Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Skzp-02 - Ustawienia, Porady

energotop
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, może po 07.gif dla spokojności, trochę wyrozumiałości dla Oldusia, może miał dziś trudny dzień i czyszczenie zawirowywaczy przelało czarę goryczy, czasem każdemu trafi się gorszy czas...

Oldek, wciągnij browca i będzie znowu ok msn-wink.gif

Edytowane przez Jockey

Ja mam wrażenie że forumowicz Oldek nie może znieść że ktoś ma inaczej niż on, że ktoś ma inne zdanie niż on i dlatego takie wypowiedzi zgryzliwe. Tak więc mam propozycję dla forumowicza Oldka niech może założy swój temat i tam stara sie na siłę kogoś uszczęśliwić swymi przekonaniami, bo jak na razie to co się wypowie w jakimkolwiek temacie to zaraz temat zbacza na inny tor i zaczyna się ferment.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Witam, mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników SKZP-02.

Ogarnąłem trochę swoją instalację i rozpocząłem nowy sezon ze sterownikiem SKZP.

Kocioł Cichewicz futura Econo mini 16kW (ale ten palnik co mam był w kotłach do 25kW) Dom  ok.150m2 (w tym garaż 18m) ocieplony 10cm styropianu, podłogówka 4 obwody (przykryzowane na powrotach)- PARTYZANTKA wpięta tak jak grzejniki - do poprawienia po sezonie zamontuje zawory RTL). Reszta ogrzewania na grzejnikach. Aha na tą chwile wszystkie termostaty otwarte na maksa ale woda w obiegu ma ok.30 stopni - wtedy podłogi są ok. 

1. temp. zadana 50 *C - korygowana czujnikiem pogodowym

2. pompa CWU włączona na stałe - daje rade utrzymywać deltę temperatur ok. 9-10*C 

3. potencjał podajnika obliczony wyszedł 14.4kg/h

4. węgiel to ruski groszek z energo sp.z o.o. niby 24-26MJ - suchy 

5. dmuchawa WPA06 - ustawiona na 8-20 (przesłona otwarta na maksa)

6. modulacja 12%-70% - póki co wiecej niż 50% chwilowo nie było.

pytanie 1 - wykresy modulacji wyglądają niby ok ale te płaskie pola wyglądają dziwnie jak takie pseudo podtrzymanie ?

pytanie 2 - nie mogę sobie poradzić z palnikiem, robią mi się spieki tzw. "popcorny", które rozpadają się po dotknięciu pogrzebaczem,               kopczyk niby jest ok ale dopiero ustawienie mocy 25KW poprawiło sprawę.  Z przeczytanych postów wywnioskowałem, żeby ustawić 16KW - a nie 25, obniżyć kaloryczność paliwa i dobrze doregulować powietrze. tylko czy jest sens schodzić jeszcze z obrotów, które i tak wyglądają na niskie ? 

IMG_20181126_104256.jpg

IMG_20181126_104301.jpg

IMG_20181126_104307.jpg

IMG_20181126_104313.jpg

IMG_20181126_104319.jpg

IMG_20181126_104327.jpg

IMG_20181126_104337.jpg

IMG_20181126_104342.jpg

Odp. 1.: Tak masz modulacje ustawiona na min 10% w sterowniku i dlatego sterownik nie zejdzie niżej.
Odp. 2:. Taki pewnie masz groszek. Ja przy retopala też tak mam. Najważniejsze żeby nie blokowało paleniska i wszystko było wypalone. Nie zmieniaj mocy kotła, niech będzie tak jak jest faktycznie. kaloryczność ustawiasz tak jak jest na worku i wtedy regulujesz korekta na plus lub na minus

dot. odp 1 - modulacje ustawiłem na minimum 10% - wyszedlem z założenia palnik nie jest w stanie prowadzić pracy z mocą mniejszą niż 10% i praca na 5% będzie tylko fikcją na wykresie - nie wiem czy dobrze kombinuje ?

dot. odp. 2 - czyli zostawić 25kw ? czy 16KW zgodnie ze specyfikacja ? kaloryczność mam ustawioną z worka na 24MJ korekta +30% inaczej nie byłoby kopczyka. 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Ja bym nie ruszał nic. Jak dla mnie jest wszystko ok. Piękny wykres, ładny popiol, ładne spalanie jeśli potencjał dobrze wyliczony.czego chcieć więcej?

tak jak pisałeś są zwolennicy zwiększania zmniejszania mocy kotła a są zwolennicy wpisywania faktycznej mocy kotła. jeśli u ciebie kopczyk jest odpowiedni ładnie się spala tak jak pisałem wyżej nie ruszał bym nic

Też bym tak chciał,   u mnie namieszalem trochę w ustawieniach przy zmianie ekogroszku, żar zszedł nisko, piec zaczął kopcic a ja głupi zacząłem podnosić nadmuch i kaloryczność,  po przeczytaniu twojego postu u siebie zamiast 17kw pieca wpisałem 24 kw(palnik do 35), i modulacja 10-75, mam nadzieję że to pomoże, wiatr ustawiłem 9-29.

