Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Na Pellet + Bufor - Wady I Zalety

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze jedna kwestia już pytałem o średnicę rur między kotłem a buforem.

Nie mogę się zdecydować 

wyjście i powrót z kotła 1 1/2 

bufor 2 cale 

Myślę bardziej o redukcji na 1 1/4  ale może zostać przy 1’  

W którym to będzie lepiej pracować 

Grawitacyjnego grzanie nie przewiduje 

Opublikowano

Wyjścia z kotła też mam 1,5 cala i taka średnicą poprowadziłem do bufora. Powrót zrobiłem 1 cal  bo po drodze mam pompę i zawór ATV w takiej średnicy.  W buforze mufy 1.5 cala

Opublikowano

To Wasze 1.5" w jedną stronę a w drugą cal, to tak jakby do gniazdek fazę dać 4mm² a neutralny 1.5mm². I co to ma dać oprócz dużo większych bezsensownych nakładów?

Opublikowano

Nie znam się na prądzie, więc Twoje porównanie nic mi nie mówi. 

W kotle się pali, woda do bufora płynie i nawet z bufora wraca. 

Opublikowano

Mnie to tylko zastanawia czemu autor nie zda się na jednego instalatora i jego wiedzę? Teraz instalacje robi się przez internetowe głosowanie nad każdym zaworkiem i rurką? Na końcu dostaniesz demokratycznego gniota w którym nic nie działa dobrze ale podobno to najlepsza instalacja jaką ludzkość wymyśliła 🙂

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Bo większość myśli, że jak da rurę 5" to będzie lepiej. 

Bo ma domek 100-200m² kociołek niewielki z tendencją do malutkiego ale co mi tam, rury dam jakbym miał kocioł 100kW i musiał zasilić 10 piętrowy blok z 60 mieszkaniami po 100m² każde.

• Przydało się 1
Opublikowano

Powrót robimy nie mniejszą średnicą niż zasilanie , takie są zasady .

Opublikowano

To już mam mętlik w głowie 

Niech kolega sambor się wypowie na temat średnic połączenia kocioł - bufor z ATV po drodze 

Opublikowano

A dla czego ma się rozladować ? 

Przecież dajemy zawory zwrotne tam gdzie trzeba .

Według Ciebie sensowne jest zasilanie 1.5  cala a powrót 1cal , może by tak dla pewności 1\2 cala powrót  zrobić .

Po kiego grzyba pchać 1,5 calowe rury do kotła 20 kw , a powrót calowy ?

Opublikowano (edytowane)

Wszystko zależy jak zrobiona instalacja. Ja do trójnika ATV np zastosuje fi35. Powrót będzie fi28. I to mówię o sytuacji gdzie będę miał 4 lub 3 rury do bufora/z bufora. Jeśli będę 2 to zasilanie do bufora będzie fi35 a powrót fi 28. Na zasilaniu będzie wpięty rozdzielacz z grupami pompowymi. Chodzi o to by czynnika grzewczego było na tyle by wszystko dobrze funkcjonowało.  Powrót wepnę do powrotu przy buforze. 

Wszystko wyjdzie w praniu. U nie wyznacznikiem jest ilość miejsc po upchnięciu kotła i bufora.

Edytowane przez wuwok1
Opublikowano
22 minuty temu, wuwok1 napisał(a):

zasilanie do bufora będzie fi35

Myślisz że kocioł ma taką wydajność, że wykorzystasz te fi35?

Opublikowano

Będą grupy pompowe 2 sztuki w tym przypadku podpięte. Podłączałem bufor na fi 28 w całości i ATV 60 po otwarciu zaraz na początku ładowania przez pierwsze 30-50 min daje powrót 48-49 stopni. Ten zabieg mieć będzie  na celu tez sprawienie by pompy działały na najniższym biegu bo to wystarcza. Wyznaje zasadę że im mniej ciepła wypuszczę z kotła, bufora tym mniej spalę.  

Opublikowano
4 minuty temu, wuwok1 napisał(a):

Ten zabieg mieć będzie  na celu tez sprawienie by pompy działały na najniższym biegu bo to wystarcza.

Które pompy masz na myśli? Te od grup pompowych czy te od kotła i cwu?

Opublikowano (edytowane)

Od grup pompowych. [mam dość duży dom i w razie W pompy muszą mieć możliwy pobór ciepłego czynnika w wystarczającej ilości.]   Kotłowa będzie ustawiona do potrzeb. [ mowa o podłączeniu bezpośrednio do rury ładującej bufor]  Cwu nie grzeję kotłem. Będzie podłączone Cwu ale ciepła woda użytkowa u mnie cały rok z prądu.

Swoją drogą dziś u nas -10 a kocioł spalił 14kg węgla.. Ciekawe jak przełoży mi się spalanie na pellet.

Edytowane przez wuwok1
Opublikowano

Masz dziwny sposób rozumowania. Na pewno będzie działać, ale.... to Twoje pieniądze 🙂

Opublikowano

I to wystarczy. Zrobić, ustawić i zapomnieć. A że sam będę popełniać tą radosną twórczość to parę zł dam więcej na materiały. Zycie mnie nauczyło że poprawki wychodzą drożej. 🙂