Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jedyne co kiepsko wyglada to temp spalin . Duże trochę . Tak patrząc to bardzo duże :) jednak to nie wina sterownika . Wyczyść go pomysl o zawirowywaczach .

Opublikowano

Fakt są wysokie, takich nigdy nie miałem. dzięki za rady

Opublikowano

Nic bym nie zmienial.

Opublikowano (edytowane)

15 minut na modulacji 70% i temp spalin ponad 150 . To przy pelnej będzie około 200 a to jest tylko chwilowe . Fakt faktem że późnej już jest bardziej znośnie :) 

20200317_163821.jpg

Edytowane przez FAFAŁ
Opublikowano

@FAFAŁ czyli nic nie ruszać czy masz jakieś propozycje?

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie nie ruszać przeplywu . Nie wiem jaki masz kocioł jaki opal jak to ustawione ,a to indywidualna kwestia . Jednak na oko są wysokie spaliny . Jak dmuchawa 70 to spoko ustawione powietrze tylko syf blokujący odbiór ciepla ze spalin przez to są wysokie . Jak 80 czy większa to za dużo wiatru i wieje ci w komin ciepłem . To już kwestia dostrojenia . Wiem po sobie i po tym co widzę że jak kocioł do 20kw to dobrze jest jak mu przy pelnej nie przekraczaja 180stopni . To nie sztywna zasada jednak tak zaobserwowalem , oczywiście kocioł czysty :). Masz spieki ? Dasz rady zejść z górą powietrza niżej ? 

Niby ja mogę dac o te trzy % niżej górne powietrze jednak tego nie robię bo mi już faluje temp kotla .  To już trzeba samemu dobrać bo niestety wzorca nie ma . 

Edytowane przez FAFAŁ
Opublikowano

@FAFAŁ kocioł 12kw same grzejniki, dmuchawa wpa 120, mam też 117 ale 120 jakoś najlepiej się sprawdza, czysto w kotle

co do góry to już nie zejde bo mam czarno

opał sobianek gold, spieczki znikome, ogólnie popiół

Opublikowano

jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia i nie potrafię tego zrozumieć

dlaczego jak ciepło na zewnątrz to spalanie nie spada

a czasem mam tak że zimniej i widać spalanie w dół...dziwne to i jak można by nad tym popracować

grzejniki z termostatami plus zawór 4d, powrót dogrzany przez pompę

Opublikowano

@manx próbowałeś zmian krzywej powietrza tj dodać dolem uciąć górą . Też wiele ma na to wplyw jak palisz czy dużymi dawkami czy częściej a po mniej . W zależności jaki masz palnik , jesli retorta to trzeba przyglądać się czy kopiec nie pracuje . Pracuje w takim sensie że dolem lekko sie obniża , zaś rośnie gdy modulacja wskakuje na wyższe wartości  lub odwrotnie. Podobnie przy sv moze byc bo to mi sugeruje to 12 kw ( ale wiadome to nie jest dla mnie na pewno) . Ogólnie to powietrze oraz podania trzeba tak ustawić by jak najmniejsze byly różnice w ilości zaru pomiędzy dolem a górą modulacji .  Trudno powiedzieć jednoznacznie czy coś ugrasz , no i pogoda już nie jest tak pomocna :) . Ze względu  na cieple dni ciężko jest oddac gdzieś to cieplo które powstanie podczas dostrajania kotla . 

Opublikowano (edytowane)

@manx

Napisz coś o delcie moim zdaniem masz zbyt duże przepływy i stąd nie widać różnic ciepło - zimno. 

PS. Wysoki przepływ grzeje dom albo 28 do 34. Niski przepływ grzeje od 28 do 45 w grzejniki i wtedy widać różnicę w schodzeniu z mocą a najlepiej jest jak pompy modulują przepływem podczas zamykania termostatów. 

Edytowane przez pospisz
Opublikowano

Tež nie mam jakas duža roznica w spalaniu przy wspolczesnych chlodnych i cieplejszych dniach.Jest tak pomiedzy 27-35Kg.Jest w nocy zimno-0°i cieply dzien 10-12.Chlodniejszy dzien jest 5 w nocy i dzien.Srednio tak samo.Juž nie zastanawiam sa nad spalaniem,dobro sa i czysto pali,nie jak wiecej osczednic.Co dom potrzebuje,to kociol dodaje.Tež u mnia za tym widač obnižanie sprawnosci kotla zaraz z zminiejszaniem mocy.To moja poražka.

