Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Visitor1230
Opublikowano
9 godzin temu, mikkei napisał:

Zastanów sie ile do twojego domu mogło by pójść dobrego peletu w takim stanie jak masz teraz  ?

-  ja pisałem o swoim domu - a nie o  domu z nowoczesnych energooszczednych materiałów do którego ogrzania trzeba liczyć inaczej- mniej. 

Dom nie odgrywa tu zadnej roznicy. Jezeli wegla pojdzie 2 tony to pelletu max 2,6 tony.  I odpowiednio 5 i 6,5 . 30% to max zwiekszone zuzycie. Jezeli chodzi juz o sam budynek i kociol to w malych kwadratach kociol na wegiel czesto bedzie przewymiarowany. A dobry pelleciak moze modulowac. Czyli dzialac sprawniej. I z tych 30 % moze zrobic sie 20% lub mniej.

Opublikowano
39 minut temu, SONY23 napisał:

Ustawienie spalania z sonda a potem na oko, bo tak było z sondą to pic na wodę

Zgadza się.Ja też się na tym nie znam,ale myślę,że gdy paliwo jest powtarzalne to jednorazowe ustawienie sondą da taki sam efekt po tygodniu jak i roku.

A,że powtarzalność paliwa jest mało realna to i są problemy.

Wydaje mi się,że działa to podobnie jak do ustawiania mieszaniki lpg w aucie :)

Gość Visitor1230
Opublikowano
8 godzin temu, Ryni napisał:

I to chyba jest sedno problemu, większość kotłów jest sterowana elektronicznie, a sterownik ma za zadanie tylko utrzymać zadaną temperaturę niezależnie od ilości spalonego opału, a my MPM-y sterujemy inteligentnie i potrafimy przewidzieć i uwzględnić wiele innych czynników mających wpływ na ilość spalanego opału.

Sterowniki ktore maja tylko utrzymac zadana sa na wymarciu. Podobnie jak Sony piszesz kolego o rzeczach i ktorych niewiele wiesz. Dzisiejszy sterownik kotla czy to podajnikowego czy pelletowego jest tak inteligentny jak jego wlasciciel. Podobnie jak w MPMie. Z tym ze robi wiele za palacza uwalniajac go z lancucha w kotlowni. Dzisiejszy sterownik uwzglednia pogode, temperature w domu, nawyki mieszkancow, Dostosowujac temperatury w kotle, obiegach, dopasowujac do tego wszystkiego moc chwilowa. 

Opublikowano
8 minut temu, Visitor1230 napisał:

Dom nie odgrywa tu zadnej roznicy. Jezeli wegla pojdzie 2 tony to pelletu max 2,6 tony.  I odpowiednio 5 i 6,5 . 30% to max zwiekszone zuzycie. Jezeli chodzi juz o sam budynek i kociol to w malych kwadratach kociol na wegiel czesto bedzie przewymiarowany. A dobry pelleciak moze modulowac. Czyli dzialac sprawniej. I z tych 30 % moze zrobic sie 20% lub mniej.

Zgodzę się w porównaniu do podajnika ,myślę że nawet 10% dobrze ustawiony peleciak wyciągnie ale w naszych wychodzi dużo większa różnica na korzyść węgla,i nie teoretycznie tylko w praktyce ,praktycznie wszyscy to potwierdzają włącznie ze mną,już i piecuch i ja to kiedyś próbowaliśmy wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje  

Opublikowano

Te wszystkie mądrości sterownika "kierowanego" sondą sprawdzą się o ile sam palnik jest dopracowany idealnie. Inaczej pomiar tlenu w spalinach mówi tylko tyle ile tlenu jest w spalinach a o samym spalaniu jeszcze to nie przesądza. I jeśli taki sterownik i sonda wyląduje w kiepskim kotle z kiepskim palnikiem to niewiele to pomoże. I na odwrót. Potrafię sobie wyobrazić dopracowany palnik i kocioł, który bez tej sondy będzie działał lepiej niż kiepski z nią. Obserwując samo zachanie gazów w wymienniku można sobie wyobrazić, że zły punkt montażu takiej sondy będzie skutkował kiepskim pomiarem.

Teraz do rzeczy. Ile kosztuje porządny kocioł pelletowy, przy którym właściciela nic nie obchodzi ? Ile kosztuje dopasowana do niego instalacja z wszystkimi niezbędnymi bajerami ? Ile kosztuje serwis, przeglądy, nowelizacje oprogramowania, itp. ? Zgaduję, że za całość będę miał opału do śmierci... I teraz dlaczego ci, których na takie bajery stać mają decydować czym mają się grzać ci pozostali, których na to nie stać ?

• Zgadzam się 1
Opublikowano
13 minut temu, maronka napisał:

ale w naszych wychodzi dużo większa różnica na korzyść węgla,i nie teoretycznie tylko w praktyce

Ale między czym a czym?

Między mpm'em a podajnikowcem? Csy pelletowcem? Daj suche dane/ilość węgla.

