Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Biopellet pro 18 kw - termostat i zawor 3D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Inny kocioł, inny pellet, inne warunki.

Opublikowano

Jeśli mają palniki z czyszczeniem mechanicznym, to w tym zakresie tak, masz rację. 

Opublikowano (edytowane)

Proponuję jeszcze sprawdzić w jakiej temperaturze spalany jest pellet a w jakiej następuje topnienie popiołu (z niezanieczyszczonego pelletu)

Edytowane przez kocyl
Opublikowano
W dniu 7.11.2020 o 13:26, kocyl napisał:

No, super codzienne odkurzanie rusztu. Czyli wychodzi na to że nawet te polskie przerobione kopciuchy są mniej bezobsługowe.

na dzisiaj przy zużyciu troche poniżej worka/dzień musze czyścić co 3 dni

szału nie ma...

zauważyłem że co jakiś czas pojawia się "cleaning on", piec wtedy daje wentylator na maks chyba po to żeby wydmuchać właśnie ten popiół z koszyczka, ale to się dzieje za krótko - koło 5 sekund tylko. Nim się wiatrak rozkręci to zaraz kończy to czyszczenie

da się to gdzieś w menu czasy przestawić żeby dłużej dmuchał, ktoś wie który to parametr? @pospisz może wiesz który to?

Opublikowano (edytowane)

No i wydmucha Ci cały żar i zaraz będziesz płakał że Ci kocioł gaśnie w czasie pracy. Jedyne Co możesz zrobić to zwiększyć czetsotliwość czyszczenia. A najlepiej poszukaj innego pelletu  czasem warto trochę poszukać. 

Edytowane przez Puławiak
Opublikowano (edytowane)

To przy wygaszaniu nie czyści czy rusztu? Jeśli spalasz niecały worek na dobę, to wnioskuję że nie pali się bez przerwy. Ja wyciagam popiół raz na tydzień odkurzaczem. Ruszt zawsze czysty po każdym wygaszeniu. 

Edytowane przez kocyl
Opublikowano
W dniu 7.11.2020 o 13:19, eliks napisał:

Inny kocioł, inny pellet, inne warunki.

Pale tylko ENplus A1, na allegro można kupić po 3-4 worki różnych producentów z wysyłką do paczkomatu za free więc aktualnie testuje różne. Da się nawet kupić tone z wysyłką free do paczkomatu, ale kuriera by chyba szlag trafił :P

Kocioł chodzi na pełnej mocy po około 1,5h (nabija bufor 300l); potem się wygasza gdzieś na 2-3h i tak w koło Macieju. Koło 5-7 odpaleń na dzień zależy jaka temp dotychczas na dworze

Na razie przetestowany mój lokalny producent, Barlinek i Pelleton

dwa pierwsze praktycznie identycznie się paliły, po 3 workach spiek na pół koszyczka, kolejny dzień by pewnie nie odpalił. Popiołu z tego było bardzo mało. Za to zapach obu przepiękny jakbym był w saunie z olejkami sosnowymi. Aż przechodząc obok piwnicy się otwierało drzwi żeby "zawąchać"

Pelleton - po 3 workach tylko jeden malutki spiek na dnie, popiołu sporo objętościowo (prawie cały popielnik), ale był delikatny i bardzo lekki - inny niż z barlinka. Organoleptycznie - delikatny zapach jakiejś chemii (na pewno nie był przyjemny), trudniej się też łamie.

kaloryczności nie stwierdze - różne temperatury i w sumie za mała ilość na jakiś miarodajny wynik

Aktualnie w piecu Olimp, na testy czekają jeszcze Lava, Sylva i Olczyk :P

Opublikowano

Masz cierpliwość :-)

Opublikowano
W dniu 8.11.2020 o 21:08, maniek3008 napisał:

Kocyk a podaj jakie masz nastawy podawanie peletu i nadmuch jak możesz

Czy poradzil Pan sobie z tymi spiekami w koszyczku? Mam podobnie, pale pelletonem. Wszystko steruje sterownik i termostaty w pokojach. Jak temperatura spadnie, to po 3minutach kocioł się odpala. Czasami kocioł nie zdąży się nawet nagrzac bo w domu już temperatura wzrośnie, to się wygasza. Jakies rady? Jakoś sterowac codziennie tymi sterownikami żeby kociol nie wariowal nie odpalal się na 10minut? Tak to spala się ok, tylko wlasnie w koszyczku pumeks.

