Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Na Pellet + Bufor - Wady I Zalety

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam u siebie bufor 1000l i kocioł pelletowy 12kw. Czas ładowania bufora to ok 4h czas przestoju 18-26h. Przy 0 na zewnątrz to ok 22h.

Opublikowano

Rozumiem im większy tym lepszy ale u mnie duży zład wody i bufor nawet 1000 szybko by się rozładował. Sprzęgło daje radę ale trochę widzę że jakby było trochę tej wody w obrębie kotła więcej to myślę że lepiej by to działało. 

Opublikowano

Skoro teraz czas w podtrzymaniu masz ok 2 godzin to z buforem kocioł może się śmiało całkowicie wygasić na te kilkanaście godzin.

Opublikowano

Jestem za tym żeby kocioł działał jednak w trybie wygaszania a potem miał trochę większy zapas wody żeby szybciej startował z trochę większą ilością ciepłej wody tego obecnie mi trochę brakuje

Opublikowano

Tylko do bufora jakiś zawór temperaturowy musi być by ładować go odrazy gorąca wodą. U siebie mam afriso 65*.
Poniżej wykres temp z ostanich 24h z pracy samego bufora.wasne-wykresy-temperatur(6).jpg.91f707b2fda3a51ea11c7e1435a3337c.jpg
Bufor 1 to góra z Bufor 4 to sam dół zbiornika.

Opublikowano

No powiem ze wygląda to bardzo dobrze. Myślałam o większym buforze i przeróbce całej instalacji (stara instalacja od 2 cali) trochę tej wody jest rury dobrze ocieplone i to też działa trochę jak bufor. Forum "podpowiada" żeby nie ruszać. Wiadomo że jakbym wszystko przerobił na cieniutki materiał wstawił 1000l to pewnie blisko byłbym twojego wyniku ale to też koszty. 

Opublikowano

Też bym nie ruszał tych grubych rur. Chyba że jakiś fragment jest słabo ocieplony np powrót pod posadzkami na parterze.

Opublikowano

Zastanawiam się jeszcze jeżeli znalazłby się u mnie taki buforek i zastąpił sprzęgło jak to traktować jak 100% bufor czy większe sprzęgło i jak tym zasterować. Tak jak do tej pory czujki pozostawić czy bufor góra dół? 

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 12.02.2024 o 17:46, aparatowypl napisał(a):

Rozumiem im większy tym lepszy ale u mnie duży zład wody i bufor nawet 1000 szybko by się rozładował. Sprzęgło daje radę ale trochę widzę że jakby było trochę tej wody w obrębie kotła więcej to myślę że lepiej by to działało. 

Nie do końca się z tym zgadzam ale mogę się mylić. Na podstawie obserwacji i testów na swojej instalacji dla pelletu optymalnie 40l na 1kw. No ale u każdego może być inaczej.

Bufor 600l grzałem różnymi mocami od 12 do 18kw i 15kw wydaje się być najlepszym ustawieniem w moim przypadku.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam kolegów 

Podpowiedzcie proszę czy taki schemat jest prawidłowy

Będę przygotowywał się na wiosnę dołożenie bufora w instalacji z kotłem na pellet i mam takie pytanie 

- czy zawory ZZ będą prawidłowo czy dać je zaraz za pompę 

- powrót z cwu najbliżej powrotu do kotła (grzanie cwu cały rok)

- powrót z bufora najniższej jak się da i na równi z powrotem do kotła?

Na rysunku brak zaworów odcinających ale są i będą.

Instalacja w systemie otwartym 

image.jpg

Opublikowano

Bufor jaki planuje to 500-600 L 

Wydaje mi się że w okresie letnim będzie mi wygodniej dogrzać 300 litrowy zasobnik który wytrzyma dwa dni.

No zawsze mogę się mylić 

Opublikowano

@aparatowypl funkcjonalnie jest OK.

Opublikowano

Koledzy do ilu zwększyć naczynie wzbiorcze 

instalacja ok 180 l + bufor 500-600

Czym się kierować przy wyborze bufora oczywiście rozumiem że wyjście na instalację oby było większe niż pod odpowietrznik 1/2

Opublikowano

Dodatkowo:

Miejsce na grzalke

Wyjscia nie mniej jak 5/4 w ilosci z rezerwa x2.

Izolacja (lub samemu dolozyc). Wyprowadzenia dlugie wystajace z izolacji.

Mufy pod czujniki temp. na roznych wysokosciach np. 4 szt.

Opublikowano

Zbiornik 300L CWU w ciągu 2 dni straci jakieś 15 stopni temperatury poprzez izolację, tzn nawet bez żadnego zużycia ciepłej wody trzeba będzie go po 2 dniach dogrzać. Bufor - tak samo ma straty. Dlatego myślę że grzanie samego CWU to bardziej oszczędna opcja latem. Dodatkowo grzejąc CWU przez bufor przy odrobinie pecha będziesz bardzo długo czekał na ciepłą wodę - gdy się okaże że zarówno bufor jak i zbiornik CWU są wystudzone.
Tak naprawdę to bufor w kotłach peletowych jest wg mnie trochę na wyrost. Sam masz kocioł bez bufora i działa zapewne OK. Nie ma potrzeby magazynowania jakiejś wielkiej ilości energii gdy kocioł może ją wytwarzać według zapotrzebowania. Jedyne do czego ten bufor służy to zwiększenie masy wody w układzie żeby rzadziej trzeba ją było dogrzewać i rzadziej włączać kocioł. Takie zwiększenie ilości wody możesz osiągnąc np zbiornikiem 300 litrów, to na parę godzin wystarczy żeby utrzymac ciepłe grzejniki.Teraz jedno rozpalenie starcza na 2 godziny, a ile litrów wody w układzie? Zrób żeby starczało na 5-6 godzin, będziesz miał 4 rozpalenia dziennie i chyba nie ma co walczyć żeby ich było mniej. Pelet nocą kosztuje tyle samo co w dzień więc nic nie oszczędzisz paląc tylko w drugiej taryfie.

[zresztą nawet rozpalenie co 2 godziny to nie jest jakiś dramat, no ale pewnie masz jakieś inne powody do przerabiania tej instalacji]

• Zgadzam się 3
Opublikowano

Moja rada, krótki obieg daj na grubszych rurkach, do tego zawór ATV co najmniej 60. Co do bufora szukaj takiego co będzie pasować ci do kotłowni. Ja musiałem szukać wąskiego a wysokiego. Dla czego będziesz puszczać zasilanie na grzejniki i podłogę z jednego wyjścia? i powrót też będziesz spinać? Przynajmniej tak narysowałeś..

Bufor 500l przy grzejnikach pewnie wystarczy na 3-3,5h To przy podłogach na 4-4.5h. Doliczając grzanie domu i bufora daje powiedzmy 3 rozpalenia na dobę. Sam sposób palenia przemawia za buforem. Praca nam maksa i wyłączenie. Przy domach z kominem ceglanym bufor eliminuje zwłaszcza jeden problem. Mokry komin 🙂 

Opublikowano

Bufor wymyśliłem sobie właśnie z powodu małego zładu wody w obrębie kotła. Tak mam obecnie sprzęgło wszystko działa nawet ok ale jest problem w mroźniejsze dni o utrzymanie komfortu termicznego i przy histerezie na pokojowym 0,4 w pewnym momencie czuć chłodzik. Przy zmianie histerezy np 0,2 są czasem wachania które powodowały częste rozpalania i wygaszania.Czas od ponownego rozpalenia przy 0,4 chwilę trwa. Przy buforze miałbym ten zapas szybkie (wrzucenie) ciepła w grzejniki lub obniżenie temperatury czynnika aby lekko ciepłe grzejniki zostały a i pogłowia młogłaby grzać cały czas. To wszystko kwestia ustawień. Myślę że z buforem jest wiele więcej możliwości wyregulowania instalacji. Tak wiem że można kocioł puścić w trybie ciągłym ale modulacja palnika to czasem problemy.

Opublikowano (edytowane)

No ale jak nadal będziesz używał regulatora pokojowego do sterowania pompami to nic się nie zmieni po zastosowaniu bufora. Zeby non-stop mieć ciepłe grzejniki to musiał byś wodę pompować bez przerwy, co najwyżej obniżająć jej temperaturę wg wskazań termostatu.
(może to mógłbyś osiągnąc już teraz, robiąc sterowanie temperaturą na zaworze mieszającym z termostatu pokojowego zamiast całkowicie wyłączać kocioł - wtedy zdobył byś przynajmniej rozeznanie jak to wpływa na komfort w domu bez przerabiania całej instalacji).

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Tak tuż też kombinowałem komfort jest lepszy ale kocioł troszkę głupieje bo za dużo wody w sobie nie ma. Jest problem z ustawieniem palnika na niskiej mocy a zdaje mi się że więcej spala. Myślę że przy buforze pompa na podłogę mogłaby chodzić cały czas na niższej temperaturze zasilania (teraz ok. 35-36 st bo w cyklach pracy utrzymuje podłogę ciepłą) a pompa co nawet jakby się całkowicie zatrzymywała to po zmianie histerezy np na 0,2 0,1 a nawet 0 mogłaby się załączyć nawet po paru minutach po spadku temperatury i dopompować wodę w jeszcze letnie grzejniki i tą wodę mamy tak na już teraz muszę z pół godzinki poczekać . Kwestia ustawień wiadomo. Tak czy inaczej przy buforze brak pracy modulowanej palniki.

Opublikowano

@aparatowypl problemem bufora jest to ze trzeba za niego zaplacic czyli go kupic i podlaczyc.

Starty z bufora o ile jest zainstalowany w domu zostaja w domu.

Wszystko inne jest na PLUS.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kupić bufor jestem w stanie w dobrej cenie. Siłownik zawory i resztę wykorzystam ze sprzęgła. Instalacje ze sprzęgłem ogarnąłem sam także z buforem też myślę nie będzie problemu.

Bufor stanie w piwnicy przy kotle będzie cieplej 

• Lubię to 1
Opublikowano

Czyli głównie chodzi Ci o komfort cieplny, a nie chcesz wysterować palnika na mniejszą moc, bo wydaję Ci się, że większe spalanie. 

Jak sam zamontujesz bufor to warto spróbować, nie będzie drogo. 

Ale nie licz na to, że jak zamontujesz bufor, a chcesz mieć lepszy komfort cieplny to spalanie będzie mniejsze.