Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Na Pellet + Bufor - Wady I Zalety

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Grzeje do 62. Załączenie przy 49st. Bufor mały bo 320L. Wrzucam foto. Na 1szym widać wysokość zasilenia bufora oraz czujnik górny. Na 2gim wyjście z bufora na instalacje. 

IMG_20201219_141235.thumb.jpg.641092cbbdaf59031720598aed4bac00.jpg

IMG_20201219_141259.thumb.jpg.6e5f7173f77cfbde20830c9c42a07df8.jpg

Opublikowano (edytowane)

masz źle podłączony bufor. Tam gdzie jest zasilanie bufora z kotła, powinno byc wyjście na instalację, a tak, gdzie masz wyjście na instalację, powinno byc zasilanie z kotła.

A w ogóle, to wyjście na instalacje powinno być u samej góry, tam gdzie masz odpowietrznik i ZB, który i tak jest w złym miejscu.

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano

Zaraz zgupieję. Czyli w najwyższym punkcie mam podpiąć instalacje a parę cm niżej zasilenie kotła? 

Czemu w złym miejscu ZB? Montujac bufor sugerowałem się instrukcją. 

IMG_20201113_073232.thumb.jpg.1db9ecb5697d78e8d34d7404b8e72a8a.jpg

Serwisant do niczego się nie przyp****ył a pytałem czy wszystko ok. Chyba za rok przyjedzie inny. 

Opublikowano

No bo niby jest ok, ale diabeł zawsze tkwi w szczegółach. Ja tez wcześniej tego nie zauważyłem, dopiero jak zacząłeś pisać o temperaturach.

Tak powinno być bufor.jpg.ebdb7c164f75e65bf4813ff08107cf30.jpg

najlepsza opcja to z góry bufora, a masz taka możliwość bo tam jest GW 6/4 cala

teraz pozostało Ci przełożyć czujnik temperatury góry bufora "piętro" niżej.

No i jeszcze jedno. Pisałem kup 500litrów, nie, bo sie nie zmieści.

Średnica z ociepleniem zbiornika Twojego 300l - 670mm

Średnica zbiornika 500l z ociepleniem - 700mm

Czy te 30mm - 3 cm az tak bardzo robiło Ci różnicę? Wątpię.

A miałbyś zdecydowanie lepszą "sterowalność" całości.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Wiem @Gonzo19, teraz wiem i żałuję. Pisałem w innym wątku, że bufor miał stać w rogu przy przylączach wody i filtrach. Dlatego balem się zaryzykować. Dziś trudno. Jak będzie mnie to drażnić to wymienię na większy za 2-3lata.

Mogę zostawić podłogę w miejscu teraźniejszym a jedynie grzejniki przerobić? Co z tym ZB nie tak? 

Opublikowano
Godzinę temu, arturwin87 napisał:

Mogę zostawić podłogę w miejscu teraźniejszym a jedynie grzejniki przerobić? Co z tym ZB nie tak? 

No ale jak zmienisz podłączenie do bufora z boku na górę to przeniesiesz i CO i podlogowke. I tak ma być. 

ZB powinien chronić kocioł i do niego być podłączony a nie do bufora. 

Opublikowano

Na schemacie z którego korzystałem jest ZB i na buforze. 

Chciałem zakupić dbv1 regulusa ale mi odradzili. Koszta nic więcej, bo przecież bufor jest. 

Mam też grupę bezpieczeństwa przy naczyniu przeponowym. 

Opublikowano (edytowane)

Ciekawe z tą zgodnością - bufor na obiegu pompowym nie jest układam schładzającym kocioł.

Takie rzeczy robi się na wyraźne żądanie i za wiedzą użytkownika, jednocześnie przedstawiając mu rozwiązanie poprawne.

Bufor jako naczynie ciśnieniowe musi mieć osobny  ZB- podają to normy o naczyniach ciśnieniowych, których sobie poszukaj

Edytowane przez sambor
  • Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, sambor napisał:

bufor na obiegu pompowym nie jest układam schładzającym kocioł

Podpytam.

Czy bufor w ukladzie grawitacyjnym mozemy uznac za zabezpieczenie / uklad schładzający kotla?

Opublikowano (edytowane)

A w czym układ pompowy przeszkadza?

Wydaje mi się, ze nie ma co dyskutować na ten temat, bo była już ta dyskusja o tym kilka razy i nic z niej nie wynikło. Bufor jest elementem schładzającym a z układem pompowym bardziej efektywny, a gdyby był na dodatek zawór ochrony powrotu z siłownikiem a nie termostatyczny, to już w 100%.

Tak, wiem, wiesz lepiej i kasa leci za te dodatki, które nie są w każdym przypadku potrzebne,

Tak, wiem, będziesz szydził ze mnie jak już nie raz to zrobiłeś, ale po mnie to spływa.