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie ,stać mnie i chcę wygody kupuję peleciaka ,choć ryzyko wielkie bo nie wiadomo ile ten pelet będzie kosztował za parę lat,ekogroch tak samo choć ja osobiście wolałbym peleciaka ze względów osobistych-harmonogram pracy ,modulacja mocy ilość popiołu itp.,ale większości na to po prostu nie stać,a ds daje możliwość cywilizowanego spalania przy poprawnej obsłudze ,hg też 

Edytowane przez maronka
Opublikowano
3 minuty temu, Jamjestcichy napisał:

Ale między czym a czym?

Między mpm'em a podajnikowcem? Csy pelletowcem? Daj suche dane/ilość węgla.

Tym i tym,już nie mówię że mam tanie drewno bo to w ogóle jest nie do pobicia ,ale nie każdy ma dostęp do taniego drewna i jest trochę zabawy przy nim, ale 4 tony węgla jest nadal dużo tańsze od 6 ton peletu

Opublikowano
1 minutę temu, maronka napisał:

Tym i tym

Czyli według Ciebie podajnikowiec spala więcej od mpm'a?

O pellecie nie dyskutuję bo to fakt-jest droższy.

Gość Visitor1230
Opublikowano
3 minuty temu, SONY23 napisał:

Inaczej pomiar tlenu w spalinach mówi tylko tyle ile tlenu jest w spalinach a o samym spalaniu jeszcze to nie przesądza

Wlasnie to przesadza o wszystkim w takim kotle. Bo mowi czy dawka paliwa i napowietrzanie sa optymalne. W czasie modulacji moca kotla zmienne sa tez poziomy tlenu. Porownanie obydwoch tach rzeczy nastepuje plynnie i nieprzerwanie. I na podstawie tej zaleznosci nastepuje stale nieprzerwana korekta nadmuchu.

3 minuty temu, SONY23 napisał:

. I jeśli taki sterownik i sonda wyląduje w kiepskim kotle z kiepskim palnikiem

Oczywiscie. Podobnie jak palacz kupi sobie dolniaka ktory jest do d.... Dywagacje bezprzedmiotowe. 

Gość Visitor1230
Opublikowano
1 minutę temu, Jamjestcichy napisał:

W moich polnocnych rejonach cena ta sama

Opublikowano

@Visitor1230

W moich zachodnich też a nawet pellet ciut tańszy,ale nieistotne.

Chcę znać porównanie mpm'a do podajnikowca-koszt opału podobny,ale który według użytkowników mpm'a spala mniej? -to mnie ciekawi.

Opublikowano

@Jamjestcichy pamiętasz jeszcze film z domem 160m², prawie termosem i spalaniem ,5,5 t na sezon przy temperaturach powiedzmy mało komfortowych w środku. Dom Maronki w porównaniu do tamtego jest goły a domownicy już polubili ciepełko...

@Visitor1230 cały czas zakładasz, że palnik jest idealny i zmierzony tlen, to ten co już został po pełnym spaleniu paliwa. A co jeżeli tak nie jest i sonda mierzy tlen, który gdzieś się sobie niepotrzebnie pałęta a spalanie obok jest niezupełne ?

Opublikowano
5 minut temu, Jamjestcichy napisał:

Czyli według Ciebie podajnikowiec spala więcej od mpm'a?

Tak

Opublikowano
9 godzin temu, mikkei napisał:

Duck sterownik też własnej konstrukcji ?  nawet fajnie to wyszło

@mikkei

Sterownik PLC,  wsad własny :), połączenie z klapką to nie rozwiązanie na miarę XXI w. ale działa zgodnie z założeniami. Cel osiągnąłem, nie biegam co 2 h do kotła :).

@SONY23 , sondy poza motoryzacją są oczywiście wykorzystywane również w programach kontrolujących proces spalania, nawęglania itp., w przemyśle, ale w każdych warunkach, a szczególnie amatorskich, pomiary tlenu czy spaliny czy innego parametru są obarczone błędem, po to  żeby nie doszło do wynaturzeń na straży stoi obserwator, najważniejsze, że to on ostatecznie ocenia wyniki i skutki w tym procesie, a im więcej wie tym lepiej napisze korekty.

Użycie sondy może być równie pomocnym i nie gorszym rozwiązaniem dla sterowania niż czujnik spalin, ale musi współpracować z odpowiednim urządzeniem mogącym płynnie reagować na jej pomiar, z tego powodu  ja w bardzo ograniczonym stopniu używam jej do sterowania, klapką,  ale inaczej skonstruowane napędy klapek mogłyby dać radę.

Sonda to niezwykle czuły, dynamiczny przyrząd, mierzy tlen w miejscu zainstalowania, analiza to skąd on tam się wziął to już wynik obserwacji przebiegu całego procesu, ale jak nie mierzysz nie ma co analizować :), czy stanie się pomocna dla operatora to już w dużym stopniu od niego zależy.

Gość Visitor1230
Opublikowano
2 minuty temu, SONY23 napisał:

. A co jeżeli tak nie jest i sonda mierzy tlen, który gdzieś się sobie niepotrzebnie pałęta a spalanie obok jest niezupełne ?

To oznacza ze na palniku jest za malo paliwa. Poziom tlenu wzrasta. Sterownik to wykrywa w przeciagu jednej sek. Lub szybciej. Zschodzi z nadmuchem w dol. 