Opublikowano
2 godziny temu, arczi3333 napisał:

Jakies rady? Jakoś sterowac codziennie tymi sterownikami żeby kociol nie wariowal nie odpalal się na 10minut? Tak to spala się ok, tylko wlasnie w koszyczku pumeks.

Proszę sprawdzić w sterowniku pokojowym, może ma Pan za niską ustawioną histerezę i lekko ją podnieść.

Opublikowano

Zmniejsz moc z auto na 3-4 powinien dłużej pracować na mniejszej mocy i wydłużyć czas jednego cyklu. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ralk napisał:

Proszę sprawdzić w sterowniku pokojowym, może ma Pan za niską ustawioną histerezę i lekko ją podnieść.

Niestety mam właśnie sterowniki jakies podstawowe, dosyc tanie były i zadnej regulacji histerezy nie ma tam. Co pół stopnia na sztywno. Zmniejszylem podawanie na -4, wydaje mi sie ze jest lepiej, ale na efekty trzeba poczekac kilka dni. 

Opublikowano

z innej beczki:

jak wyzerować licznik godzin do czyszczenia. Miałem przepracowane 230, do czyszczenia pozostało 170

wyczyściłem piec (mogli to lepiej rozwiązać) ale nie moge zresetować czyszczenia. Na wyłączoyn piecu wchodze w kasowanie czyszczenia, zmieniam na "on" i nic się nie dzieje. Zatwierdze SETem nic, przytrzymam SETem dłużej - nic

czy dopiero można to wykasować jak ten licznik dobije do końca i wyskoczy komunikat o czyszczeniu?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.11.2020 o 16:15, eliks napisał:

Masz cierpliwość :-)

Zacytowalem bo licze na jakis odzew.

Jaka powinna byc temperatura spalin? Aktualnie jak kociol grzeje np cwu, poki nie dobije do zadanych 70stopni to temperature spalin wg czujnika wbudowanego mam ok 150-170 stopni, przy mocy auto na max.

Jak dobije do 70, zacznie modulowac to wtedy ok 110-120. Tak ma byc? Boze naczyta sie czlowiek forum, zamiast sie cieszyc, sypac pellet to kombinuje i chce udoskonalic :).

Edytowane przez arczi3333
Opublikowano
W dniu 16.11.2020 o 19:38, arczi3333 napisał:

Jakies rady? Jakoś sterowac codziennie tymi sterownikami żeby kociol nie wariowal nie odpalal się na 10minut? Tak to spala się ok, tylko wlasnie w koszyczku pumeks.

Zmniejsz moc z auto na niższa cyferkę. Chcąc mieć komfort cieplny dłużej to trzeba tak to ustawić żeby kocioł na małej mocy gonił króliczka i nie mógł go złapać. 

Opublikowano (edytowane)

Mam kolejny problem, moze nie duzy, ale problem.

Mam calosc podlogowke (i grzejnik w garazu ktorego nie uzywam, ale on jest malo wazny), w kazdym pomieszczeniu sterownik pokojowy (tak ma byc, tak chcialem, nieuzywanych pokoi nie grzeje wcale, u dzieci cieplo itd).

Calosc dziala ok, ale sterowniki sa kiepskie, z histereza 0,5stopnia, nie da sie tego zmienic. Gdy temperatura spadnie i utrzymuje sie przez 3 minuty, daje sygnal do pompy podlogowki, otwieraja sie zawory i ogrzewanie rusza - kociol tez startuje. Jednak czasami kociol dobrze jeszcze nie wystartuje a juz musi sie wygasic bo tak mu sterownik pokojowy da sygnal (czyli temperatura w pokoju nagle sie podniosla, a to gotowanie, a to goscie, a to nagle wiecej ludzi w domu, a to ktos chwilowo otworzyl drzwi,okno itd). Raz temperatura tak zawariowała, ze caly koszyczek byl niespalonego pelletu, zapewne z cyklu start-stop pod rząd. Gdybym mial lepsze sterowniki pokojowe (a takich nie mam i mnie nie stac poki co na zmiane) to nie byloby problemu.

