Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 31.12.2019 o 14:10, mkwapisz napisał:

Jeżeli jest za mało powietrza, węgiel przestaje się palić, temperatura mocno spada np. do 50C i spaliny się nie dopalają. Takiego golda jest później bardzo trudno rozpalić. Trwa to długo i sterownik wchodzi na maksymalną modulację. Skarbek natomiast odpala się od byle dmuchnięcia.

Mogę potwierdzić. Również ustawienia czuwania dla Golda musiałem mocno zmienić w porównania do Skarbka (tego 28) gdyż w czuwaniu Gold mocno "stygnie" i po wyjściu z czuwania mija dłuższa chwila zanim pojawi się płomień i w tym czasie dymi. Ustawiłem co 5 minut podawanie i przedmuch w czuwaniu i płomień jest dużo szybciej.a na tych samych ustawieniach Skarbek jest cały czas czerwony i płomień jest od razu :-) 

Ogólnie mam mieszane uczucia co do tego Golda. Niby mocny i bezproblemowy (bez żużlu i koksu) ale trochę syfi kocioł, u mnie wymaga wyżej ustawionej mocy minimalnej w porównaniu do Skarbka, jak dla mnie Gold to dobre paliwo ale na większe mrozy.

Opublikowano

Ja kupuję ze składu jakiś ok.24mj. Nie wiem nawet z jakiej kopalni.

Jest suchy jak pieprz. Dobrze się pali a cena z dostawą 850zł tona. Nic się nie spieka dobrze się pali. Co chcieć więcej. Nie zawsze drogi oznacza dobry. Wykokokaloryczny opał potrzebuje szczególnych warunków spalania i nie wykorzystamy wszystkich kalorii w zwykłym piecu. 

Dla mnie najważniejsza jest cena i żeby węgiel był suchy jak pieprz. Jak nie jesteś pewien jak się pali, kupuj worek czy dwa i sprawdź jak się pali.

Dodatkowo warto przeliczyć spalanie w sezonie na złotówki a nie kilogramy.

Oczywiście to moja teoria i nie musi być naśladowana :)

• Lubię to 1
Opublikowano

Szkoda że masz do mnie daleko bo bym pokazał mój węgiel albo pojechał z Tobą do znajomych którzy też kupują tam lub na skład i wtedy by ci zatkało kakao :)

Przed wyjazdem oczywiście obowiązkowy zakład o "kratę" żeby było warto:)

Problemem nie jest zakup gnoju w workach. Przed kupnem stawiam sprzedawcy sprawę jasno. Otwieram losowo worek i jak jest mokry to zabierasz zabawki a ja kupuję gdzie indziej. Jest u mnie kilka składów w mieście. Najbliższy jest ok. 400m od mojego domu a węgiel co roku przywozi mi gość oddalony o 15km. Jemu się opłaca i mi też. On wie że jak ja jestem zadowolony to przywiezie jeszcze w kilka innych adresów. 

Powiem więcej. Kiedyś kupowałem miał przez kilka lat i też suchy. Widocznie można znaleźć uczciwych ludzi. 

A może po prostu uczciwy człowiek znajdzie uczciwego sprzedawcę...

Opublikowano
59 minut temu, 8010 napisał:

Nie zawsze drogi oznacza dobry. 

Racja, sęk w tym że jego cena była całkiem dobra (965zł/t) a lokalnie było tylko drożej...

Może tak to wyglądało z wcześniejszego wpisu ale ja w sumie nie narzekam tak bardzo na tego Golda, jakoś mi się udało go opanować choć idealnie nie jest... ale przynajmniej jest bezproblemowo w spalaniu. A to że w kotle "siwo" nie ma to trudno - jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma... Nie będę sobie włosów z tego powodu wyrywał :-) .

• Zgadzam się 1
Opublikowano
3 godziny temu, krisgie napisał:

jak dla mnie Gold to dobre paliwo ale na większe mrozy.

albo do mniejszego palnika , pracującego na większej mocy, sam się zastanawiam nad jakąś 10tką

Opublikowano (edytowane)

można też ratunkowo zrobić mix z peletem, będzie on działał jak katalizator, zmieni kaloryczność i charakterystykę paliwa  , w moim przypadku testuję słomę rzepakową ,koniecznie trzeba przeliczyć ilości i kaloryczność po czym wpisać właściwą kaloryczność takiego mixa w ustawieniach sterownika, i/lub !!! zrobić korektę dawki paliwa pamiętając że zmieni nam się też wyliczony potencjał podajnika 

przy mocnych paliwach i trudnościach z ich opanowaniem proponuję dodatek pelletu w ilości ok10%

20200101_114048.jpg

Edytowane przez jolo747
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Witam.

Prosba do kolegow o założenie osobnego wątku.

Do administratora o uporządkowanie tego watku o temacie przewodnim.....Sterownik Kotla Skzp-02 - Ustawienia, Porady

YARO.

