Rolkar Opublikowano 20 Listopada 2025 #26 Opublikowano 20 Listopada 2025 W dniu 31.12.2023 o 13:05, syko1992 napisał(a): Jeżeli chodzi o moc elektryczną to biorę ją z licznika który monitoruje tylko pompę ciepła ( Supla MEW-01 ) i te dane są w miarę pewne. Moc cieplna brana jest z modułu serwisowego kaisai ( wynika pewnie z wartości przepływu razy różnica temperatury wlot / wylot ). Bardziej opieram się na zależności pobrana energiia / temperatura w domu w przypadku dni kiedy temperatura zewnętrzna jest jak najbardziej zbliżona. Witam zainstalowałem dokładnie taką samą pompę w tym tygodniu przy czym u mnie bufor to tylko 100l (4T). Też wygląda na to ze pompa pracuje cały czas na minimalnej mocy 700W. Interfejs do podłączenia przez Modbus jeszcze w budowie. Widziałem ze do monitoringu używasz też Home Assistant 1 W jakiej wersji zostało to sterowanie 2h praca/2h wyłączenie czy praca ciągła? 2 Czy rozważałeś w jakiś sposób sterowanie parametrami pracy pompy poprzez HA na podstawie (temperatur lub innych parametrów)? 3 Czy do komunikacji z pompą interfejs kupiłeś (https://shop.svenar.nl) czy wykonany samodzielnie? Cytuj
o6483256 Opublikowano 21 Listopada 2025 #27 Opublikowano 21 Listopada 2025 (edytowane) Możesz sobie zbudować własną "krzywą grzewczą" za pomocą wbudowanego w ha node red ustawić i sterować pracą pompy podnosząc i obniżając temperaturę zasilania Interfejs budujesz sam bo to zwykły wemos z modułem rs485 Edytowane 21 Listopada 2025 przez o6483256 Cytuj
annah Opublikowano 30 Marca #28 Opublikowano 30 Marca Jakie miesięczne koszty ogrzewania przy pompie ciepła? Cytuj
carinus Opublikowano 30 Marca #29 Opublikowano 30 Marca @annah Tutaj musisz patrzeć na koszt całego sezonu, miesiąc miesiącowi nierówny. Każdy będzie miał inny. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi