Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Czy ktoś z szanownych użytkowników używa funkcji ochrona powrotu w module co? Jeśli tak to czy u Was faktycznie zwiększa się modulacja jeśli temperatura powrotu spadnie poniżej ustawionego minimum? Pytam bo za nic nie mogę tego uruchomić. Nie ukrywam że było by to u mnie przydatne ponieważ przy dogrzewaniu cwu znacznie spada mi temperatura powrotu (z ok.55° do nawet 40°) i gdyby sterownik reagował wcześniej to  (tak myślę ) kocioł nie zdążył by się wychłodzić a co za tym idzie, nie było by potrzeby drastycznego zwiększania mocy aby wyrównać temperaturę.

Opublikowano
5 minut temu, bercus napisał:

Myślę, że są w sterowniku ważniejsze rzeczy do rozwiązania,niž +- kilka dni datumka dosypu i alarm zasypu juž jest bardzo dobro rozwiazany,ustawias sam,przy jakim poziome węgla sa aktywuje.

wiesz...dla jednego to jest ważne dla innego tamto..wazne zeby kazdy byl zadowolony

Opublikowano (edytowane)

Zobrazuje ilosc i spalanie dobowe,1+1=nadal 2.

Kiedy wybierač popiol,czysczič kociol,wsypač wegiel,uszczelnič retorte,ktoś chciałby budzika.

Edytowane przez bercus
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
49 minut temu, ThomaSz napisał:

Witam wszystkich. Czy ktoś z szanownych użytkowników używa funkcji ochrona powrotu w module co? Jeśli tak to czy u Was faktycznie zwiększa się modulacja jeśli temperatura powrotu spadnie poniżej ustawionego minimum? Pytam bo za nic nie mogę tego uruchomić. Nie ukrywam że było by to u mnie przydatne ponieważ przy dogrzewaniu cwu znacznie spada mi temperatura powrotu (z ok.55° do nawet 40°) i gdyby sterownik reagował wcześniej to  (tak myślę ) kocioł nie zdążył by się wychłodzić a co za tym idzie, nie było by potrzeby drastycznego zwiększania mocy aby wyrównać temperaturę.

A masz zamontowany zawór mieszający do ochrony powrotu?

Opublikowano (edytowane)

Mam tylko zawór 4d ale narazie bez silownika. Chcesz powiedzieć że ta funkcja działa tylko z dodatkowym zaworem?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

@THOMASZ,ta funkcja działa tylko z siłownikiem zaworu mieszającego.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Wg mnie ta funkcja nie ma nic wspólnego z siłownikiem !!! Opis działania tej funkcji był opisany ok 1 roku wstecz. I'm sorry ale nie chce mi się szukać. Kol. @Jockey swego czasu to testował, może ma więcej info. Kilka miesięcy wcześniej napisałem że ta funkcja praktycznie jest bezużyteczna.

Opublikowano

@Oldek a co ma przymknąć zawór mieszający,jeśli ochrona powrotu aktywna,i temperatura spada poniżej ustawionej -nie siłownik ?

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Idzie o wzrast mocy przy spadku temp.powrotu.Mialo by dzialač bez silownika.Nie užywam,ale mysle,že jest to w menu zaworu,tzn. zawor na ON,aby dzialač.

Edytowane przez bercus
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Myślę że bercus ma rację. Tu chodzi o wcześniejszą reakcję sterownika przez podniesienie modulacji zanim nagły spadek temperatury powrotu zdąży wychłodzić kocioł. Moim skromnym zdaniem miało by to sens. 

Opublikowano (edytowane)

Funkcja WZMOCNIENIE MODULACJI weszła od wersji V 2.11A (2018-02-02)

"Reakcja modulacji na zmianę temperatury powrotu. W CO1-> POWRÓT doszedł parametr WZMOCNIENIE MODULACJI.

Odpowiada ona za siłę "podbicia" modulacji przy spadku temperatury powrotu. Jeśli ustawione na ZERO, to funkcja wyłączona."

Funkcja jest i działa, szczególnie przydatna jeśli pompy (np.CWU) załączają się okresowo.

Edytowane przez Jockey
Opublikowano
2 godziny temu, ThomaSz napisał:

Myślę że bercus ma rację. Tu chodzi o wcześniejszą reakcję sterownika przez podniesienie modulacji zanim nagły spadek temperatury powrotu zdąży wychłodzić kocioł. Moim skromnym zdaniem miało by to sens. 

