Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teraz już samą pompą i tak już zostawię. Kocioł będzie potrzebny tylko gdy pompa będzie wymagała wspomagania w duże mrozy. Koszty prądu są na razie dla mnie zerowe, więc nie mam zamiaru dopłacać do spalania węgla. Instalacja  będzie rozdzielona od bufora i PC ma na razie mały zbiornik 80l na zasilaniu do defrostów. Gdy nadejdą większe mrozy, wtedy przełączę pompę na obwód bufora do pracy równoległej z kotłem. 

• Przydało się 1
Opublikowano

Nasuwa mi się pytanie, ponieważ robię rzeźbę w kotle, czy zamiast szamotu/betonu można dać kamień np. granit jak na pomniki czy blaty? Ktoś próbował? Nie wiem, co wytrzyma podparte na końcach a potrzebny porządny blok 80x12x15[cm].

Opublikowano (edytowane)

Nawet nie myśl o czymś takim. Rozwali się w drobny mak. Postaraj sie zrobić z jak najmniejszych elementów szamotowych dostępnych bez problemu w sklepach. Duże elementy mają sporą rozszerzalność ale i tendencję do pękania przy nierównomiernym nagrzaniu.

Edytowane przez carinus
  • Zgadzam się 2
Opublikowano

Ładowanie bufora przez wężownicę to totalna porażka ,tak  miałem na początku kocioł w układzie otwartym spięty z wężownicą reszta czyli podłogówka i grzanie wu układ zamknięty ,po miesiącu mordęgi zostało wszystko przerobione w układ otwarty pomimo że podłogówka nie powinna tak być ,trzy zimy hula jak należy niestety wężownice w buforze są bez użyteczne które sporo kosztowały i zajmują objętościowo przestrzeń ,co do gazu wcześniej myślałem o piecu firmy ACV który może pracować w układzie otwartym ,na dzisiaj gazu nie będzie.

Opublikowano
9 godzin temu, Daćko napisał:

,po miesiącu mordęgi zostało wszystko przerobione w układ otwarty pomimo że podłogówka nie powinna tak być

I znowu to samo co w przypadku pompy ciepła - a niby dlaczego to podłogówka czy tez pompa ciepła nie miałaby być w układzie  otwartym ?  Jeśli tylko jest fizycznie to mozliwe każdy układ powinien byc otwarty - jest prostszy i bezpieczniejszy. 

Opublikowano
10 godzin temu, Daćko napisał:

Ładowanie bufora przez wężownicę to totalna porażka ,tak  miałem na początku kocioł w układzie otwartym spięty z wężownicą reszta czyli podłogówka i grzanie wu układ zamknięty ,po miesiącu mordęgi zostało wszystko przerobione w układ otwarty pomimo że podłogówka nie powinna tak być ,trzy zimy hula jak należy niestety wężownice w buforze są bez użyteczne które sporo kosztowały i zajmują objętościowo przestrzeń ,co do gazu wcześniej myślałem o piecu firmy ACV który może pracować w układzie otwartym ,na dzisiaj gazu nie będzie.

Jaką powierzchnię ma ta Twoja wężownica w buforze?

Opublikowano
23 godziny temu, Gruner napisał:

Bo  znaczenia ma  RÓZNICA temperatur czyli też różnica gęstości  - u Ciebie powrót nigdy nie ma ponad 70 a nawet rzekłbym  że pewnie i 50 nie osiąga. Tak więc oznacza to że dom odbiera - natomiast bufor powoli  sie napełnia i powrót jest coraz gorętszy  a wtedy  tempo przepływu słabnie.  Twoja obserwacja jak najbardziej to potwierdza - im większa różnica temperatur tym szybciej woda krąży.Grzejnik co grzeje poniżej połowy oznacza że poniżej czyli na powrocie mamy duuuuużo niższą temperaturę niż na zasilaniu. Popracuj kotłem na tyle długo aby i powrót miał ponad 70 i wtedy opowiedz co się dzieje.   

Powrót u mnie na grawitacji ma faktycznie 20-25 mniej niż zasilanie i pewnie to to a długo to już pracowałem bo i 16h i jest tak cały czas ale to pewnie przez to że jest stały odbiór 10-15kw

Opublikowano

Widziałeś nowe cenniki blach i wyrobów hutniczych?

Opublikowano
41 minut temu, ice7 napisał:

Witam. Widzieliście jakie są ceny kotłów? Skąd ta podwyżka. W ciągu miesiąca ponad podnieśli cenę wooda 10kw o 1200zł. 

To nic. W ciagu pol roku o tyle „podnieśli” cena wegla za tone!

Opublikowano

@GrunerParę lat temu w hydraulice byłem słaby ,skoro hydraulik powiedział że podłogówka musi być w układzie zamkniętym bo się będzie zapowietrzać to w to uwierzyłem ,dzisiaj dzięki forum mogę poszerzać tajniki hydrauliki ,a tak czy dużo osób ma podłogówkę u otwartym układzie?

@Melwinek1Dzisiaj nie pamiętam dokładnie prawdopodobnie dolna wężownica miała mieć moc 24 KW czyli dużo większa niż moc kotła teoretycznie miało działać niestety kocioł wrzał obieg pompką na ful powrót do kotła gorący cztery godziny palenia a 400 l bufora nie osiągnęło 55 stopni ,z początku jak różnica temperatur duża to odzysk jest większy później maleje. Prawidłowa wężownica jest syfonowana  czyli ma taką przegiętkę żeby grawitacyjnie nie uciekało ciepło z bufora działa to w drugą stronę bez pompki nie nagrzejesz bufora bynajmniej tak u mnie było.

Opublikowano

@Adam199Zamawiałem od producenta, czas oczekiwania 3 miesiące i już nie ma opcji za pobraniem z zaliczką. Tylko pełna kwota.

@Daćko Trochę mnie podłamałeś z tą wężownicą. Mój pomysł upadł.

A jakby zrobić kocioł z buforem w układzie otwartym a pompę ciepła połączyć z instalacją C.O. i buforem przez wężownicę w układzie zamkniętym? W tym wypadku tak szybkie przekazanie ciepła przez wężownicę nie jest potrzebne.

Opublikowano (edytowane)

Wežownica nie wysysa calkowo cieplo z bufora i bedzie to dužo stratowe rozwiazanie.

Nie zrozumiem,skad by sa bral syf w uklad z nowego kotla i bufora,že tak sa trzymasz tych wežownic.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Czyli te ceny to MPM to teraz wszędzie standard....nie znajdzie się nic lepiej?

14kw - 7800

18kw - 8600 

??

Ciekawe czy przy odbiorze dopłaty nie będzie jak już wiele razy było z innymi materiałami budowlanymi...bo ceny wzrosły.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, bercus napisał:

Nie zrozumiem,skad by sa bral syf w uklad z nowego kotla i bufora,že tak sa trzymasz tych wežownic.

Ja się bardziej boję układu zamkniętego przy MPM niż syfu 😉

Edytowane przez Melwinek1
Opublikowano
Godzinę temu, Melwinek1 napisał:

A jakby zrobić kocioł z buforem w układzie otwartym a pompę ciepła połączyć z instalacją C.O. i buforem przez wężownicę w układzie zamkniętym? W tym wypadku tak szybkie przekazanie ciepła przez wężownicę nie jest potrzebne.

Juz prawie dobrze - jeszcze chwila, jakis dobry  filtr magnetyczny i siatkowy  przed pompą ciepła i okaże się że wszystko da się spiąć w jedną całość a hulać będzie w dowolny sposób - PC tylko  na bufor PC tylko  na grzejniki   ewentualnie  jednocześnie. Kocioł na bufor - grawitacja z dodatkową pompa na koniec ładowania bufora  no i  bufor na grzejniki przez  3D termostatyczny.  Jedno naczynie wzbiorcze   dla całej instalacji dwie pompki i zawór 3d . Dla CWU osobna pompa obiegowa z węzownicy w buforze lub może całkiem osobna szafa 300l  z małą pompą ciepła  i nie ma zawracania du.y pompie ciepła czy odpalania kotła latem.    

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam pytanko, a mianowicie czy zasadny jest montaż pompy obiegowej do bufora w celu jego lepszego doładowania? Obecnie ładuje cyrkulacyjnie przez rury 2" ale będę montował nowego wooda 18 kW i się zastanawiam czy dać tam pompę  ze sterownikiem.

Opublikowano
41 minut temu, dudajew napisał:

Witam wszystkich.

Mam pytanko, a mianowicie czy zasadny jest montaż pompy obiegowej do bufora w celu jego lepszego doładowania? Obecnie ładuje cyrkulacyjnie przez rury 2" ale będę montował nowego wooda 18 kW i się zastanawiam czy dać tam pompę  ze sterownikiem.

Warto jak już tu koledzy wspomnieli chociażby do doładowania bufora na wyższych temperaturach,załączanie np od 80

Opublikowano

Właśnie o te wyższe temperatury mi chodzi bo zauważyłem ze w okolicach 85 stopni wyrównują mi sie temperatury (góra-dół) na buforze. Czy do pompki potrzebuję jakiś bardziej zaawansowany technicznie sterownik? czy wystarczy taki

https://allegro.pl/oferta/sterownik-temperatury-pompy-co-z-czujnikiem-sonda-11801689312?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_ogrzewanie_pla_ss&ev_adgr=ogrzewanie&ev_campaign_id=14937753733&gclid=EAIaIQobChMI4O_W8OmD9wIV2tnVCh2OZQ5eEAQYAiABEgL0b_D_BwE

Opublikowano

Śledzę wątek od dawna i najprawdopodobniej będę kupował MPM Wood. Nie mam miejsca w kotłowni na bufor i czy byłby sens montować bufor w garażu do którego długoś rury wynosiła by ok. 7m? Czy straty nie były zbyt duże? 

Pozdrawiam 

Opublikowano
5 godzin temu, Melwinek1 napisał:

@Gruner czyli jednak wszystko na jednym obiegu zamkniętym ?

Otwartym  

Jak będę miał chwilę to namazam jakiś prosty schemat   jak to widze tylko nie oczekuj że z detalami bo to się raczej już w praniu okazuje.  W dużym skrócie opisowym to tak - bufor jako centrala rozdająca  ciepło - z niego odbiór na  CO  czy to na grzejniki czy na podłogówkę, Jesli jest tylko podłogówka to  wystarczy jeden zawór 3d z podmieszaniem.  Do bufora zasilanie grawitacyjne 2 cale lub 1,,5  gorącym z kotła, a na  powrocie do kotła pompa z bypasem i zaworem zwrotnym  uruchamiana jak bufor dobija do pełna i grawitacja zwalnia. Wystarczy prosty termostat odpalający pompę obiegową przy  np 80 C.(kol Dudajew masz odpowiedź przy okazji)   Na tej też rurze najlepiej przy samym kotle  odprowadzona rura wznośna do zbiornika wyrównawczego. Wtedy możesz pan w kotle gotować wodę dopóki w buforze nie braknie i nie ma prawa nic się wydarzyć poza zaparowaniem  pomiezczenia znaczyniem wyrównawczym.  CWU albo odbierane  wężownicy  w górze bufora  albo całkiem osobny zbiornik i pompka ładująca sterowana termostatem różnicowym  np CS8  KG Elektronik. Ten sterownik  może wtedy obsługiwać ładowanie zbiornika CWU przez  wężownicę i  zasilanie ogrzewania pilnując aby woda w buforze nie spadła poniżej zadanej bo szkoda doladowywać. Czyli start pompki obiegowej CO dopiero od temperatury użytecznej  np 30 C.  Powrót z podłogówki czy grzejników może byćwpięty wyżej niż ten do kotła.

Ta woda jest cieplejsza i jej miejsce w buforze jest zawsze wyżej co jest dobre gdy kocioł dłużej nie pracuje -nie miesza się ona z chłodniejszą u dołu bufora.  Malunki dam jak będe przy jakimś programiku do malowania 

https://www.kgelektronik.pl/strona/cs-08,44   

55 minut temu, piotrek1111 napisał:

Czy straty nie były zbyt duże? 

Mają ludzie kotły i bufory wosobnych całkiem budynkach. Da się - np rury w podstawowej izolacji spięte razem w otoczce rury kanalizacyjnej fi 160 gdzie wtryśnięto pianę w ponawiercane wczesniej otwory.   

• Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, dudajew napisał:

Właśnie o te wyższe temperatury mi chodzi bo zauważyłem ze w okolicach 85 stopni wyrównują mi sie temperatury (góra-dół) na buforze. Czy do pompki potrzebuję jakiś bardziej zaawansowany technicznie sterownik? czy wystarczy taki

https://allegro.pl/oferta/sterownik-temperatury-pompy-co-z-czujnikiem-sonda-11801689312?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_ogrzewanie_pla_ss&ev_adgr=ogrzewanie&ev_campaign_id=14937753733&gclid=EAIaIQobChMI4O_W8OmD9wIV2tnVCh2OZQ5eEAQYAiABEgL0b_D_BwE

Jest ok ale ten mi się bardziej podoba bo ma włącznik ,wyłącznik,u mnie przydatny,ale czy u ciebie to nie koniecznie,u mnie bo przeważnie jadę bez pompki szczególnie już przy wysokiej temp. ale ty chcesz aby właśnie przy wysokiej chodziła pompka więc tego nie potrzebujesz a masz wyświetlacz dodatkowy

https://allegro.pl/oferta/sterownik-do-pompy-obiegowej-centralnego-ogrzewani-11736307137?reco_id=a3c0ceda-8e5c-11ec-be30-b02628485a70&sid=0e7a5475e04eefd78184d559df6fb9f87c889ad5ac94196dac75ac99722370c3&bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Product&bi_m=reco&

33 minuty temu, Gruner napisał:

a na  powrocie do kotła pompa z bypasem

A czy nie lepiej by było pompę dać na zasilaniu z zaworem -piłką i za bajpas na powrót z zaworem dławiącym w razie czego

Edytowane przez maronka
Opublikowano

@Gruner niestety rury wznosnej nie przerobię. Z piwnicy mam pion do rozdzielacza na parterze i dalej do rozdzielacza na poddaszu i potem dalej sam powrot na strych gdzie jest naczynie.