Opublikowano

domek mały bo około 80m2, same grzejniki, łącznie jest ich 8

co do podawanie w auto mam 2 można też przetestować 5, chodz miałem i tak i jakieś różnicy nie widziałem ale to było krótko.

temp jaka idzie w grzejniki to 38stopni

wcześniej miałem zawór 3d, obecnie 4d i jest dużo lepiej

co do delty jest niska, przy zadanej na kotle 60 powrót jest około 59

mogę popróbować z wiatrami, obecnie 5 a 24 i zmienić np na 6 czy 7 a max np 22

Opublikowano (edytowane)

Zmniejszysz przepływ na instalacji zrobi się większa delta i kocioł będzie lepiej modulował .Zrobi się miejsce na modulacje Jest pompa kotłowa?

Ps. Zmiana podawania nic nie zmienisz jedynie możesz obniżyć moc żeby mniejsze dawki podawał.

Edytowane przez pospisz
Opublikowano

@pospiszco do przepływu obecnie na co mam 1,8m mogę tą wartość ustawić w przedziale 0,5 do 4,0...czy mam jeszcze delikatnie ją zmniejszyć ?

ustawienie w skali standardowej od 1 do 3  a miałem na 1 to jednak był za duży przepływ i głośno w kilku grzejnikach, był słychać przelewającą się wodę

tak, mam pompę na powrocie zaworu 4d

Opublikowano
12 minut temu, manx napisał:

auto mam 2 można też przetestować 5, chodz miałem i tak i jakieś różnicy nie widziałem

Daj na 5 ewentualnie na 4 . Często A mniej jest ok ale nie aż tak często . Delte ster ogarnie z dobrym przeplywem do okolo 8 . Powyżej już się dzieją jajca typu gon czekaj . 

Opublikowano (edytowane)

Im mniejsza delta,tym lepsza modulacja.Zmniejszat przeplyw nie ma senzu.U mnia ideal pompka CO i Malego obiegu na tym samym poziome.Delta bedzie kopiowač ilosc otwartych glowic.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Tak to u mnie wygląda

20200318_102201.jpg

Opublikowano (edytowane)

Przepływ na kotle musi być minimalnie większy niż na instalacji .Robi się cieplej i delta drastycznie spada .Kolega FAFAŁ ma rację z wielkoscią delty mimo wszystko jeżeli przepływ na kotle jest większy to kocioł sobie poradzi.

Ps.Goniąc wodę wychładza ją bo termostaty zamknięte.

Edytowane przez pospisz
Opublikowano

czyli w sterowniku z 12kw dać na np 9kw ?

Opublikowano

Ja uważam że tak ale może inni koledzy się wypowiedzą .Kontroluj watr żeby nie wypalał za mocno z  palnika.

Opublikowano

Ok...więc tak na koniec

1. nie zmieniam przepływu, zostaje tak jak jest obecnie

2. podawanie w auto dałem na 4 ( wcześniej 2 )

3. do poprawy wiatry

4. z 12kw dam na 9kw i obserwacja

Opublikowano

Myślę że tak. Przepływy są ważne ale za dużo zmian to nie wiadomo co przyniosło efekt .Kocioł zacznie szerzej modulować .

Opublikowano

wszędzie mam termostaty, przeważnie okolica 3

jedynie łazienka - drabinka otwarta na maxa 6

co do przepływów, ciężko mi to określić jak do tego mam podejść i jak to wyważyć.

pompa powrót mam ustawioną na 0.6m i daje rade, nawet 0.5m też spełnia swoją rolę, wtedy różnica coś koło 2stopnie

jak już pisałem pompa wilo ustawiona na 1,8m pobiera 5w, ta jest od CO

Link afiliacyjny

🔧 Potrzebujesz serwisu kotła gazowego?

Diagnostyka, naprawa, przegląd — porównaj oferty serwisantów z okolicy

Znajdź serwis