Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeden z kolegów poprosił mnie o ustawienie skali powietrza. Pomyślałem, że dobrze by było zrobić wzór do przeliczania skali i udostępnić go wszystkim. Wiem, że uciekł mi 1%. Skalę ustawia się od 1-100, a nie od 0-100. Nie powinno mieć to wielkiego znaczenia.

Dobrze, gdy zostawimy kilka procent zapasu dla min. i max. wartości skali. W razie potrzeby możemy zmniejszyć powietrze dla 10% mocy, lub zwiększyć dla 100% mocy bez zmiany skali.

20210120_161141.thumb.jpg.ba4e46d5e919bd07068741a4e1b31d55.jpg

100/(C2-C1)= powietrze dla 1% żeczywistej mocy dmuchawy

1+[(D1-C1)×100/(C2-C1)]= powietrze dla 10% mocy

100-[(C2-D2)×100/(C2-C1)]= powietrze dla 100% mocy

• Przydało się 1
Opublikowano

Z dmuchawawami jest jak z kobietami. Nie ma na nie schematu. :). Moja WPA 06 pracuje efektywnie w skali 6-42 gdzie dla tej dmuchawy górna skala to max 32 . 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

U mnie RV13AMs 35W strasznie leniwa. Zakres od 25 do 55 ciężko się dostraja do analizatora. 

Opublikowano

@Hitower

Skale jak zostawisz na 1-100 to tak,jakby jej nie było.

Ona weszła po to, aby wyciąć interesujący nas fragment naszego silnika dmuchawy i następnie go sobie rozciągnąć na więcej kroków w zakładce powietrze. Np. jakiś wentyl 75W skala 5-35, a okno palnik powietrze 10-80 na dany węgiel czy 10-60 na inny, plus konstrukcja danego palnika

Opublikowano
17 godzin temu, Pieklorz napisał:

Skale jak zostawisz na 1-100 to tak,jakby jej nie było.

Ona weszła po to, aby wyciąć interesujący nas fragment naszego silnika dmuchawy i następnie go sobie rozciągnąć na więcej kroków w zakładce powietrze. Np. jakiś wentyl 75W skala 5-35, a okno palnik powietrze 10-80 na dany węgiel czy 10-60 na inny, plus konstrukcja danego palnika

Rozumiem cię. Ale niektórzy użytkownicy pracują na starych softach i kiedy zrobią aktualizację nie potrafią przenieść starych ustawień dmuchawy do skali.

Podałeś dwa przykłady.

Skala 5-35 i powietrze 10-80 lub 10-60

Ze wzoru mogę policzyć, że gdyby nie było skali to powietrze miałoby wartości jakieś  7,7-29 lub 7,7-23 

dla skali 6-31, 8-92 lub 8-68

dla skali 4-40, 11-69 lub 11-53

do wyboru

Dla mojej dmuchawy skalę mam 25-55 a pow. 10-84 dla obecnego węgla. Ja nie mam problemu z ustawianiem powietrza i skali, ale są tacy którym to sprawia trudność. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie skala 11-42. A powietrze mam 1-100 .... Czyli jak mam ustawić powietrze? 

Edytowane przez DarekDaro76
Opublikowano (edytowane)

@JockeyAbsolutnie się zgadzam. Zawsze jednak trzeba wyjść od jakiś parametrów startowych, które potem można dopieszczać. Timel w końcu mógłby podać/zebrać wstępne nastawy dla różnych dmuchaw. To by bardzo ułatwiło konfigurację początkującym. W tym filmie do wersji 2.35 oprogramowania, prezentujący podał takie nastawy.

Edytowane przez mkwapisz
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Szczera prawda. Dmuchaw a konkretniej mocy wentylatorow nie sztuka tak strasznie dużo. To było by ,, prosto w cel,, 

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, mkwapisz napisał:

Timel w końcu mógłby podać/zebrać wstępne nastawy dla różnych dmuchaw

Na logikę! Jeżeli masz w obrocie np.20 dmuchaw i tyle samo podajników ( rynna, retorta, sv, x różne moce i konstrukcje ) i różny opał to z nastawami trzeba by książkę wydać. Każdy patrzy na gotowca. Czy na forum, czy w serwisach.

Czy to naprawdę ciężko zobaczyć czy kopci i dodawać lub ujmować powietrze? Czy tak samo trudno zobaczyć czy płomień jest spokojny czy może jest jak w kuźni?.

To naprawdę wystarczy schylić się do paleniska i przesuwać suwakiem od obrotów dmuchawy w prawo czy lewo...

To naprawdę nie boli. Jak to zrozumiecie i zrobicie to już połowa sukcesu. Dopieszczać można później jak już wiemy jak to działa. Piec to nie apteka. Gdyby na forum zgłaszali się użytkownicy którzy mają tylko problemy to nie było by prawie 1000 stron a fużo mniej...

Każdy kto zaczyna czytać forum zastanawia się czy warto ryzykować z tym sterem bo jak tysiąc stron o tym piszą to może coś nie tak. Otóż to bardzo dobry sterownik i nie trzeba cudować tylko trzeba troszkę włączyć własnej inwencji jeżeli chcemy dopieścić proces spalania. 

Kilka stron wcześniej ktoś słusznie napisał że ten kto wcześniej palił w zwykłym piecu węglowym to od razu widzi różnicę.

Pamiętajmy że żaden sterownik czy podajnik nie wyręczy nas od myślrnia ;-)

3 godziny temu, Jockey napisał:

Patrz na płomień, on Ci powie wszystko, ustaw tak, aby dobrze się paliło, spokojnie, ale bez dymu, w całym wybranym, możliwym zakresie modulacji dla Twojego palnika, ot i cała filozofia wink.gif

Święte słowa.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 2
Opublikowano

Zgadzam się z wami. Najważniejszy jest prawidłowy proces spalania.

Skala to ustawienie zaawansowane. Dobrze, że w nowych softach zostało ukryte. Nie będzie wprowadzać zamieszania, a kto potrafi, to wejdzie w tryb instalatora i dopieści ustawienia.

Opublikowano
W dniu 20.01.2021 o 07:55, DarekDaro76 napisał:

@Jockey to prawda. Chłopak zrobił konkretną robotę. Widać że oglądał Twoje filmiki i Kamila Miernika aczkolwiek ten Kamil czasami przegina pałeczkę bo zaglebiajac się bardziej w jego materiały to bywa tak że jeden fakt zaprzecza drugiemu. 

A serwisanci od "Maliny" wnerwa dostają u klienta, gdy ten im wyjeżdża z jego mądrymi wskazówkami, lub na samo imię Kamil ... 

Ja wiem że zimą jest zimno i lepiej siedzieć w ciepełku, ale wy macie w swoich kotłowniach TV, sprzęt muzyczny, barek czy co inne, bo zdaje mi sie ze niektorzy nie wychodzą z kotłowni,a kotły to ich kochanki ... ;-)

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Hmm.Barek i muzyke bym zmiejscil...10KW muzyki soundsystema mam uložone w pomieszeniu piwnicznym poza kotlom.Trzeba tylko troche po piwnicy przeskupic a podlaczyc,juž dlugi czas spi.Amplifiery tež podgrzalyby,380 V na sciane.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

w tej nowej instrukcji autor proponuje ustawiac "od góry", dla modulacji 100 procent. Jak łatwiej, ja zaczynałem od dołu..

Opublikowano

Skala to ustawienie zaawansowane. Dobrze, że w nowych softach zostało ukryte. Nie będzie wprowadzać zamieszania, a kto potrafi, to wejdzie w tryb instalatora i dopieści ustawienia.

Opublikowano
4 godziny temu, przemo79 napisał:

w tej nowej instrukcji autor proponuje ustawiac "od góry", dla modulacji 100 procent. Jak łatwiej, ja zaczynałem od dołu..

Ja zacząłem używać sterownika latem. Przykład wstępnych ustawień brałem z filmu KM. Nie potrafiłem ustawić nawęglania i powietrza dla 100% mocy - brak odbioru ciepła. Ustawiałem powietrze dla niskich mocy, było łatwiej. Wraz ze spadkiem temperatury zmieniałem powietrze dla aktualnego zapotrzebowania - ciągłe korekty. Dopiero kiedy temperatura za oknem spadła do 5'C postanowiłem zrobić porządek. Zablokowałem modulację na 100% i okazało się, że mam zbyt duży nadmuch i jest zbyt dużo opału na palniku. Resztę już znacie. Dodam, że latem sterownik pracował już od 5% modulacji, co było nieadekwatne do ilości opału na palniku. Żeby ustawić prawidłowe spalanie w całym zakresie modulacji musimy zapewnić odbiór ciepła, bez tego ani rusz. KM testuje różne opały, nawet latem. Jest wstanie szybko dobrać parametry spalania zapewniając odbiór ciepła. Ogrzewa basen. Jeśli temperatura na dworze lub przewymiarowany kocioł uniemożliwiają dobranie parametrów w całym zakresie modulacji, to ustawianie od dołu jest alternatywą. Najważniejsze, żeby było ciepło w domu.

Opublikowano

Witam, trochę zmienię temat.

W kotle z podajnikiem palę pierwszy sezon, niestety za późno dowiedziałem się o pompie kotłowej i pojawi się dopiero jak już będzie trochę cieplej. Obecnie aby wykres modulacji był w miarę spokojny co jakiś czas robię jej korektę +10 - 15% do średniej z ostaniach 12 godzin, biorąc również poprawkę na przewidywaną temperaturę.

A gdyby tak pojawiła się funkcja, z myślą o osobach którzy pompy kotłowej nie posiadają, aby sterownik robił to samo, bo modulowanie w przedziale do 100% bez pompy kotłowej mija się z celem. W moim przypadku była to oszczędność 1-2 kg na dobę.

Ponad to, czy w przypadku przekroczenia maksymalnej temperatury na kotle, w sytuacji gdy się posiada siłownik na zaworze 4D, to sterownik otwiera go tak aby cała gorąca woda albo przynajmniej większa jej ilość szła na grzejniki , tak aby szybciej schłodzić kocioł? Chodzi o kwestie bezpieczeństwa.

Opublikowano

Nie każdy ma bojler, ja też go nie posiadam.

Opublikowano
36 minut temu, Stempos1980 napisał:

Pompa od CWU stałe włączona niweluje skutki braku pompy kotłowej tylko trzeba uważać wtedy podczas korzystania z wody by się nie poparzyć

W takim przypadku, aby zabezpieczyć przed poparzeniem, można założyć zawór 3D termostatyczny na wyjściu wody z bojlera i wtedy na instalację CWU pójdzie woda o założonej przez nas temperaturze, np. 40C, a na bojlerze może być i 70C.

• Zgadzam się 3
Opublikowano

Np. Afriso ATM

Opublikowano
17 godzin temu, Pawlicho napisał:

Obecnie aby wykres modulacji był w miarę spokojny co jakiś czas robię jej korektę +10 - 15% do średniej z ostaniach 12 godzin, biorąc również poprawkę na przewidywaną temperaturę.

Bez pompy kotlowej i CWU ograniczenie górnej modulacji jest najprostszym rozwiązaniem. 

Nie napisałeś nic o instalacji. Masz podłogówkę. Grzejniki z termostatami lub bez. Którym obiegiem steruje 4d.