Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Ozi80 napisał:

ace2: pojawił się w naszych okolicach fajny producent peletu. Priv.

Nie, opcja Opole teraz w promocji Olczyk i Berlinek lub Berklin do którego wracam.

Opublikowano

Za ile?

Opublikowano

śledz promocje z firmy propeller, niedawno Olczyk był po 850zł , ja czekam na obniżkę Barlinka, może w kwietniu coś będzie lepiej.

Opublikowano

To tam gdzie dałem ci namiar to taniej, a jakość nie mniejsza niż Olczyk.Pewnie jeszcze do tego koszty dostawy? Rób jak uważasz, ale radzę ci weź sobie parę worków na próbę. Z Jejkowic to tam masz rzut beretem.

Opublikowano

No ja na ten rok ten sam pellet i też po 700zl ale muszę czekać do czerwca bo teraz pakują w worki 20kg a ja chcę 15.

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Może miał na myśli odpady z desek meblowych,nie mdf czy paździerzy, takich solidnych,"drożsiejszych" kto go wie ;)

Opublikowano

Powinien dostać antyNobla (albo Nobla,zależy jak na tą nagrodę spojrzeć w dzisiejszych czasach ;)) za propagowanie utylizacji szkodliwych produktów ubocznych rodzimego przemysłu meblarskiego.

Opublikowano

białe "wstawki" w granulacie są charakterystyczne dla miksów z odpadami stolarskimi; jak kiedyś rozmawiałem z dystrybutorem takiego paliwa, "przytulonego" do kipi, to bardzo je polecał do tych palników.. czekamy na kolejne promocje z domieszką opon (wentyle będą gratis)

Opublikowano

Witam .

Mi 16 maja właśnie mija rok jak odpaliłem swój  kociołek, i tak przez. okrągły rok wyszło mi 3855 kg. zeszły rok w maju było bardzo zimny więc trochę przepalałem w samych łazienkach, sezon tak na serio zaczołem około 23 wrzesień, i tak od kilku dni do dnia   dzisiejszego przepalam z wieczora jak dzieciaki się wykapią .

Najwięcej poszło mi w grudniu,styczniu i lutym  około 40 worków na miesiądz.

A jak u was przeminą sezon grzewczy?

Opublikowano

Po 4 tonach czyscilem kocioł, to było jakieś miesiąc temu. Kilka dni temu u mnie rano było kilka centymetrów śniegu.

Opublikowano
W dniu 15.05.2020 o 15:02, Juzef napisał:

Pierwszy raz widzę żeby ktoś tak otwarcie oferował granulowane meble.

Screenshot_20200514_215516.png

Żeby was nie pokusiło kupić to gówno , to jest totalny syf można tam znaleźć wszystkie kolory plastiku nitki i szczątki gąbki na dodatek jest to zawilgocone spieka się i mało ciepła daje , zutylizowałem tego 2 tony w swoich dwóch palnikach mieszając pół na pół z lepszym żeby jakoś poszło . Ta zaraza pochodzi ze Świętochłowic , choć od pięciu lat pale pelletem a2 tanim i drogich się nie tykam , to ten stanowczo odradzam .

Opublikowano

U mnie lokalny dystrybutor pelletu Poltarex ( bardzo dobry pellet - paliłem poprzedni sezon) wystawił cenę w tym roku 1080 zł !!!!!!!!!!!!!!!!!      I.... stracił klienta . Kupiłem u producenta  certyfikowany 250 zł taniej za tonę. Spala się i wszystko jest OK. Można ??? Można !!!! 

Prawdą jest , że pazerność ludzka nie zna granic. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Dlatego zawsze mówię, trzeba szukać, szukać, szukać. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

I piętnować oszustów i tych  pazernych  co na trocinach  chcieli by zarabiać jak najlepszym  drewnie .

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kupione 3 tony Smile od Libero się skończyły a, że jest dość chłodno i trzeba jeszcze grzać kupiłem 10 worków Olczyka A1 (tona 860 zł). Najtańszy pellet w okolicy jaki znalazłem. Powiem wam, że towar pierwsza klasa. Czuć sosną, pyłu niewiele, nie widać, żadnych "gratisów". Na workach informacja producenta "do produkcji wykorzystane są trociny i zrębki z okorowanego drewna". Zaspałem 4 worki zobaczymy jak spalanie ale myślę, że będzie OK.

Opublikowano
3 godziny temu, tom378 napisał:

Poltarex

Też słyszałem o nim dobre opinie. A cena... Jeszcze rok, dwa i tysiąc za tone nikogo już nie będzie dziwić. 

Opublikowano

Olczyka miałem w poprzednim sezonie 3T, dobry ale nie wart swojej ceny. Popiołu nie było mało i kaloryczność jest niezła. Kiedyś było ponad 18 a teraz na worku jest od 16.5.

Opublikowano
6 minut temu, Outsider napisał:

Jeszcze rok, dwa i tysiąc za tone nikogo już nie będzie dziwić. 

Mnie nie dziwi cena co rok droższa czy peletu czy węgla, mając tak wysoką inflację i rosnące koszty pracy cena musi iść do góy czy tego chcemy czy nie. Zresztą wystarczy się rozglądnąc wokół nas,ceny idą ostro w góę,nie licząc benzyny,ale to kwestia czasu.

Opublikowano

Jest takie powiedzenie - Bierz małą łyżeczką . Producent dobrego pelletu,  który wystawi rozsądną cenę wyeliminuje z rynku cwaniaków. Niższa cena dobrego pelletu i zero problemów ze zbytem   i zaleganiem  towaru.  To samo tyczy się dystrybutorów . Oczywiście.  Swoją drogą podatek na dobre ekologiczne paliwo , akcyza itd. ALE to już nasi politycy

Opublikowano

Ale pellet wbrew pozorom stoi w miejscu już parę lat.... Ja wiem że zaraz się odezwą ludzie i powiedzą "ale u mnie kosztowało 800, teraz 1000", no ok, to olać takiego gościa. Powstało dużo nowych, konkurencyjnych firm które robią dobry pellet. 860zl za Olczyka to bardzo dobra cena, a kaloryczność piszą 16,5MJ bo tak mówi norma A1. Jeśli to iglak to ma dużo więcej. Mniej kaloryczne są pellety liściaste i mieszane. Chociaż ten co mam ma 17,4MJ i w porównaniu do certyfikowanych które próbowałem, mocą od nich się nie różni. Fakt, że popiołu jest więcej.

Opublikowano

Oczywiście na fali Eco sprzedawcy chcą zarobić szybko i ceny są zbyt wysokie. Efekt taki że wielu pelleciarz przeszło lub przejdzie na gaz lub pompę ciepła. Są dotacje i nie jest to już tak bolesne cenowo. Ja chyba ostatni sezon będę z pelletem. Nie będę się martwić o składowanie, czyszczenie pieca i poszukiwania tańszego pelletu.

• Zgadzam się 1