będzie w cenie gazu i bez dodatkowych opłat na rachunku? 

Co do nie rozumiejących co to jest "realny koszt 1 kWh" nie będę się odnosił, bo nie chodzi o to by produkować gównoburzę tylko zwrócenie uwagi ile faktycznie płacimy? za co? i jakie źródło ogrzewania będzie korzystniejsze? - teraz i za kilka miesięcy z perspektywy dynamicznie zmieniającej się ceny 1kWh.

• Nie zgadzam się 1