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano (edytowane)

Pomiedzy urzadzeniami zabezpieczającymi a kotłem (źródlem ciepła)  ma nie być armatury.

@gonzo19 Ty bardziej odważnie podchodzisz do tematu, ja bardziej ostrożnie :)

Posiadam bufor (w celach akumulacji ciepła), posiadam ZB (osobny kociol, osobny bufor), posiadam NP (osobne kocioł, osobne bufor),  posiadam sterownik elektroniczny (kotła / grzałki - osobne) z STB i posiadam węzownice schladzającą (w kotle).

Każdy z tych elementów pełni inna funkcje. Jedne przyjmują na siebie wzrost ciśnienia inne temperatury.

@sambor które są niepotrzebne?

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

Wybacz, ale jak pompa nie pracuje to też się kocioł schładza?

To nie "szydzenie", tylko próba dojrzenia prawdy w tym co piszesz i próba sprawdzenia co naprawdę wiesz- a widzę że mało.

Opublikowano
1 godzinę temu, PioBin napisał:

Posiadam bufor (w celach akumulacji ciepła), posiadam ZB (osobny kociol, osobny bufor), posiadam NP (osobne kocioł, osobne bufor),  posiadam sterownik elektroniczny (kotła / grzałki - osobne) z STB i posiadam węzownice schladzającą (w kotle).

Każdy z tych elementów pełni inna funkcje. Jedne przyjmują na siebie wzrost ciśnienia inne temperatury.

@sambor które są niepotrzebne?

W twoim przypadku wszystko jest potrzebne, ale może kolega Gonzo odpowie o ile zmieni się ciśnienie w buforze pełnym wody, zamkniętym na wszystkich wyjściach i wejściach - często spotykany przypadek - przy zmianie temp otoczenia o około 10C, 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć

Myślałem o piecu rtb feniks oraz lagunie. Jednak zdecydowałem się na tańszy piec biawar pellux compact 12kw. Budujemy dom parterowy z suporexu. Na podłodze będzie 15cm steropianu, ściany 20cm, poddasze nieużytkowe 15cm wełny wg projektu. Mam małą kotłownię o wymiarach 16Ox263. W domu będzie ogrzewanie tylko podłogowe na powierzchni 110m. Mam watpliwości, czy dać tego compacta 12kw+ bufor ( nie wiem ile liltrów wejdzie do kotłowni). Czy kupic biawar 200touch z wbudowanym 190L buforem. Czy w ogóle jest sens bawić się w bufor przy ogrzewaniu podłogowym na 110m? Każdy hydraulik chwali swoje raz sprzęgło raz bufor. Jak polecacie przy takim rozwiązaniu?

Opublikowano
1 godzinę temu, sambor napisał:

Mała kotłownia, 100m2 podłogi i kocioł 20kW?

Kolejna fantazja inwestora!

To nie była moja fantazja. Polecił mi hydraulik gdyż ten ma bufor. A compact nie ma , kupując podobno bufor do compacta 12kv wyjdzie drożej niż osobno a piec i tak podobno moduluje.

To nie wiedziałem nawet że trzeba grzać bufor by zagrzać CWU - dlaczego tak? 

Czy w zbiornikach kombinowanych 2in1 też trzeba w lato grzać bufor by zagrzać CWU? -też taki polecali mi do kotłowni ze względu na wymiary.

Czy polecacie bufor do małej kotłowni i grzania tylko podłogowego 110m czy mają mi to zrobić na sprzęgle? Jeżeli bufor to czy ten 2in1 czy oddzielnie.

Opublikowano

Biawar 200 touch z wbudowanym 190L" buforem" powstał jak 12 lat temu adaptowano oryginalną konstrukcję szwedzką  Nibe na polskie "potrzeby".

W oryginale był to kocioł 2 funkcyjny - zamiast tego pseudo bufora był zasobnik ciepłej wody , ok 110l z dod grzałką  6kW.

Ale "mądrzy" w biawarze uznali to bzdet i zrobili to co jest .

Kolego baconp masz dom, który wg obecnych przepisów ,nawet nawet przy -20C nie będzie potrzebował 5kW mocy grzewczej, więc kup jak najmniejszy kocioł z buforem 300-500l i to wszystko.

W zbiorniku kombinowanym grzejesz cały zład- czyli bufor + CW.

Jak masz bufor to on robi za sprzęgło i nie potrzeba dodatkowo sprzęgła.

Opublikowano

A powiedz mi jak to jest jesli zabraknie CWU? To znaczy że bufor też już będzie "ostudzony"? 

Opublikowano
21 minut temu, baconp napisał:

Czy w zbiornikach kombinowanych 2in1 też trzeba w lato grzać bufor by zagrzać CWU

Nie. Jedynie co trzeba zrobić to „przełączyć” ręcznie lub automatycznie powrót do kotła. Albo całość albo CWU.

• Przydało się 1