Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, konopka napisał:

Jak działa u was funkcja WYJŚCIE Z CZUWANIA?

Dwa razy celowo wprowadziłem kocioł w czuwanie żeby to przetestować. Raz zadziałał pięknie "Start Palnika" a raz zaczął od razu modulować. 

Opublikowano (edytowane)

A czy temperatura na kotle była taka sama?

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Nie, zadaną mam 55C po przekroczeniu 60C prawidłowo przeszedł w czuwanie, ale gdy temp. spadła poniżej 60C zaczął normalnie modulować. Za drugim razem czekał  aż z 60C spadnie do 55C i wtedy zaczął "Start Palnika"

Opublikowano

Dziś zaobserwowałem jak pięknie sterownik prowadzi kocioł. Pod koniec wykresu mieszacz obciął temp na dom co idealnie widać na wykresie i od razu wzrosła temp na wyjściu co sterownik skorygował modulacją która od razu spadła.Twórca sterownika zasługuje na słowa uznania (żeby jeszcze tylko te wskazania otwarcia mieszacza nie przekłamywały hehe...)

IMG_20181212_162859.jpg

Opublikowano

Przepraszam ,że dopytuję się ciągle o to czuwanie.

Wiem już , że aktywnego czuwania nie da się ustawić. Nie wiem ,czy dobrze zrozumiałem . Start Palnika jest to stan , w którym  bez podania paliwa dmucha przez określony czas. Jeżeli tak  , to podnosi to w znacznym stopniu dynamikę przejścia do modulacji przy "wejściu w temperaturę" ale czy jest to wystarczające aby temperatura pomimo modulacji znacznie nie spadała w stosunku do zadanej.

Jak to się sprawdza w przypadku instalacji o dużej bezwładności cieplnej?.

Opublikowano
6 godzin temu, abcde napisał:

otwierasz okna?:))

Nie. Mam każdy grzejnik skryzowany zaworem kulowym tak aby była w pomieszczeniu odpowiadająca mi temperatura. 

Opublikowano

I masz pewnie w każdym pomieszczeniu termometr:)

Sory za sarkazm ale dla mnie to smieszne.

Opublikowano

Ja tež niema termoglowic,po prostu grzejniki otwarte i pogodowku.Nie muse dzialac z pomieszczen zamkniete wiezenie.

To komfort domu i nie to smieszne.

Opublikowano

cytat ze strony

"Dostępny jest programator czasowy temperatury kotła. Można zdefiniować godziny w jakich ma nastąpić obniżenie temp. kotła np. nocą lub gdy żaden obwód nie pracuje. "

Nie jestem maniakiem prostych kresek i chcę aby kocioł po nagrzaniu pomieszczeń odstawił się i zmniejszył temp kotła do 40 st. ( normalnie mam 55). O ile  program czasowy obniża bez zarzutu, to ustawienie "lub gdy żaden obwód nie pracuje" u mnie nie działa, albo nie wiem jak to uruchomić. Wie ktoś jak to zrobić, żeby bez programu czasowego kocioł po nagrzaniu pomieszczenia (dostaje sygnał z termostatu pokojowego) obniżył swoją temp?

Opublikowano

Program czasowy trzeba ustawić samemu.

Nie ma opcji automatycznego wejścia w obniżenie. Taka opcja dostępna jest w sterownikach do palników pelletowych SKZP-04.

Opublikowano (edytowane)

A jak się wyłączą wszystkie pompy, czyli "gdy żaden obwód nie pracuje", to nie wejdzie w obniżenie?

Edytowane przez Jockey
Opublikowano

Co do czuwania i Startu palnika, to będzie poprawka do 2.17B. Teraz jeśli jest w czuwaniu i następuje nagłe schłodzenie kotła, to zaczyna modulować 

z pominięciem Startu. Poprawię to.

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

To tłumaczy moje dwa odrębne zachowania "startu palnika". Wszystko jasne.

Edytowane przez altoro
Opublikowano

Panie Tomku mam pytanie. Założyłem czujnik pogodowy i mam różnicę w pomiarach. Zrobiłem korektę w diagnostyce -3. Niestety więcej nie mogę a potrzebuję jeszcze -2. 

Pytanie czy można gdzieś jeszcze wprowadzić korektę? W pokojowym jest w dwóch miejscach: w diagnostyce i w pokojowym.

Opublikowano (edytowane)

Czy ta korektę musisz wprowadzić że względu na przedłużenie kabla do czujnika ?

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu