Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Też bym chciał. :(

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Jak to mówią: niedzielna praca w ..... się obraca.

Jednym słowem takie rzeczy tylko w tygodniu żeby można było pilnować i poprawiać.

Opublikowano

@Tomek Brz  proszę powiedzeć,czy jest szansa jeszcze w tym sezonie grzewczym na soft dla zabudowy ?,dobrze by było jeszcze spróbować w tym sezonie najnowszej aktualizacji.

Opublikowano
14 godzin temu, 8010 napisał:

Jak to mówią: niedzielna praca w ..... się obraca.

Jednym słowem takie rzeczy tylko w tygodniu żeby można było pilnować i poprawiać.

Wiesz jak jest....

Facet to takie duże dziecko i traktuje nowy soft jak "zabawkę nagrodę".

Niedziela, święto, nic nie rządzi. :)

Opublikowano
41 minut temu, slawek56 napisał:

@Tomek Brz  proszę powiedzeć,czy jest szansa jeszcze w tym sezonie grzewczym na soft dla zabudowy ?,dobrze by było jeszcze spróbować w tym sezonie najnowszej aktualizacji.

Tak. Gdy V2.21RC  nie będzie już miała błędów, to przepisujemy na zabudowę i tłoki. Sadzę, że jest blisko.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ok.,dzięki za informację

Opublikowano
56 minut temu, TomekBrz napisał:

Tak. Gdy V2.21RC  nie będzie już miała błędów, to przepisujemy na zabudowę i tłoki. Sadzę, że jest blisko.

Nareszcie, bo liczba pesymistów wzrastała. :)

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Panowie... tak się zastanawiam, jacy to "fachowcy" udzielają magicznych rad a nie wiedzą nic o termostatach czy kryzach. 

Śledzę wontek od kilkudziesięciu miesięcy i dochodzę do wniosku, że mamy na forum co raz to lepszych "podpowiadaczy". :))

Radzę dwa razy się czasem zastanowić zanim zaczniecie ślepo wierzyć w niektóre bajki czarodziei z krainy co/cwu.

Opublikowano (edytowane)

"...dziś prawdziwych fachowców już nie ma..." Poszli w dal (:

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Koledzy nikogo nie będę oceniał jakim jest fachowcem bo to nie moja sprawa , ale ktoś chyba przegapił wpis o głowicach termostatycznych bo było tu krótko o tym pisane co robią z wykresem itd , druga sprawa to nie wątek aby tu o nich gadać z pewnością są gdzieś na forum tematy właśnie o nich . Proszę zwrócić uwagę że właśnie pisanie tu o byle czym powoduje że większość urzytkownikow ucieka na inne fora lub prywatne dyskusje na FB i tam nauczają i przekazują wiedzę którą nabyli w pierwszych 500 stronach .Coż takie czasy każdy robi co chce .

Pozdrawiam .

• Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Panowie,

Chciałbym się podpytać czy jest w sterowniku funkcja a jeśli nie to może warto by było żeby się pojawiła informująca użytkownika do kiedy (data) starczy pozostałego w podajniku opału?Nie tylko ilość kg ale również przewidywany czas?

Opublikowano

Taka funkcja nie ma większego sensu. 

Jeżeli masz dziś temp.+5stC i spalasz  X kg opału na dobę a jutro będzie -5st.C to spalisz więcej niż X.

Sterownik wyliczył by że opału starczy np. na dwa dni a przy zmianie zapotrzebowania na ciepło opału starczy np. na 1 dzień.

Ster pokazuje przybliżoną wartość opału w zasobniku żeby wiedzieć czy jest mało czy jeszcze dużo. I wystarczy. Przecież nikt rozsądny nie dosypuje jak żmija jest już odkryta. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

ok,apropo żmiji- ile tam orientacyjnie (wiem ze to zależy od podajnika) mieści sie kg wegla ? (2, 3 a moze wiecej kg?)

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

W moim sterowniku ie42 jest taka funkcja  "przewidywana data zasypu"  i ster ją na bieżąco koryguje i wówczas wiem, kiedy muszę zabawić się w górnika i dosypać opał ( i przesyła też maila ), że kończy się opał a na sterze włącza się, sygnał  dźwiękowy (i napisem) alarm.  Napis to bym wywalił a reszta funkcji jest użyteczna  bo wiem, że nie zapomnę o tankowaniu.

Zawsze tankuje do pełna swoje 180 kg  i w międzyczasie nie dosypuję.  W poprzednim sterze brulim tez miałem podobna funkcję.

Opublikowano (edytowane)

..i taka funkcja jest świetna, oto mi chodziło żeby sterownik "modyfikował" date (..w zaleznosci od czynnikow wplywajacych na spalanie a co za tym idzie.) od spalania

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Myślę, że są w sterowniku ważniejsze rzeczy do rozwiązania,niž +- kilka dni datumka dosypu i alarm zasypu juž jest bardzo dobro rozwiazany,ustawias sam,przy jakim poziome wegla sa aktywuje.

• Zgadzam się 1