Edytowane przez YaroXylen
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

@jolo747, masz rację, tylko kwestia ceny pelletu, lokalnie mam tylko pellet powyżej 1000zł :-)

Testowałem mix KGM Gold ze Skarbkiem 28 i było całkiem dobrze, kaloryczność tej mieszanki w zasadzie taka sama tylko potencjał deczko wyższy (więcej drobnicy w Skarbku). Na razie idzie jednak tylko KGM bo zimniejsze miesiące i zostało mi go więcej.

Przy obecnych temperaturach (lekki minus) , ustawionej testowo mocy kotła 23kW (z kagańcem 20-60%) i dmuchawie 80-tce do której powróciłem po ponad miesiącu pracy na WPA-07 - pali czysto i wygląda to tak jak na foto.

@YaroXylen, też masz rację, postaram się nie zaśmiecać wątku :-) 

Screenshot_20200101-233735.jpg

IMG_20200101_232319.jpg

Opublikowano

@krisgie nie pisałem  tego bezpośrednio  do Ciebie tylko ogólnie.  Często  zdarza  się problem z opanowaniem pieca lub sterownika a spowodowane jest  to np. kiszeniem na niskiej modulacji wysokokalrycznego opału. Dużo  zależy  też  od rodzaju palnika. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

@8010, wiem że pisałeś ogólnie, ja tylko czasem opisuję własne obserwacje  bo też cały czas nabieram doświadczenia z takim czy innym paliwem :-) 

I wiem że najlepiej to u mnie wyglądało na Retopalu i Piekarach ale co zrobić jak lubię mocne groszki :-) 

Edytowane przez krisgie
Opublikowano (edytowane)

a co testujesz, ustawiając w piecu 14kW moc 23kW ? jakie masz spalanie ?

rozsądna cena pelletu do palenia solo to max 600zł ,ale jako dodatku 10% można sobie pozwolić na droższy 

Edytowane przez jolo747
Opublikowano

Tylko znaleźć pellet za 600... bezcenne

Opublikowano
Godzinę temu, jolo747 napisał:

a co testujesz, ustawiając w piecu 14kW moc 23kW ? jakie masz spalanie ?

Chciałem potwierdzić swoje wydumki :-).

Tzn pomyślałem sobie że skoro wszystko na zewnątrz i wewnątrz kotła zostało takie same, bezwładność układu, przepływy się nie zmieniły i węgiel jest ten sam, to aby dogonić spadającą zadaną - modulacja na ustawionej mocy 23kW powinna być trochę bardziej płaska niż na 14kW bo jeden procent przyrostu mocy dla 23kW to większy przyrost ilości węgla niż 1% dla mocy 14kW.

Poza tym kilka razy czytałem tutaj że powinno się ustawić moc palnika a nie moc kotła. Ja mam wersje palnika ok 25kW w kotle 14kW  i chciałem poobserwować jak to będzie - górę przyciąłem żeby nie przekroczyło 14kW.

Dałem 23kW zamiast 25kW bo akurat tak mi ustawienia dmuchawy spasowały.

Taka fanaberia i zboczenie z mojej strony :-).

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Teoria:

Tylko niepotrzebnie przyciąłeś górę modulacji. Wtedy palnik będzie z automatu zachowywał się tak jak by był wpisany mniejszy. Jak wpiszesz 23kwi mod 100% to po kilku godzinach będzie pracował na mniejszych mocach bo będzie wiedział że ma zapas mocy.

Praktyka:

Daj znać co zaobserwowałeś.

Opublikowano

Przyciąłem do 14kW tylko na wszelki wypadek gdyby coś się stało podczas mojej nieobecności a poza tym 23kW i tak nie trzeba.

Na razie za krótko to idzie ale póki co wiem na pewno:

- zużycie opału jest w normie jak na te warunki pogodowe i to było do przewidzenia

- linia modulacji jest bardziej wypłaszczona - to właśnie m.in chciałem sprawdzić - kocioł pobiera potrzebną ilość paliwa ale linia modulacji jest bardziej płaska bo przebywa teraz w zakresie 20-30% a dla mocy kotła 14kW byłoby teoretycznie w zakresie 30-50% a w praktyce pewnie z 30-60% - czyli takie lekkie "oszustwo" wizualne :-)

Zostawię to na jakiś czas i zobaczę jak to będzie pod innymi względami. A może jeszcze coś ciekawego wyjdzie :-).

23.png

• Zgadzam się 1
Opublikowano
15 godzin temu, YaroXylen napisał:

Witam.

Prosba do kolegow o założenie osobnego wątku.

Do administratora o uporządkowanie tego watku o temacie przewodnim.....Sterownik Kotla Skzp-02 - Ustawienia, Porady

YARO.

Może tak, a może nie. Chodzi o to by pokazać, że przy regulacji sterownika bardzo dużo zależy od węgla i jego właściwości. Niektóre palą się bardzo szybko i bardzo szybko dają wysoką temperaturę, a niektóre wymagają trochę czasu, podczas którego sterownik zaczyna wchodzić na bardzo wysoką modulację i potem przestrzeliwuje temperaturę zadaną.