W instrukcji sterownika jest napisane:
"OCHRONA POWROTU
 MIN TEMP. POWROTU – minimalna temperatura na powrocie. Sterownik będzie tak sterował siłownikiem mieszacza aby temperatura nie była niższa niż ustawiona. Ochrona powrotu ma wyższy priorytet niż temperatura układu CO za mieszaczem. Jeśli powrót będzie za zimny, mieszacz będzie ograniczał ilość ciepła dostarczaną do odbiorników CO, tak temp. powrotu się podniosła."

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Witam ,nie chce się wtrącać w tak poważny temat ale jeśli fizycznie nie skierujcie strumienia wody gorącej na powrót i to z większym przepływem nigdy elektronika tego nie zastąpi i skoryguje bo za dużo czynników pa wpływ na odbiór ciepła jak z CWU tak i z grzejników ,wiec gdybania co by tu zrobić nie pomogą tylko ingerencja w instalacje .

Opublikowano
3 minuty temu, Jockey napisał:

Funkcja WZMOCNIENIE MODULACJI weszła od wersji V 2.11A (2018-02-02)

- Reakcja modulacji na zmianę temperatury powrotu. W CO1-> POWRÓT doszedł parametr WZMOCNIENIE MODULACJI.

Odpowiada ona za siłę "podbicia" modulacji przy spadku temperatury powrotu. Jeśli ustawione na ZERO, to funkcja wyłączona.

Funkcja jest i działa, szczególnie przydatna jeśli pompy (np.CWU) załączają się okresowo.

Dziękuję @Jockey za odpowiedź. Problem w tym właśnie że u mnie to nie działa.(soft 2.21RC). Chyba muszę zainstalować ponownie soft. Może coś pomoże. 

Opublikowano

A określiłeś wielkość parametru wzmocnienia?

Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez ThomaSz
Przypadkowy wpis
Opublikowano

Ochrona powrotu a wzmocnienie modulacji w reakcji na zmianę temperatury powrotu, to są dwie różne funkcje i inaczej realizowane.

Opublikowano

Czyli jednak bez siłownika zaworu 4d się nie obejdzie. Jest w planach na przyszłość? Przyszły sezon grzewczy. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Pozdrawiam 

Opublikowano

TomaSZ ,przed podjęciem decyzji o zakupach materiałów do modernizacji kotłowni poczytaj na forum jest temat o ochronie powrotu i wtedy zrób to raz a pożądanie .

Opublikowano
14 minut temu, ThomaSz napisał:

Czyli jednak bez siłownika zaworu 4d się nie obejdzie. 

Raczej bez pompy kotłowej zainstalowanej na powrocie zaworu 4D. A siłownik współpracujący z SKZP to dobra sprawa.

Opublikowano
27 minut temu, Jockey napisał:

A określiłeś wielkość parametru wzmocnienia?

Tak. Ustawiłem na 10%. U Ciebie to działa bez siłownika 4d? Tak na chłopski rozum to gdyby ta opcja była zależna od tego czy jest siłownik to powinna być umieszczona w menu -mieszacz.

Opublikowano
29 minut temu, Jockey napisał:

Ochrona powrotu a wzmocnienie modulacji w reakcji na zmianę temperatury powrotu, to są dwie różne funkcje i inaczej realizowane.

No właśnie. Mnie chodzi bardziej bardziej o to drugie. 

Opublikowano (edytowane)

W skrócie: np. jeżeli załączy się jakaś pompa i temperatura powrotu zacznie spadać, przy nie zmieniającej się jeszcze temperaturze na kotle, to funkcja wzmocnienie modulacji powoduje szybszy wzrost modulacji, czyli szybsze wchodzenie kotła na wyższą moc, czyli uprzednią reakcję na spadek temperatury na kotle, który dopiero nastąpi, bo spada przecież temperatura powrotu.

Wzrost mocy może być różny w zależności od tego, czy temperatura na kotle, w chwili spadku temperatury powrotu, była wyższa bądź niższa od zadanej. Jeśli temperatura na kotle była niższa od zadanej, to nastąpi większy wzrost modulacji, a jeśli była przekroczona, to wzrost modulacji będzie mniejszy.

Edytowane przez Jockey
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
26 minut temu, Klaudiusz3 napisał:

TomaSZ ,przed podjęciem decyzji o zakupach materiałów do modernizacji kotłowni poczytaj na forum jest temat o ochronie powrotu i wtedy zrób to raz a pożądanie .

Napewno poczytam ale śledząc tylko wpisy na tym forum, myślę że siłownik zaworu i dobre ustawienia sterownika mogą pomóc zaoszczędzić nieco grochu. Czemu więc nie spróbować. ..? :)