Dlatego zastanawiam sie czy nie wylaczyc sterowania kotlem przez podlogowke i moze ustawic go na sztywno niech sobie chodzi, nagrzewa sie do 65stopni, pozniej wychlodzi i odpali znowu. Temp ochrony powrotu mam 55stopni, na mieszaczu podlogowki 38stopni, jak żona marudzi to max 43 stopnie bo lubi cieplo w nogi, cwu na 54stopnie. Jesli na sztywno to jaka histereze kotła? Dodam, ze przy grzaniu CWU (priorytet CWU) kociol ladnie sobie moduluje na zadanych 65 stopniach. Moze ktos ma jakies zlote rady? :)  

Edytowane przez TIMON120777
niepotrzebny cytat poprzedniego posta
Opublikowano

Złota rada jest taka że masz termostat w złym miejscu, to po pierwsze. Po drugie przy podlogowce nie masz grzać sobie nóg, tylko to ciepło ma być poprostu wyczuwalne. 38-43* to przy -20 powinno być za dużo. Po trzecie bezwładność podłogowki sprawia że możesz ją grzać od harmonogramu,.który musisz sam sobie wypróbować, przy czym tutaj pompa ma być włączona na stałe.

Opublikowano
30 minut temu, eliks napisał:

Złota rada jest taka że masz termostat w złym miejscu, to po pierwsze. Po drugie przy podlogowce nie masz grzać sobie nóg, tylko to ciepło ma być poprostu wyczuwalne. 38-43* to przy -20 powinno być za dużo. Po trzecie bezwładność podłogowki sprawia że możesz ją grzać od harmonogramu,.który musisz sam sobie wypróbować, przy czym tutaj pompa ma być włączona na stałe.

Poza trybem krono w kotle to na listwie salusa i sterownikach pokojowych nie mam żadnej opcji harmonogramu. Wg mojej  żony - podłoga ma być ciepla, tak żeby można było chodzić na bosaka i czuć przyjemne cieplo, więc z tym nie wygram :-) co do lokalizacji termostatu - jest gdzie jest, każde pomieszcZenie praktycznie ma swoj, więc tego nie zmienie. Faktycznie może jakiś tryb krono na kotle od tej 14 do 20? A na sztywno ustawic kociol żeby sobie pyrkal powoli i modulowal? Zadac mu histereze jakos?

Opublikowano

Nie znam tego sterownika, ale we Wlochach chrono czy jakoś tak to harmonogram. Metodą prób i błędów musisz sobie godziny grzania wypróbować

Opublikowano
Teraz, eliks napisał:

Nie znam tego sterownika, ale we Wlochach chrono czy jakoś tak to harmonogram. Metodą prób i błędów musisz sobie godziny grzania wypróbować

Krono :-) ok, dzięki za nakierowanie, będę próbował z tym harmonogramem coś kombinowac :-)

Opublikowano
56 minut temu, arczi3333 napisał:

Poza trybem krono w kotle to na listwie salusa i sterownikach pokojowych nie mam żadnej opcji harmonogramu. Wg mojej  żony - podłoga ma być ciepla, tak żeby można było chodzić na bosaka i czuć przyjemne cieplo, więc z tym nie wygram :-) co do lokalizacji termostatu - jest gdzie jest, każde pomieszcZenie praktycznie ma swoj, więc tego nie zmienie. Faktycznie może jakiś tryb krono na kotle od tej 14 do 20? A na sztywno ustawic kociol żeby sobie pyrkal powoli i modulowal? Zadac mu histereze jakos?

Trudne do pogodzenia niestety wyczuwalne ciepło podłogi i odpowiednią temperatura w pomieszczeniach. Jak czuć ciepło podłogi tak żeby można było na bosaka chodzić to w pomieszczeniach po kilku godzinach sauna. 

Opublikowano

Mojej szanownej i kochanej małżonce nie przeszkadza sauna :-) gdybym miał ksiazkowe 21-21,5stopnia to kociol odpalalby się raz na tydzień pewnie, nie wliczając cieplej wody. Jednak wtedy dość szybko by mnie wygonila z mojej chałupy więc nie ma lekko :-) A jak usłyszałem o akcji 20stopni w domu to po takiej akcji jak nic rozwód :-)