• Zgadzam się 2
Opublikowano
1 godzinę temu, krisgie napisał:

Przyciąłem do 14kW tylko na wszelki wypadek gdyby coś się stało podczas mojej nieobecności a poza tym 23kW i tak nie trzeba.

Na razie za krótko to idzie ale póki co wiem na pewno:

- zużycie opału jest w normie jak na te warunki pogodowe i to było do przewidzenia

- linia modulacji jest bardziej wypłaszczona - to właśnie m.in chciałem sprawdzić - kocioł pobiera potrzebną ilość paliwa ale linia modulacji jest bardziej płaska bo przebywa teraz w zakresie 20-30% a dla mocy kotła 14kW byłoby teoretycznie w zakresie 30-50% a w praktyce pewnie z 30-60% - czyli takie lekkie "oszustwo" wizualne :-)

Zostawię to na jakiś czas i zobaczę jak to będzie pod innymi względami. A może jeszcze coś ciekawego wyjdzie :-).

Mam dokładnie tak samo ustawiony piec. Podbita modulacja minimalna powoduje, że sterownik tylko od czasu do czasu doładowuje piec, a dzięki temu utrzymuję żar na palniku i piec mi się w środku nie wychładza.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, mkwapisz napisał:

Może tak, a może nie. Chodzi o to by pokazać, że przy regulacji sterownika bardzo dużo zależy od węgla i jego właściwości...................

Witam.

Z całym szacunkiem jeśli tak każdy zacząłby pisać to niedługo pojawi się wpis np. .........sterownik SKZP nie może poradzić sobie ze skorodowanym ślimakiem bo mieli e-groszek...

Pozdrawiam. YARO

Edytowane przez YaroXylen
  • Lubię to 1
Opublikowano

koledzy pytanko jak jest z tym obcinaniem mocy pieca ja mam kocioł 37 kw ale obcięty na 18 na obecna chwile . ma to sens czy lepiej puścić go na max a modulacja będzie robić swoje ?

Opublikowano

Panowie czy ktoś rozwiązał już problem z czujnikiem zewnętrznym pogodowym.Jest problem ze żle wskazującą temperaturą na zewnątrz od 0* w dół.Nie starcza nawet korekta pogodowa w sterowniku skzp-02, która jest wykorzystana na maksa.Od 0* w górę temperature czujnik pogodowy pokazuje ok.Ten problem zgłaszali tez inni uzytkownicy którzy dzwonili do Timela, a ja byłem następny, który otrzymał odpowiedż -"Pracujemy nad tym i nie wiemy czemu tak jest".To było dobry miesiąc temu.Jeden z kolegów próbował zlutować kabelki,ale też pisał mi że nic to nie dało.Szukałem po różnych działach ale nic nie znalazłem.Może ktoś z was pomoże lub ma na ten problem sposób.Timel na razie się nie odezwał tzn miał puścić łatkę na jego stronie.Sprawdzałem i do dzis nie ma a problem pozostał.

Opublikowano (edytowane)

Zmienilem czujnik i jest OK.Pierwszy raz sprawdž spód tableczke z czujnikom.Ja uskodzilem polaczenie od spodu szrubika,jak kreczilem.Nie wiem,czy problem z czujnikom,czy w polaczeniu-czujnik zmienilem.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

bercus.Czujnik nawet wisi w Timelu w zamówieniu.Sprawdzałem go wcześniej i rozkręciłem.Nic nie widać na uszkodzenie.Timel nie chciał żebym zamówił bo nie sa przekonani a ktoś kupił i nie pomogło.Do końca stycznia jak się nie wyjaśni to może zamówię i zobaczę wtedy.Napisze czy pomogła wymiana .

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Natben napisał:

koledzy pytanko jak jest z tym obcinaniem mocy pieca ja mam kocioł 37 kw ale obcięty na 18 na obecna chwile . ma to sens czy lepiej puścić go na max a modulacja będzie robić swoje ?

jeśli masz palnik mocniejszy niż moc kotła powinieneś ograniczyć moc palnika  do mocy kotła (możliwości odbioru ciepła ) ograniczając max. modulacje, , natomiast jeżeli masz kocioł o takiej samej mocy jak moc max palnika (mało prawdopodobne), to zostaw modulację na 100% ,chyba że masz inne przesłanki do obniżenia mocy maksymalnej palnika 

13 godzin temu, 8010 napisał:

Tylko znaleźć pellet za 600... bezcenne

na olx od 400zł/t

Edytowane przez jolo747
Opublikowano
Godzinę temu, darko240973 napisał:

Panowie czy ktoś rozwiązał już problem z czujnikiem zewnętrznym pogodowym.Jest problem ze żle wskazującą temperaturą...

Czujniki (termistory) mają nieliniowy związek między temperaturą i rezystancją termistora więc dużo zależy od oprogramowania aby zlinearyzować tę zależność.
Poza tym dokładniejszy pomiar temperatury zapewnia czujnik (termistor) NTC. Niestety albo stety producent zastosował termistor PTC.