Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To już nie zostanę słowackim mega instalatorem  , nie zostanę też posiadaczem sterownika z szybka. Czas smutku nadszedl . 

Chociaż może na ostatnią aktualizację się zalapie . Plisss .

Polish_20200305_104118556.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, krisgie napisał:

Ja używam takiego przedmuchu od jakiegoś czasu, pisałem tu o tym. Wg mnie krótkotrwały przedmuch, oprócz czyszczenia powoduje równomierne rozżarzenie/rozpalenie całego złoża i krótkotrwały wzrost temperatury spalin i/lub wzrost temperatury na czujniku kotła a to powoduje że modulacja zamiast się wspinać dalej, zatrzymuje się  na chwilę i być może nie musi już dalej wzrastać. 

Niestety ma to jeden podstawowy minus - większe zapylenie kotła przez taki krótki huragan i konieczność częstszego czyszczenia.

Na razie nie udało mi się tego ograniczyć i musiałem się z tym pogodzić :-).

wykres.png

Dokładnie ja mam idetycznie.

• Lubię to 1
Opublikowano

Wzruczanie ciepla w komin co 5 min.Gratulacje.

Opublikowano

Dbam o komin, niech ma te 70-kilka stopni :-) 

Opublikowano (edytowane)

1: Wiekszosc powietrza przy czysczeniu nie do rozpalania,leci kotlom w komin.

2: Co widac na wykresu to nie calym obrazom,wzgladom k szybkosci "akcji czysczenie" i bezwladnosci czujnika spalin.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Witam

Mogę prosić o jakies wskazowki do nastaw poczatkowych przy opale varmo? Obecnie:

Potencjal 5kg (na groszku ok 15)

Dmuchawa 5-16 ale dosc mocno kopci

Moc 25kw

modulacja 15-100

Korekta 0

wartosc opalowa 26

Na razie dosc mocno mi sie zapada. Pale tym od ok 4h:) juz zdazylem uslyszec czy mam zamiar spac w kotłowni:)

Opublikowano

Jaka masz dmucahaawe? Poprawnie wyliczyłes potencjał podajnika?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dla varmo potencjał miałem 8.5. Dmuchawa wpa 06 ustawiona 14-32. Moc kotła 29.Kaloryczność 30

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Listekcr napisał:

Mogę prosić o jakieś wskazówki do nastaw początkowych przy opale varmo? 

3, 7, 18, 27, 28, 29 , to sa liczby które mogą paść w Lotto, podobnie jest z twoimi nastawami, możemy tu podawać dowolne wartości, i szansa że ci spasują jest podobna jak w losowaniu,stracisz tylko czas na próby , więc potencjał,kaloryczność, moc, a reszta powietrzem, 

Edytowane przez jolo747
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Potencjal 1/3 oproci weglu,to jest troche dziwne....može na trocinach drzewnych :-) okolo 2/3,byloby zrozumiale.

Popatrz na ytb. filmik Kamila.Test warmo.Mysle,že tam mowi o roznicach ustawien warmo w.s. groszek,može pomože.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Varmo jest lekkie i większe objętościowo. U mnie jak do kosza wchodziło 150kg ekogroszku, tak Varmo bodajże 80kg.

Na SVce i Sppv2 przesyp ekogroszku zależy jakiego ok. 3,4 pod 3,7g/s dla Varmo jakieś 1,7g/s

Kaloryczność śmiało 30MJ

Powietrze miałem dość podobnie jak dla ekogroszku. Na YT znajdziesz moje filmy że spalania Varmo palę lat do tyłu. Szukaj SV200 lub SV200n i Varmo, Skamp powinno wyskoczyć.

Opublikowano
13 godzin temu, bercus napisał:

1: Wiekszosc powietrza przy czysczeniu nie do rozpalania,leci kotlom w komin.

2: Co widac na wykresu to nie calym obrazom,wzgladom k szybkosci "akcji czysczenie" i bezwladnosci czujnika spalin.

Zgadza się.

Jednak wszystkie ustawienia na sterowniku robi się pod konkretne paliwo i od tego najwięcej zależy. Ty palisz słabszym brunatnym, ktoś inny słabszym kamiennym,  ja palę wysokokalorycznym kamiennym "krótko-płomiennym" który lubi zostawić czarno w kotle. Dla mnie liczy się efekt końcowy w postaci ciepła w domu, zużycia paliwa, popiołu bez niedopałów i jak najmniejszej ilości sadzy. I pod tym względem efekt jest dla mnie akceptowalny. Gdyby tylko nie większa ilość pyłu w komorze palnika oraz w górnych partiach kotła to byłbym już całkiem zadowolony. Mógłbym pokombinować jeszcze z ustawieniami ale nie widzę takiej potrzeby oraz sensu spędzania wolnego czasu w kotłowni,  przyjdzie nowy sezon, nowe paliwo to się zacznie :-).

A wykresy to tylko wykresy, rysuje je sterownik a nie palacz - odzwierciedlają kilka rzeczy i mogą trochę pomóc w ustawieniach. 

