Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zobacz jakie masz podawanie pelletu na godzinę przy tych 4 kW i odejmij od tego ten kilogram, na którym chcesz oszukać. Z jaką mocą wtedy będzie pracował palnik? No, ale to Twój palnik.

Opublikowano

Martwi mnie trochę wygląd wymiennika (pył) zmniejszyć nadmuch, czy to wina pyłu z peletu przy gaszeniu palnika? (wygląda jak niedopalony pył z peletu) Czy może za bardzo się tym przejmuję ;)

IMG_20191030_135936.jpg

IMG_20191030_135824.jpg

Opublikowano (edytowane)

Panowie jak wygląda kwestia prowadzenia palnika z termostatem pokojowym chodzi mi o to czy przy stałej zadanej na kaloryfery powiedzmy 45* a na termostacie pokojowym 23* prowadzić kocioł tak żeby raz się rozpalił powoli dobijał temperature w domu/cwu po czym się wygasił i stał czy ma działać na zasadzie takiej żeby dążyć jak najszybciej do zadanej temperatury na kotle i wyłączyć mimo niedogrzanych pomieszczeń ponownie się rozpalić po spadku histerezy na kotle? Chyba zrozumiale opisałem czy raz rozpalić nagrzać co potrzebuje, wygasić i czekać czy żeby powiedzmy taktował załącz/wyłącz nim osiągnie temperaturę w domu? Temperatura na kaloryfery też lepiej te 45 żeby dłużej dogrzewał czy lepiej 50-55 szybko nagrzać? Może to nie ma znaczenia i suma wyjdzie na zero?

Edytowane przez CV6
Opublikowano

Tak zrozumiale się wyraziłeś , ale to musisz sam sobie przetestować pod względem ekonomicznym i komfortowym , zależy wszystko kto co lubi i od budynku kotła instalacji .

Opublikowano

U mnie ostatniej doby tak wygląda palenie od termostatu pokojowego

8P59MB0ZJ6CHJ2S3G0380_2019-10-29 16_44_2019-10-30 16_44.png

Opublikowano

@Kordjano, jak masz zrealizowaną ochronę powrotu?

Opublikowano

taki krótki obieg kotłowy ustawiony na stałe jak pompa zastartuje to od razu/ działa .

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Bardzo dobrze to wygląda :)

Opublikowano (edytowane)

U mnie ostatnia doba. Również termostat pokojowy czuwa nad temperaturą w domu.

43S9NB0P32D9K0SBG03G0_2019-10-29 18_07_2019-10-30 18_07.png

Edytowane przez jarek20
Opublikowano

To ja mam tak w harmonogramie , z tym że CWU mam jeszcze na prądzie. 

FQPHMB4ZJ8DPJ30D00380_2019-10-29 05_31_2019-10-30 05_31.png

Opublikowano

Misiek30 jakoś nisko temperaturowo prowadzisz kocioł.

Opublikowano

Ja mam żeliwniaka , i nie mam zaworu 3D , tylko głowice na kaloryferach.  W zimie potestuje wyższe temperatury na kotle. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Kordjano napisał:

taki krótki obieg kotłowy ustawiony na stałe jak pompa zastartuje to od razu/ działa .

Tanio,prosto i skutecznie.Na jakiej średnicy rurki zrobiłeś ten bajpas?

Odnośnie termostatu to może też dopiszcie na jakiej histerezie pracuje i co wyłącza po osiągnięciu temperatury w pomieszczeniu?

Mój umieszczony jest w pomieszczeniach ogrzewania podłogowego i pracuje z histerezą 0,2 stopnia.Czyli w praktyce wygląda to tak,że jak na termostacie ustawię 22 stopnie to wygaszenie kotła następuje  przy 22,2 stopnia a ponowne odpalenie przy 21,8 stopnia. Załączenie pomp gdy na kotle jest 60 stopni.Wyłączenie pomp gdy temperatura na kotle spadnie do 49,9 stopnia.

Przy obecnych temperaturach taką pracę palnika akceptuję.Jak przywali mocniejszy mróz to pewnie wrócę do stałej pracy pomp i wygaszanie palnika  od temperatury na kotle.W tamtym sezonie wygaszenie było przy 70 stopniach na kotle a ponowne odpalenie przy 40 stopniach na kotle.

Edytowane przez g69
Opublikowano (edytowane)

@g69 u mnie histereza kotła 20C. Ecoster wyłącza pompy po osiągnięciu w pomieszczeniu 22, 8, histereza 0,3C, zaś temperatura zadana kotła 70C.

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

Na calowych rurkach w sumie to jest zrobione tak że pompa ciągnie już lekko wymieszaną wodę około 7st niższą niż na wyjściu a zaraz za pompą jest trójnik gdzie ta lekko wymieszana woda pchana jest na instalację i bezpośrednio w powrót regulacja tego za pomocą zaworów kulowych , można tak ustawić że powrót będzie praktycznie taki sam jak zasilanie , ale w tedy na grzejniki już nie pójdzie lekko schłodzona woda ,widzę też że i po wyłączeniu pompy grawitacyjnie działa .U mnie następuje wygaszenie kotła od termostatu ,pompa pracuje do momentu spadku temperatury na kotle 51 st zadana kotła 74 st Histereza kotła 22 st , prócz tego ustawiłem w profilu trzy różne nastawy temperatur pokojowych , dla okresu letniego ,przejściowego i zimowego , bo temperaturę pokojową 22st w różnych okresach inaczej odczuwam .

Opublikowano

@misiek30 widać że u Ciebie jeszcze stara czujka foto .

Opublikowano

No dokładnie, ale na razie nie ciśnie mnie z wymianą, lepiej mieć w zapasie zapalarke. 

• Lubię to 1
Opublikowano
13 minut temu, misiek30 napisał:

No dokładnie, ale na razie nie ciśnie mnie z wymianą, lepiej mieć w zapasie zapalarke. 

Opublikowano

U mnie tak wesoło już nie jest. Mam po 5-6 rozpaleń od termostatu. Tyle też. że jest trochę chłodniej bo dzisiaj w nocy -2.5st a wczoraj -3.5st :)  +CWU zawsze wygeneruje jedno dodatkowe rozpalenie kotła.

Opublikowano

@Kordjano zauważalna różnica zmiany czujki? 

Opublikowano

Tak przedtem płomień był podobnie jak u kolegi miśka teraz niemal cały czas na 100%

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Wydaje mi się, czy do tej nowej czujki dołożona jest soczewka, która poprawia widoczność. 

Opublikowano

A czy będzie ten palnik działał jak nie podłączę pompy na grawitacji po prostu

Opublikowano (edytowane)

Będzie , ale założył bym termostat pokojowy żeby wygasić kocioł po osiągnięciu temperatury pokojowej i cwu , czyż byś przymierzał się założyć do swego mpm ? Albo praca na czas , zawsze idzie coś wymyśleć .

Edytowane przez Kordjano