Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wydaje mi się że to jest ta delta. Przy CWU zmniejsza przepływ wody, ale grzeje ją do wyższej temperatury. Przy CO goni przepływ na maxa, no i temperatura przez to jest niższa, chociaż moc ta sama. Pewnie niższa temperatura oznacza wyższy COP I dlatego tak to rozwiazali

Opublikowano (edytowane)

Nawet wystarczy puścić na stałej grzewczej lub minimalne widełki w krzywej, chodzi o wymuszenie spokojnej pracy bez zrywów powodowanych skokami temperatury na zewnątrz.

Odpuściłem sobie całkowicie grzanie wody pompą. Bojler idzie na grzałkach. Gdybym miał łączyć liczne defrosty z dodatkowymi przestojami na rzecz cwu, to już trochę klapa.

Edytowane przez carinus
Opublikowano

Nie zauważyłem tego problemu (powrotu do zadanej temperatury) u siebie. Owszem jest defrost, ale on zabiera na tyle mało "z temperatury", że spokojnie pompa dochodzi do zadanej.

Pośledzę, to jeszcze i może coś napiszę 😉

Opublikowano

Ja nie widzę tragedii w dużym spadku temperatury w instalacji, gdyż mam wpięty zbiornik po LPG 80L jako buforek na defrosty i tam temperatury nie spadają do wartości gdzie odpalana jest grzałka, ale moc mojej pompki też nie powala i musi jednak intensywniej pracować.

• Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, cezario1 napisał(a):

A jak ustawisz wyższą temperaturę zadaną to PC będzie bardziej obciążone i częściej będzie robił defrost.

Można by chyba jeszcze dopisać do tego kolejne niekorzystne zjawisko czyli zanim PC zrobi defrost to spada cop po przez zalodzony szybciej wymiennik i obniża sie stopniowo moc pompy i spada  temperatura zadana , po defroście  dąży do zadanej ale zanim to osiągnie znowu szron na wymienniku i  defrost w końcu może dojść do takiej sytuacji że nie jest w stanie dogrzać budynku pomimo teoretycznie dobrze dobranych parametrów .Czy ktoś już znalazł jakiś skuteczny sposób na pokrywający się szronem wymiennik oprócz ogólnie znanych  typu ognisko itp.

Opublikowano

Znam dwa bardzo skuteczne:

Wyłączyć pompę, albo zmieniać jej lokalizację, np na Hiszpanię 👍😁

Opublikowano (edytowane)

Trzeba w obudowie pompy wyciąć otwór i zrobić małe drzwiczki. W środku palenisko z szamotu, koledzy od MPM powiedzą jak zrobić. Po włożeniu kilku kawałków drewna rozpalamy i włączamy pompę, wentylator zadba o dobre spalanie

Edytowane przez nightwatch
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Może jakby ją kołdrą obłożył, to coś pomoże? Mówią pod kołdra zawsze cieplej👍 Jakby dwie pompy pod kołdrę włożył? hmmm 😁

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)

Podejrzewam że dwie PC w kaskadzie byłyby skutecznym rozwiązaniem na niedobór mocy w  niskiej temperaturze. Albo jakby podłączył dwie PC do bufora równolegle to jedna robiłaby defrost a druga  pracowała w tym czasie 

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Czy kaloryfermi obstawiac pompke i zrobic perpetum mobile.

• Haha 1
Opublikowano

Już lepiej postawić agregat spalinowy, podłączyć się do sieci i mieć PV na starych warunkach, dodatkowo zrobić wyrzut spalin na wymiennik jz PC