Opublikowano (edytowane)

Dla mnia te same wyniki mialbys z lekko wiekszym napowietrzaniem,ktore byloby do palenia,nie w komin i tež pylek zostal by w popiolu.U mnia teraz nowa dawke wegla w koszu,wiec czekam kiedy wstepi w slimak,co bedzie z nim za niespodzianke.

Edytowane przez bercus
Opublikowano (edytowane)

własnie konczyłem palic varmo potencjał masz za mały 8 kg varmo a eko 15kg  tak miałem u siebie czyli podobnie powinno byc u ciebie kalorycznosc 30mj,a jak kopci to mało powietrza,po ile ci wyszło tona varmo

Edytowane przez kusyrypin
Opublikowano

Witam. Dzieki za odpowiedz. 

Zle zrobilem potencjal, dla tego wyszlo tyle. faktyczny 8.3kg/h

Powietrze mam teraz 4-18 na dmuchawie dm80...ale mam wrazenie ze albo jest komin przytkany albo dmuchawa siada... dam wiecej powietrza to zapada sie az do pierwszych otworow na retorcie a kopci niemilosiernie, nie dopala i robi lekkie spieki. 

Tak wiem kwestia ustawien :) jutro dalej bede siedzial w kotlowni i ustawial

Paleta 800kg 880 pln tona 1100. na szczescie kupilem tylko pare workow na probe. 

Poprobuje na tym zasypie ustawic piec pod te paliwo. jak nie to powrot na ekogroszek :) chociaz nie ukrywam ze spalanie mimo problemow jest calkiem przyzwoite, 15kg/dobe

Opublikowano

bo to mocny opał jest tez nie narzekałem ale jak cena wzrosła na ponad 1000zł za tone to juz nie jest ekonomiczny wole tanszy eko i zadnych spieków pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Czy to jest temat o SKZP czy o opale? Bo już się pogubiłem. 

Edytowane przez altoro
Opublikowano

Temat o tematu tematu tež to nie jest.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

O skzp-02 dla danego opału. Zgodnie z tematem skzp-02 ustawienia, porady 

Opublikowano (edytowane)

Ok, rozumiem że do każdego rodzaju ekogroszku piszemy tu ?, dzięki za wytłumaczenie :-) 

Edytowane przez altoro
Opublikowano (edytowane)

Pytanko do tych bardziej dociekliwych . 

Obserwował ktoś bezwładność czujnika kotla ?

Na swoim zaobserwowalem szarpania do 0,3 stopnia . Ogólnie już jestem po przeszczepie czujnika , nowy kty +kabelek (audio chyba 1,5 ) no i jest na tulaska do kotla bez tulejki . Wynik . 

Temp spada liniowo jak spada to spada , jak rosnie to rośnie . 

Wczesniejszy wplyw bezwładności okazywał się chwilowym wzrostem temperatury po czym jak czyjnik się dogrzal gwaltowny skok o okolo 0,3 stopnia . Identycznie było widać przy spadku temperatury . 

A może ktoś rozbieral czujnik i wie czy tam jest pasta termoprzewodzaca czy raczej jej nie ma i to jest powodem opóźnień przekazywania .

Edytowane przez FAFAŁ
Opublikowano

Nie przesadzaj. 0,3 stopnia...

A jaką bezwładność masz w pokoju, kuchni, łazience, nojlerze itp.

Inaczej ten sam czujnik będzie ppkazywał w tulejce, inaczej dotknięty do rury przy kotle, inaczej dotknięty do rury poł metra od kotła a jeszcze inaczej w przeciągu.

Pomijam fakt ciągłego mieszania się wody ciepłej z chłodną z powrotu bo to oczywistość. 

Nie wpadajmy w paranoję. Dokładność rzędu 0,001 stopnia to w certyfikowanym laboratorium a nue kotłowni.

• Lubię to 2
Opublikowano

Mi o dokładność nie chodzi . Tylko o jego rozrzut . Może mierzyć jak nieslawna pogodowka . Byle by mierzył to bez nagłych skoków . Musi minąć chwila zanim w tulejce zaskoczy czy to temp jest wzrostowa czy spadkowa . I te 0,3 może się zdawac że nie wiele A jednak dużo zmienia . Sterownik zamiast reagowac na powolny spadek dostaje informacje o drastycznym spadku . Tak samo dzieje się w górę .

Dzialo :)

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Załóż ten sam czujnik na rurę wychodzącą z kotła i tam takich skoków nie będzie się obserwować, bo na rurze jest stały, równomierny przepływ wody, a w miejscu, gdzie jest tulejka na kotle, takiego stałego równomiernego przepływu nie ma, stąd takie skoki, druga sprawa, czy czujnik w tulejce jest na sztywno, czy jest luźny, bo to też ma duży wpływ na odczyt temperatury przez czujnik.

Opublikowano

Na sztywno i owiniety był pianką izolacyjna . Tulejka czyli miejsce w którym ma być czujnik jest jakieś 5 cm od wyjscia wody z kotła . 

W sumie teraz wyeliminowane zostaly dwie mozliwosci . Jedna to tulejka mosiężna . Kolejna to nie idealne typowe mocowanie na wsuniecie czujnika w tulejke mosiężną . Pozostaje kwestia pasty . Tylko tego nie będę sprawdzal z powodu chęci zostawienia czujnika .