Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W końcu się zabrałem i wyrzeźbiłem ceramiczny palnik wirowy do mojej 14. Zrobiłem go z 6 cegły szamotowej na wzór oryginału. Po pierwszym paleniu wygląda dobrze. Wprawdzie już prawie po sezonie, ale jeszcze go sprawdzę. 20250405_152609.thumb.jpg.386aac775ef19d4774ec6fc17d0c7e3e.jpg20250407_095643.thumb.jpg.0de8ee53874fd6c4242dd5dc56c38d1f.jpg20250407_101434.thumb.jpg.43d9d319dd723b7b1d502cd288717d9a.jpg20250407_101446.thumb.jpg.5e461edf846b0d02adbe6efe3cf27047.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano

Ja w swoim gruzie (nie MPM) taki palnik wyrzeźbiłem kątówką z tarczą diamentową. 10 min. roboty i gotowe. Tylko trochę kurzu.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)

A jak do tego namoczysz szamot przed obróbką, to nawet za bardzo nie pyli. 

Druga sprawa, to jeżeli wiemy że kocioł dłużej z nami zostanie, to może lepiej zrobić formę wielokrotnego użytku i odlać kształtkę z betonu andaluzytowego. 

Edytowane przez maracz
  • Lubię to 1
Opublikowano

Nie wiem, z czego był oryginał (jeden sezon i prawie płaski), ale tak jak pisze kol @kreciq21 nie, ma przy tym dużo zajęcia, a materiał jest solidny i bez wypalania. 

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Prawie trzeci sezon palę i jeszcze tego nie wyciągałem, więc nie wiem którędy do tych otworków dostaje się powietrze wtórne, one są na wylot i od pleców jest zasilanie, czy od spodu ?

Jak już skończę remont kotłowni i instalacji, to spróbuję wyrzeźbić, zrobić formę palnika tylko z odlewanego betonu, taki mono blok z otworami, bez tej metalowej bramki. Tak, żeby bez problemu można było wsunąć w ten prostokątny otwór wymiennika i uszczelnić sznurem. Chodzi o to, że jeśli bedę sam robił odlewy, to mogę zmieniać palnik nawet dwa razy na sezon. Potem jeszcze wyrzucić ruszt, dodać ekrany z otworami  na pp i HG gotowe   🙂

Edytowane przez szpenio
  • Lubię to 1
Opublikowano

Tak dolot pw jest od dołu, ale za palnikiem jest kieszeń (około 2,5 cm) przykryta od góry płytką szamotowa 3,2 cm.

Pozdrawiam 

Ps. żeby wyjąć palnik, nie trzeba ruszać bramki-przegrody