Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Skzp-02 - Ustawienia, Porady

energotop
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 7.01.2022 o 18:51, FAFAŁ napisał:

@pochłaniacz 

@Jacek3773 czas zadzialania sterowania plus czas oddania ciepla daje takie rezultaty . Chociaż to serio nie problem .

Wiem że to nie problem .ale jeśli przez kilka dni nie spada temp.do zadanej to ciś jest nie tak. Chyba że to przez pompę cwu bo chodzi ciągle jako ochrona powrotu.

U mnie też spada modulacja na 19 mimo zadanej 20 ale to nie problem.

I jeszcze jedno.dlaczego w tej ikonce z domkiem ciągle jest off.  Rozumiem że przebita temp .ale po spadku poniżej zadanej powinno się załączyć a tu nic . 

Teraz jest temp powyżej zadanej i temp na czujniku za 4d pokazuje 34*  Na mieszaczu mam ustawione zadaną 40

Min 18

Max 55

Czujnik jest pomiędzy 4d a pompą co 

To na jakiej podstawie sterownik pilnuje temperatury w budynku? Pogodówka tylko pokazuje temperaturę zewnętrzną, a czujnik pokojowy też masz wyłączony.

Edytowane przez MrWolf

W lewym gornym rogu nie REG:ON,tylko --- t.z.n. pokojowka nie tu wlaczona Przeczytaj instrukcji obslugi.

Panowie szybkie pytanie. Po aktualizacji sterownika do najnowszej wersji temp przekroczenia mam o wartości 15999 gdzie nie mogę jej podnieść tylko obniżyć a kocioł mimo wszystko jakoś szybko mi się odstawia. Czy u was ten parametr też jest w takich wartościach czy tak jak było w wcześniej mieści się w skali 3 cyfrowej. Dodam że po aktualizacji sterownik się wyłączył ale wszystkie parametry pozostały. Może powinienem go przywrócić do ustawień fabrycznych i od nowa powprowadzać parametry...?? Za odp. z góry dziękuję. 

Nie masz ustawione sterowanie pokojowej.Przy pokojowke jest tam ON,przy pogodowke jest tam OFF.U ciebie trzyma zadana i nie wlaczone nic.W oknie z domkom widze komfortowa-tryb czasowy-trzeba jescze ustawic to w oknie CO-tryb pracy.

@ZieluchhTak.reset fabrycznych,nie opomnij podstawowe ustawienia najpierw zapisac,czy zrobic zdejcja.

Edytowane przez bercus
  • Zgadzam się 1

kolego jeszcze raz i powoli. Faktycznie mam reg pokojowy. faktycznie działa na programie czasowy. Co mam zrobić aby było oki... 

oki sorry już widzę że odpowiedź do kolegi wyżej :) 

11 godzin temu, Zieluchh napisał:

Może powinienem go przywrócić do ustawień fabrycznych i od nowa powprowadzać parametry

Obowiązkowo po każdej aktualizacji przywracamy ust.fabryczne. Najlepiej przed sktualizacją spisać parametry 

@Jacek3773 Według mnie 75% otwarcia zaworu i tylko 34C to coś nie halo. U mnie przy 62C na kotle puszczając na dom 40C zawór jest otwarty na 27%.

ON OFF w pokojówce nic nie zmieni. Jest tam histereza która w moim przypadku gdy mam aktywną zapalarkę po przekroczeniu załączy się OFF to wyłącza pompkę na CO. Nie mając zapalarki aktywnej wydaje mi się że to nic nie zmienia w zaworze.

Mowie o ON OFF i -- te ikony sa zjawuja w lewym gornym rogu okna CO-teraz tam widac -- to nic wlaczone.Jesli wentyl 3d,jest to normalny stan,tak,czy siak temperatura tam pasuje dokladnie.

No faktycznie jak 3d to jest ok. 

To REG -- (ON OFF) jest do termostatu pokojowego zewnętrznego działającego na styk zwarty/rozwarty. ON OFF w tym domku to działa właśnie tak jak opisałem wcześniej.

Ja termostatu užywam do obniženia pogodowki.Na poczatku i koncu sezony užywam pokojowke,bo w dni kiedy w dzien jest 15 i w nocy 5 pogodowka juž nie daje rady.

13 godzin temu, Dikster napisał:

@Jacek3773 Według mnie 75% otwarcia zaworu i tylko 34C to coś nie halo. U mnie przy 62C na kotle puszczając na dom 40C zawór jest otwarty na 27%.

Zmień przepływ pompy (moc) i punkt pracy zaworu także ci się zmieni. Ja u siebie pompę ustawiłem tak, że zawór pracuje teraz w zakresie 40-50%. Dużo tutaj zależy także od KVS.

U mnie jeszcze stara instalacja i raczej nic nie będę zmieniał .no może pompę kotłową wrzucę na wiosne bo teraz pompka cwu za nią robi .  Jedyne co to muszę dojść z tą pokojówką  czemu wchodzi w off i siłownik nie zamyka  zaworu tylko przebija mi trochę. Myślę że jest to spowodowane ciągłą pracą pompy cwu . 

1: Menu wentyla  1 ))))   Tu ustaw tryb wzmocnienie na 8-9 (dotyka wzmocnienia pokojowki,no jest tu)

2: Menu CO1 Tu ustaw tryb pracy na stale wl

3:W menu z domkom ustaw tryb pracy na prog.czasowy (kiedy nie wlaczony,mialoby CO automatycznie byc w pogodowej kiedy jest spelniany bod 2 ) Jescze jesli masz w pokoju zwykly czujnik pokojowy,potym wylacz "užyj czujnika panelu"-na zero.Inaczej grzejesz dla piwnicy.

Edytowane przez bercus

Wczoraj "ześwirował" mi sterownik. Już wcześniej mi się to zdarzało, że na zaworze 3d nie był w stanie ustalić temperatury. Po prostu kręci sterownik zaworem lewo prawo powodując że stabilną pracę kotła szlag trafia. Wyłączenie i włączenie sterownika magicznie pomaga i po jakimś czasie sterownik doprowadza do stabilnej pracy całej instalacji. Czy to taki feature, który tylko u mnie występuje, czy też u was też coś takiego się zdarza.

Od początku tego sezonu grzewczego zdarzyło się pierwszy raz. Ale pamiętam takie 2 sytuacje w zeszłym roku, po którym po prostu wyłączyłem sterowanie siłownikiem i zaworem i włączyłem regulację temperaturą kotła.