Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Na Pellet + Bufor - Wady I Zalety

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Koledzy biorąc pod uwagę rozstaw przyłączy i rozstaw tulei pod czujniki który lepszy?

IMG_0750.thumb.png.00195014e86a458cfec29a0dec118ba3.pngIMG_0749.thumb.png.b8995375b6c556419fffb66df282b871.png

Edytowane przez aparatowypl
Opublikowano

Jak masz taką możliwość to zasilanie na instalację wyprowadź z górnego przyłącza gdzie montowany ma być odpowietrznik. Bufor jak bufor. każda konstrukcja podobna. Różni się zazwyczaj jakością/grubością ocieplenia. A co do czujników, góra i dół wchodzą od sterownika. Tamte dwa termometr lub zaślepić. I tak wszystko wyjdzie w praniu, jak zgrać bufor z instalacją by było najefektywniej. 

Opublikowano

@aparatowypl pytałeś gdzieś czy bufor z wyprowadzeniami 90° czy 180°.

To zależy gdzie umieścisz ten bufor.

Jak w kącie to 90°, jak na ścianie to 180°

Opublikowano

Jeżeli chodzi o zasilanie na instalację tak tylko ze samej góry 

Umiejscowienie obojętnie mam miejsce i przy ścianie i w kącie to kwestia przemyślenia ewentualnie dołożenia kiedyś jakby przyszła taka myśl drugiego bufora.

Co do wyboru bufora z moich propozycji myślałem tylko o rozmieszczeniu dolnego czujnika temperatury „gaszącego „ kocioł. Jest na równi z powrotem także chyba lepiej a może bez różnicy. Kwestia końcowych ustawień zapewne 

Opublikowano

Ja próbowałem z tym czujnikiem na wysokości powrotu i "piętro wyżej ". 

Różnica taka, że im wyżej czujnik tym bufor ma mniej energii zmagazynowanej i wiadomo, kocioł krócej pracuje

Został na wysokości powrotu

• Zgadzam się 1
Opublikowano
W dniu 8.01.2025 o 06:04, Gonzo19 napisał(a):

Na połączenie kotła z buforem wystarczą w zupełności rury miedziane fi 28. Co innego gdybyś miał kocioł tak że 40kW, wtedy większe. Pamiętaj tylko aby pomiędzy zaworem ATV a wyjściem z kotła na bufor dać zawór (nie kulowy) celem tłumienia małego obiegu lub dać krótki odcinek rury fi 16.

Jeśli opisałeś swoją instalację . To nie sądzisz że za bardzo zdławiłeś przepływ?  Ja robiąc całość na fi 28 i dając ATV 60 stopni powrót mam 50.. Puki dół bufora się nie nagrzeje a spaliny są w granicach max 110 stopni przy podniesieniu mocy palnika na 16kw. Dobijając bufor do 72 stopni spaliny są w granicy 125 stopni.

Pytam bo będę u siebie robić i chce poprawić niedoskonałości które tam zrobiłem.

Opublikowano

Nie sądzę abym zdławił przepływ. Przy niższych temperaturach i tak ATV mieli wodę w kotle a mało co puszcza na bufor

Mam pompę IBO i chętnie bym ją wyrzucił a wstawił jakąś sterowaną sygnałem PWM. Dorzuciłbym jakies sterowanie np. na Arduino albo inne autorskie na jakiejś atmedze i byłoby ok.

Wywalił bym też tego ATV na inny 3D z siłownikiem i zrobił jakieś własne sterowanie albo sterował z kotła.

Opublikowano

🤔

I tu się wkrada zagwozdka 

Czy ktoś testował pracował lub zmieniał sposób zabezpieczenia na powrót do kotła?

ATV , Zawór 3D z siłownikiem, Laddomat ?

Który zestaw najlepszy do pracy z buforem? 

Opublikowano

Laddomat to rozbudowany ATV z pompą i osprzętem. 

Po kilku latach z ATV sprawdził bym z 3D i siłownikiem. Już że 3 lata temu mi chodził taki pomysł po głowie ale ponowne koszty tego co miałem mnie zatrzymały. 

Dzisiaj gdybym robił od nowa to dałbym 3D z siłownikiem. Kwestia jeszcze sterownika czy umożliwia sterowanie tego.

Czy lepsze to nie wiem, ale na pewno miałbym lepszą kontrolę nad tym

Opublikowano

Mój sterownik obsługuje 1 zawór który teraz obsługuje temperaturę na grzejniki (instalacja ze sprzęgłem)

Teraz przy zmianie na bufor może by go dać właśnie na zabezpieczenie ( o ile się nada bo sam zawór 3/4 może być mały i wtedy dochodzi zakup nowego) i niestety w tej konfiguracji dochodzi zakup również w zamian za niego kolejnego zaworu atm np 40-60 st na grzejniki (drugi obieg na podłogę też mam na atm ) 

Tylko że na grzejniki głowice i stała wartość temperatury. Wtedy odpada pogodówka jakby coś 

🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, wuwok1 napisał(a):

Ja robiąc całość na fi 28 i dając ATV 60 stopni powrót mam 50.. Puki dół bufora się nie nagrzeje a spaliny są w granicach max 110 stopni przy podniesieniu mocy palnika na 16kw. Dobijając bufor do 72 stopni spaliny są w granicy 125 stopni.

Pytam bo będę u siebie robić i chce poprawić niedoskonałości które tam zrobiłem.

Rób tak jak opisałeś ,to jest proste i normalne i ma działać , nie szukaj jakiś udziwnień i wynalazków do niczego nie potrzebnych .

Sam tak mam i mój bufor ładuje się w 1.5 godziny z mocą prawie nominalną a temperatura spalin nigdy nie przekracza 110st ,nie wiem po co by wymyślać jakieś bzdety , jak ten sterownik co będziesz miał akurat fajnie obsługuje bufor .

