Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Będę w 2027 roku budował dom.  Padło na technologię drewnianą (Kanadyjczyk). Będzie miał około 90 m2 . Zwarta bryła , dach dwuspadowy, parterowka.  Planuje wełnę 0,031, płyta fundamentowa odizolowana od podłoża xps, rekuperacja. Jedyne sensowne rozwiązanie na ogrzanie domu to maty/ kable grzewcze w całym domu, dodatkowo klima z funkcją grzania w salonie oraz kominek ale do palenia okazjonalnie. Jeśli to połączę z foto i magazynem który będę ładował w tanich godzinach taryfy g12 ( Tauron) moje rachunki za prąd będą niskie. Planuje około 8 kw paneli i 12 kw magazynu. Koszt całej instalacji wyjdzie mnie mniej więcej to samo gdybym wybrał pompę ciepła. Dodatkowo zyskuje dużo miejsca w kotłowni, bez awaryjność kabli. Czy ktoś znajdzie dziury w moim planie? Może pomijam jakiś ważny problem. Ogólnie mało jest informacji na temat takiego połączenia ale myślę że to ze względu wielkości mojego domu. Przy 200 metrach magazyn i foto musiały by być gigantyczne co by spowodowało nieopłacalność takiego rozwiązania. Zamieniam się w słuch. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

No fakt, lepiej dać maty grzewcze ze sprawnością 1 niż pc ze sprawnością 3. Zysk miejsca w kotłowni? To chyba w formie żartu...

8kW paneli i 12kW magazynu? To ma (magazyn) obskoczyć te maty? Wolne żarty. Liczyłeś to chociaż na cieplo.app?

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
Godzinę temu, o6483256 napisał(a):

No fakt, lepiej dać maty grzewcze ze sprawnością 1 niż pc ze sprawnością 3. Zysk miejsca w kotłowni? To chyba w formie żartu...

8kW paneli i 12kW magazynu? To ma (magazyn) obskoczyć te maty? Wolne żarty. Liczyłeś to chociaż na cieplo.app?

Jeśli mam pompę ciepła bez Pv i magazynu płacę za prąd z pompy i prąd bytowy przez cały rok a za instalację płacę tyle samo co za cały mój zestaw. Nie wiem czego tutaj nie rozumiesz. Pompa ciepła 1:3 nic mi nie daje. Finalnie za pompę ciepła i za prąd  ( nie mówiąc o serwisach) wychodzi mi dużo drożej.  Jesli założę cały zestaw za prąd w lecie wiośnie i na jesień place jakieś 20% tego co płaciłbym bez foto itd . W zimę  ładuje magazyn w takiej strefie i z niego korzystam. Mam klime która działa jak pompa powietrze powietrz w salonie 1:3 i tym się wspomagam.  Dom o powierzchni 90 m potrzebuje wolnego miejsca a pompa ciepła o wszystko co z nią związane zajmuje sporo miejsca nie wiem z czego mam tutaj żartować.  Dochodzą serwisy, ewentualne awarię i ryzyko źle dobranej pompy. 

Godzinę temu, o6483256 napisał(a):

Spróbowałem wyliczyć zapotrzebowanie na ciepło mojego budynku z tego  ciepło.app . Ale tam nawet nie można wybrać lambdy przy wyborze wełny .W wełnie grubość nie ma takiego znaczenia jak lambda . Dlatego te wyliczenia można sobie wsadzić 

• Haha 1
Opublikowano

Dobra, albo jesteś gościem od marketingu szeptanego, albo jesteś mega nierozgarnięty...