Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jesteśmy współwinni rozrostu tego i innych wątków w nieprzewidywalnych kierunkach. Ale dopóki odbywa się to z szacunkiem dla innych i nie przekracza granic rozsądku to chyba nie ma powodu czyichś wypowiedzi usuwać?

• Lubię to 1
Opublikowano

Raczej mieścimy się w temacie porównywania kosztów - z tym że trzeba to robić uczciwie wobec siebie i innych i podawać całość energii z każdego źródła czy magazynu. Magazyn umożliwia nam przesunięcie w czasie zużycia energii więc też trzeba podać ile i z skąd ta energia się w nim znalazła. Tak samo dla kotła jaki węgiel i jak spalany.

Opublikowano

Z magazynu szlo by podawać dane ale na boga nie od listopada do końca stycznia bo przeciez pompa by go wyssała w ciągu 2 dób a co potem ???  jęsli chodzi o mnie to pompa od listopada pewnie do końca stycznie jest i będzie na sieci a potem się zobaczy ile tego słońca bo puki co szkoda strzępić o te szczątki kopię.

ale moim zdaniem pompa jak jest podłogówka a jak kaloryfery to piec na pelet ekogroszek czy gaz ale to ja inni mogą robić co zechcą.

4 godziny temu, damiaszek napisał(a):

Ale wiesz że bez rzetelnego sprawdzenia ilości zużywanej energii nie dobierzesz prawidłowo gruntówki. Mając te dane o zużyciu energii i temperaturze zewnętrznej i wewnętrznej i nie oszukując samego siebie będziesz mógł wyznaczyć rzeczywiste zapotrzebowanie energetycznie i prawidłowo dobrać "gruntówkę" i co też jest ważne rodzaj i wielkość dolnego źródła dla niej. Tak że te "jakieś tam prądy"  są potrzebne żeby przejść od razu do rzeczy.

Ale ja to wiem od dawna ile potrzebuję energi w takie zwyłe dni jakie mamy i wiem ile potrzeba w mrozy pod minus 20 dlatego napomkąłem o gruntówce 4kw i to z zapasem będzie.

3 godziny temu, o6483256 napisał(a):

Jako autor wątku poprosiłem o jego posprzątanie, tego co jest niezgodne z tematem wątku 👍

W sumie jeżeli komuś to przeszkadza, mogę w ww wątku już się nie udzielać 👍

Dlaczego masz się nie udzielać ?? sam cię pytałem o kaisaia 6kw bo go użytkujesz a tak się składa że mam kupiony zapas takiego samego kaisaia i nie chcę wracać do tego co mi odpisałeś a wierz mi interesowało mnie to. szkoda.