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Tylko się zastanawiam nad krótkim obiegiem z zaworem ATV. Czy nie zrobić go na fi35 a od ATV dół i górę nie puścić do bufora fi28. Rurę fi35 będę zakładać między buforem a kolektorem z grupami pompowymi. Chodzi o to by pompki nie musiał gnać na wysokich obrotach. Chyba że całość zrobię na fi 35 a będę dławić zaworem między buforem a ATV. Czemu tak? bo zależy mi na maksymalnym odbiorze ciepła z wymiennika kotła. Bym nie musiał zmniejszać mocy kotła a najwyżej dławić przepływ gdy powrót byłby niedogrzany.

Opublikowano (edytowane)

Koledzy czy warto dopłacić do takiego bufora?

Firma Kotłon 

IMG_0757.png

Edytowane przez aparatowypl
Opublikowano
7 minut temu, aparatowypl napisał(a):

Koledzy czy warto dopłacić do takiego bufora?

Nie.

To samo osiagniesz bez tego “patentu” ale trzeba pilnowac wielkosci bufora, rozmieszczenia przylaczy, predkosci medium w instalacji , srednic przylaczy.

Ogolnie to trzeba sie postarac aby to “zepsuc”.

Opublikowano

Zależy ile tej dopłaty. A te "kierownice" to po prostu wspawane od środka kolana hamburskie. Górne skierowane w prawo, dolne w lewo (lub odwrotnie, generalnie przeciwnie do siebie). Temat znany od lat.

Do 100zł dopłaty bym dopłacił. Powyżej już nie.

Opublikowano

No dopłata do tej pojemności co szukam to 600-700 zeta 

Co do mieszania to parę postów wcześniej dopytywałam właśnie o rozstaw przyłączy (90 czy 180 stopni) też w celu o tą pracę bufora i mieszanie. 
Moim zdaniem może niewiele ale ze 180 stopniami lepiej się będzie mieszać 

🤔

Opublikowano

Generalnie, im większe przepływy tym większe mieszanie. Jak będzie podłogówka, to przepływy małe, bo większe podmieszanie. Jak grzejniki to mieszanie większe, bo mniejsze podmieszanie.

Kocioł i tak grzeje bufor od góry i tak. Dzięki kierownicom tylko szybciej u góry bufora osiągniesz wysoką temperaturę.

Czy rozstaw 0, 90, 180 stopni, to się dobiera do miejsca gdzie ma stać bufor. Na mieszanie się zładu nie ma to wpływu.

Opublikowano
W dniu 13.01.2025 o 12:20, wuwok1 napisał(a):

Tylko się zastanawiam nad krótkim obiegiem z zaworem ATV. Czy nie zrobić go na fi35 a od ATV dół i górę nie puścić do bufora fi28. Rurę fi35 będę zakładać między buforem a kolektorem z grupami pompowymi. Chodzi o to by pompki nie musiał gnać na wysokich obrotach. Chyba że całość zrobię na fi 35 a będę dławić zaworem między buforem a ATV. Czemu tak? bo zależy mi na maksymalnym odbiorze ciepła z wymiennika kotła. Bym nie musiał zmniejszać mocy kotła a najwyżej dławić przepływ gdy powrót byłby niedogrzany.

U mnie jest całość do bufora cu 28 , pompa idzie na drugim biegu ,kocioł pracuje do końca na mocy 19 kw , na pierwszym biegu palnik modulował , na trzecim by było za dużo .

Kierownice mają za zadanie wprowadzić w ruch wirowy wodę w buforze , by się lepiej uwarstwiała .

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Jutro być może lub po weekendzie będę finalizował taki zakup 

Bufor jak bufor dopasowany bardziej do wysokości pomieszczenia oczywiście bez „drogich” kierownic 

IMG_0760.png

Opublikowano
W dniu 15.11.2022 o 18:32, bioly napisał(a):

big_lemet-bufor1w-przek600.thumb.jpg.c2098e085a1f7f07e143362d58a6364e.jpg

Czy takie podłączenie bufora ma jakiś negatywny wpływ na mieszanie się wody, oraz na czas rozładowywania?

Opublikowano

Zasilanie grzejników daj w miejsce odpowietrznika górnego jak masz możliwość. Wygląda na poprawny schemat. Zawór 3d załóż pod możliwość instalacji siłownika. Założysz sterowanie i przy sterowaniu pogodowym powinien lepiej się sprawdzać. Zasada taka by jak najniższą ale wystarczającą temp wyprowadzać z bufora/ kotła do grzejników. Ciepło wyprowadzone do rur które wraca to "strata". 

Opublikowano

Mam siłownik na zaworze z pogodówką przy 0*C na grzejniki idzie 35*C i wystarcza (a jak braknie to mam jeszcze pokojówke która dodaje +4*C z histerezą 0.3*C) kocioł odpala się 3-4 razy na dobę.

Njabardziej mnie tu zastanawia powrót z grzejników, czy w tym miejscu nie wychładza szybciej buforu

Opublikowano

Powrót daj najniżej jak to możliwe. Wtedy korzystasz z całego bufora optymalnie. Z opisu wynika że masz bufor 600l.

Opublikowano

Przydał by się jeszcze zawór zwrotny na powrocie z grzejników przed buforem .

Opublikowano

Właśnie też tak myślałem, że w miejscach gdzie zielone strzałki powinny być ZZ, ale po nagrzaniu buforu nie czuć żeby rurki robiły się ciepłe, także ciapła woda tam nie ucieka

Link afiliacyjny

🟫 Szukasz dobrego pelletu?

Porównaj oferty producentów i sklepów z Twojego regionu

Sprawdź ceny