Gdy podnosisz kaloryczność to zwiekszasz odstępy między podawaniami czyli kopiec jeszcze bardziej się zapada. Jeśli zmniejszasz kaloryczność to skracasz przerwę podawaniami i groszek jest częściej podawany. gdy podnosisz nadmuch też szybciej spalasz groszek na retorcie a co za tym idzie bardzo możliwe że powstaną spieki. Czyli twoje działania zupełnie nie w tym kierunku poszły co miały iść.

Edytowane przez Ryszard

No wiem, ale człowiek najlepiej uczy się na swoich błędach,  jak dla mnie mogłaby być możliwość oddzielnie wpisywać moc palnika i moc pieca,  no ale nie ma rzeczy idealnych 

Panowie w większości waszych fotek jest temp zadana 55 a nawet 50stopni...czy jest jakaś róznica między zadaną np 60stopni pieca

To akurat rozumiem...tylko po co 50

Wydaje mi się że dla spalania groszku im wyższa temp tym lepiej

Edytowane przez Ryszard

40 minut temu, konopka napisał:

Przykładowo automatycznie cieplejszy powrót przy zaworze 4d

To akurat rozumiem...tylko po co 50

Wydaje mi się że dla spalania groszku im wyższa temp 

:-)

NALEŻY USTAWIĆ ILOŚĆ POWIETRZA DO TEMPA NAWEGLANIA PRZY DANYM ZAPOTRZEBOWANIU DOBOWYM !

Powodzenia, pozdrawiam Edwin

Edytowane przez reded
:-)

1 godzinę temu, konopka napisał:

Przykładowo automatycznie cieplejszy powrót przy zaworze 4d

Do tego jeszcze mniejsze procentowo otwarcie zaworu 3d 4d dla uzyskania temperatury zadanej na C.O i dzięki temu równiejsza praca kotła. Niektórzy producenci  kotłów zalecają nawet najniższą temperaturę zadaną na kotle 55-60 stopni 

W końcu stałem się posiadaczem sterownika skzp 02 po wielu za i przeciw zdecydowałem się kupić. Moja instalacja jest prosta jedna pompka do CO i Cwu nie mam mieszacza żadnego prosta jak drut. Mam pytanie do bardziej doświadczonych osób.
1. Czy lepiej żeby pompka pracowała cały czas a temp w pokojach była regulowana zaworami termostatycznymi na grzejnikach?
2. Zakupiłem wersje z czujnikiem pokojowym bez panelu czy może lepiej żeby nim sterować temperaturą.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Pompka stala,termozawory i najmniej jeden grzejnik stale otwarty dla obieg i troche powrot.

Edytowane przez bercus

Jak nie masz mieszacza i CO oraz CWU śmiga na jednej pompie pierwsza wersja.Przy termostatach pompa z auto adaptem.Otwarty grzejnik zostaw w łazience.

Edytowane przez szelest

17 minut temu, LukaszP683 napisał:

W końcu stałem się posiadaczem sterownika skzp 02 po wielu za i przeciw zdecydowałem się kupić. Moja instalacja jest prosta jedna pompka do CO i Cwu nie mam mieszacza żadnego prosta jak drut. Mam pytanie do bardziej doświadczonych osób.
1. Czy lepiej żeby pompka pracowała cały czas a temp w pokojach była regulowana zaworami termostatycznymi na grzejnikach?
2. Zakupiłem wersje z czujnikiem pokojowym bez panelu czy może lepiej żeby nim sterować temperaturą.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Jedna pompa, termostaty na grzejnikach to najlepsze rozwiaznie, tu masz przyklad u mnie jak to dziala :

image.thumb.png.acd72d83344f9191dd08952e12531b59.png

Pompa na stale, przy zaworach na grzejnikach fajnie jak by miala  funkcjie autoadapt, i nie musisz miec zadnego grzejnika otwartego na stale, w koncu cwu bedzie ci robic za podmieszanie powrotu, o ile jest dobrze wpiety powrot z cwu .