Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Na Pellet + Bufor - Wady I Zalety

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze jedna kwestia już pytałem o średnicę rur między kotłem a buforem.

Nie mogę się zdecydować 

wyjście i powrót z kotła 1 1/2 

bufor 2 cale 

Myślę bardziej o redukcji na 1 1/4  ale może zostać przy 1’  

W którym to będzie lepiej pracować 

Grawitacyjnego grzanie nie przewiduje 

Opublikowano

Wyjścia z kotła też mam 1,5 cala i taka średnicą poprowadziłem do bufora. Powrót zrobiłem 1 cal  bo po drodze mam pompę i zawór ATV w takiej średnicy.  W buforze mufy 1.5 cala

Opublikowano

To Wasze 1.5" w jedną stronę a w drugą cal, to tak jakby do gniazdek fazę dać 4mm² a neutralny 1.5mm². I co to ma dać oprócz dużo większych bezsensownych nakładów?

Opublikowano

Nie znam się na prądzie, więc Twoje porównanie nic mi nie mówi. 

W kotle się pali, woda do bufora płynie i nawet z bufora wraca. 

Opublikowano

Wiem że działa i tego nie neguję tylko .... Kto bogatemu zabroni.

Opublikowano

Mnie to tylko zastanawia czemu autor nie zda się na jednego instalatora i jego wiedzę? Teraz instalacje robi się przez internetowe głosowanie nad każdym zaworkiem i rurką? Na końcu dostaniesz demokratycznego gniota w którym nic nie działa dobrze ale podobno to najlepsza instalacja jaką ludzkość wymyśliła 🙂

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Bo większość myśli, że jak da rurę 5" to będzie lepiej. 

Bo ma domek 100-200m² kociołek niewielki z tendencją do malutkiego ale co mi tam, rury dam jakbym miał kocioł 100kW i musiał zasilić 10 piętrowy blok z 60 mieszkaniami po 100m² każde.

• Przydało się 1
Opublikowano

Powrót robimy nie mniejszą średnicą niż zasilanie , takie są zasady .

Opublikowano

To już mam mętlik w głowie 

Niech kolega sambor się wypowie na temat średnic połączenia kocioł - bufor z ATV po drodze 

Opublikowano

A dla czego ma się rozladować ? 

Przecież dajemy zawory zwrotne tam gdzie trzeba .

Według Ciebie sensowne jest zasilanie 1.5  cala a powrót 1cal , może by tak dla pewności 1\2 cala powrót  zrobić .

Po kiego grzyba pchać 1,5 calowe rury do kotła 20 kw , a powrót calowy ?

Opublikowano (edytowane)

Wszystko zależy jak zrobiona instalacja. Ja do trójnika ATV np zastosuje fi35. Powrót będzie fi28. I to mówię o sytuacji gdzie będę miał 4 lub 3 rury do bufora/z bufora. Jeśli będę 2 to zasilanie do bufora będzie fi35 a powrót fi 28. Na zasilaniu będzie wpięty rozdzielacz z grupami pompowymi. Chodzi o to by czynnika grzewczego było na tyle by wszystko dobrze funkcjonowało.  Powrót wepnę do powrotu przy buforze. 

Wszystko wyjdzie w praniu. U nie wyznacznikiem jest ilość miejsc po upchnięciu kotła i bufora.

Edytowane przez wuwok1
Opublikowano
  W dniu 4.02.2025 o 12:40, wuwok1 napisał(a):

zasilanie do bufora będzie fi35

Rozwiń  

Myślisz że kocioł ma taką wydajność, że wykorzystasz te fi35?

Opublikowano

Będą grupy pompowe 2 sztuki w tym przypadku podpięte. Podłączałem bufor na fi 28 w całości i ATV 60 po otwarciu zaraz na początku ładowania przez pierwsze 30-50 min daje powrót 48-49 stopni. Ten zabieg mieć będzie  na celu tez sprawienie by pompy działały na najniższym biegu bo to wystarcza. Wyznaje zasadę że im mniej ciepła wypuszczę z kotła, bufora tym mniej spalę.  

Opublikowano
  W dniu 4.02.2025 o 13:15, wuwok1 napisał(a):

Ten zabieg mieć będzie  na celu tez sprawienie by pompy działały na najniższym biegu bo to wystarcza.

Rozwiń  

Które pompy masz na myśli? Te od grup pompowych czy te od kotła i cwu?

Opublikowano (edytowane)

Od grup pompowych. [mam dość duży dom i w razie W pompy muszą mieć możliwy pobór ciepłego czynnika w wystarczającej ilości.]   Kotłowa będzie ustawiona do potrzeb. [ mowa o podłączeniu bezpośrednio do rury ładującej bufor]  Cwu nie grzeję kotłem. Będzie podłączone Cwu ale ciepła woda użytkowa u mnie cały rok z prądu.

Swoją drogą dziś u nas -10 a kocioł spalił 14kg węgla.. Ciekawe jak przełoży mi się spalanie na pellet.

Edytowane przez wuwok1
Opublikowano

Masz dziwny sposób rozumowania. Na pewno będzie działać, ale.... to Twoje pieniądze 🙂

Opublikowano

I to wystarczy. Zrobić, ustawić i zapomnieć. A że sam będę popełniać tą radosną twórczość to parę zł dam więcej na materiały. Zycie mnie nauczyło że poprawki wychodzą drożej. 🙂