W przypadku niezupelnego spalania ( spadek ilosci  tlenu) naduch jest zwiekszany. Dla zobrazowania. Przy przykladowej mocy palnika 12,5 kW. optymalny poziom nadmiaru w spalinach to 8,5%. Przy np 6,5% palnik juz by kopcil. A przy 13% kociol  by slabo grzal.

Opublikowano

@maronka

Oba kotły mają podobną sprawność,więc jeżeli oba kotły prowadzone są odpowiednio to różnicy nie powinno być żadnej.

Ty,ja i żaden użykownik mpm'a lub podajnikowca nie udownodni,że jest inaczej bo nikt nie trzyma dwóch kotłów w domu.

Opublikowano
2 minuty temu, Visitor1230 napisał:

To oznacza ze na palniku jest za malo paliwa. Poziom tlenu wzrasta. Sterownik to wykrywa w przeciagu jednej sek. Lub szybciej. Zschodzi z nadmuchem w dol. 

W przypadku niezupelnego spalania ( spadek ilosci  tlenu) naduch jest zwiekszany. Dla zobrazowania. Przy przykladowej mocy palnika 12,5 kW. optymalny poziom nadmiaru w spalinach to 8,5%. Przy np 6,5% palnik juz by kopcil. A przy 13% kociol  by slabo grzal.

A pamiętasz ferroli z zatkanymi otworkami w koszyczku ? Gdyby tam była sonda co by na to poradziła ?

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Jamjestcichy napisał:

@SONY23

Pamiętam,to nie jest żaden wyznacznik.

No to teraz wytłumacz jak to możliwe?

Nie umiem ci tego wytłumaczyć,tak się po prostu dzieje i już,sąsiad krewniak ma dom 180 m 15cm styro itp,i spalił w zeszłym sezonie 4,5 t grochu i parę metrów drewna w okresach przejściowych i nawet próbował grzać cwo pompą ciepła by mniej grochu szło,a co przyszedł do mnie to mówił ,,jak ty tu masz ciepło,, ale takich przykładów znam mnóstwo ,ja spaliłem 1,3 t.węgla i 15m/p drewna za 2200 całość

Edytowane przez maronka
Opublikowano
6 minut temu, Visitor1230 napisał:

A tak wg koloru płomienia to jak byś to zakwalifikował 

Opublikowano (edytowane)

@maronka

Przykłady mało mnie interesują bo Kowalski spala 5t i ma 23°C w domku a Nowak spala 2t i ma 19°C.Przykładów można podać mnóstwo.

Gdybyś miał oba kotły to byś mógł pisać porównania-ja tego nie kupuję.

Ale zdajesz sobie sprawę,że spaliłeś grubo ponad 5t węgla?

I jest tak jak myślałem-podaje się wartość kg węgla a zapomina się o drewnie.Dzięki maronka,że chociaż Ty tę wartość podałeś.

18 minut temu, maronka napisał:

1,3 t.węgla i 15m/p

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Ryni napisał:

my MPM-y sterujemy inteligentnie i potrafimy przewidzieć i uwzględnić wiele innych czynników mających wpływ na ilość spalanego opału.

Wy może tak, ale przeciętny palacz ma to gdzieś. Taka osoba nie będzie siedziała i obserwowała jak pracuje kocioł, ani tym bardziej nie będzie się bawić w żadne przeróbki i zmiany powierzchni paleniska w zależności od zapotrzebowania itp.

Dla mnie samo to, że dzisiaj chyba każdy nowy kocioł z podajnikiem posiada sterownik z dużym zakresem modulacji mocy (z zachowaniem wysokiej sprawności) jest argumentem przemawiającym na korzyść kotłów automatycznych względem DS (bez modyfikacji i bez bufora).

Edytowane przez h3nio
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Jamjestcichy napisał:

@maronka

Przykłady mało mnie interesują bo Kowalski spala 5t i ma 23°C w domku a Nowak spala 2t i ma 19°C.Przykładów można podać mnóstwo.

Gdybyś miał oba kotły to byś mógł pisać porównania-ja tego nie kupuję.

Ale zdajesz sobie sprawę,że spaliłeś grubo ponad 5t węgla?

I jest tak jak myślałem-podaje się wartość kg węgla a zapomina się o drewnie.Dzięki maronka,że chociaż Ty tę wartość podałeś.

Tylko co zauważyłem to tak czysto kw z drewna i węgla też nie pasują do siebie ,drewna mi idzie więcej niż węgla,pewnie więcej kominem spierdziela ,i np samego drewna potrzebuję średnio 24m/p,a w tym roku założyłem spalenie 2 ton węgla i zobaczę ile mi pójdzie drewna po sezonie,5 ton węgla bym nie był w stanie spalić ,góra 4 tony ,chyba żeby zaakceptować 25 stopni w domu ale ja lubię 23 i w nocy zero palenia,20 kg na dzień przez 200 dni sezonu daje 4 tony a wszysy posiadacze mpm-a wiedzą że 20 kg na dzień to kupa ciepła

Edytowane przez maronka