Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, marcincastus napisał:

ma być prosta, nie psująca się instalacja, i prosty nie wymagający wiecznego ustawiania kocioł. Wybieranie popiołu to nie problem, ważne żeby się paliło i żeby w ustawieniach nie trzabyło grzebać. 

Myślałem na początku o Lagunie, ze względu Leonardo ale u nas nie ma ekip co to kumają a kolega Puławiak jest daleko. 

Dlatego wybrałem właśnie Lagunę.

Co znaczy daleko ? 1000 km? Puławiak jest z pod Puław montował kotły w Szczecinie i Zielonej Górze czy to wystarczająco daleko od serwisanta.

A wiesz dla czego tak daleko montuje kotły, to ci powiem bo jedzie montuje odpala instalacje kasuje i jedzie dalej 😄, a ty zapominasz o że masz kocioł i że trzeba w nim grzebać a jak zrobi się tobie zimno to sobie z że pewnie opału nie dosypałeś do zbiornika 😁 . A Puławiaka zobaczysz jak przyjedzie do sąsiada drugą Lagunę odpalać.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Dajcie spokój - człowiek już ze mną rozmawiał wie też że montowałem w tym roku w jego okolicy. Cenę mu podałem a że twierdzi że mam daleko to ok. Na na brak roboty nie narzekam raczej odwrotnie. Rozmawiałem pod koniec listopada. 

Edytowane przez Puławiak
Opublikowano
11 minut temu, radik81 napisał:

No i widzisz @Puławiak wcale nie ma do nas blisko, dlatego ugadaj z nim termin i będziesz miał głowę spokojną a o serwis się nie martw Wojtek dba o swoje kotły.

To kotły dbają o niego :)) bo mu głowy nie zawracają o serwis i do niego nie dzwonią.

• Lubię to 2
Opublikowano
6 minut temu, Puławiak napisał:

Dajcie spokój - człowiek już ze mną rozmawiał wie też że montowałem w tym roku w jego okolicy. Cenę mu podałem a że twierdzi że mam daleko to ok. Na na brak roboty nie narzekam raczej odwrotnie. Rozmawiałem pod koniec listopada. 

Wszystko prawda, potwierdzam, mało tego, pisałem o tym wcześniej :

Również pisałem, dlaczego wtedy z oferty kolegi Puławiaka nie mogłem skorzystać.

Tak jak pisałem kilka dni temu, temat jest rozwojowy.

Opublikowano

Dziwny watek.

3/4 tematu o Lagunie i koledze @Puławiak

Opublikowano

Raczej o kotle który do prawidłowego funkcjonowania nie potrzebuje miliona rzeczy i instalatora który wciska ten kit klientom że tego potrzebują by cieszyć się ciepłem w swoim domu.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

@Kriss12 co takiego?

Pisałem co moja Laguna do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje a kolega marcincastus też ma prostą instalacje, a do niektórych kotłów próbuje się wcisnąć całe zestawy pompowe dla prawidłowego funkcjonowania.

Edytowane przez Olejek78
  • Przydało się 1
Opublikowano
2 godziny temu, PioBin napisał:

Dziwny watek.

3/4 tematu o Lagunie i koledze @Puławiak

Dlatego ja już się nie odzywam 😄

3 godziny temu, marcincastus napisał:

Kalor

Nie głupi pomysł. Jakościowo fajnie to się prezentuje. Taka klasyka gatunku jak wieczne Red Compacty.

Opublikowano
31 minut temu, Olejek78 napisał:

@Kriss12 co takiego?

Pisałem co moja Laguna do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje a kolega marcincastus też ma prostą instalacje, a do niektórych kotłów próbuje się wcisnąć całe zestawy pompowe dla prawidłowego funkcjonowania.

Wiem że Twoja Laguna potrzebuje tylko peletu do prawidłowego funkcjonowania ....ale niektórzy mają jeszcze podłogówkę jakąś drabinkę w łazience ....reasumując kompletnie inną instalację niż Ty, dlatego nie pakuj wszystkich do jednego worka

Opublikowano

Ale kolega Olejek odnosił się w tym poście konkretnie do mnie a nie do wszystkich :)

Mi właśnie chodzi o prostą instalację, tylko grzejniki i cwu. Bez podłogówki i innych rzeczy których nie mam.

59 minut temu, eliks napisał:

Kalor - Nie głupi pomysł. Jakościowo fajnie to się prezentuje. Taka klasyka gatunku jak wieczne Red Compacty.

szukałem i nie widzę nigdzie jakiegoś serwisu na Polskę. 

Na alledrogo jest nawet wersja z samoczyszczącym rusztem

https://allegro.pl/oferta/kalor-compact-16kw-premium-kociol-na-pellet-11647173677

https://www.kalorstufe.com/en/boilers/self-cleaning/

Opublikowano

Kalor z odpopielaniem, walizka na popiół z lewej lub z prawej strony.

https://www.kalorstufe.com/en/boilers/compactor-ash/

Opublikowano

Kalor , bardzo rozsądny kocioł za rozsądne pieniądze .

Czemu  nasze firmy kotlarskie nie maja takiego produktu w takiej cenie w swojej ofercie ?

Zastanawiające.

Opublikowano

Między innymi właśnie, że to "standard taki" ;) ja montuje polskiego producenta i jak coś walnie, chociaż nie ma co bo to prosta konstrukcja, na drugi dzień części są u mnie.

Opublikowano

Taaaa pracowałem też z polskimi producentami. Chcesz części na naprawę gwarancyjna to se kup. Wszędzie jest tak samo często części z Włoch dostaje szybciej niż z Polski. 

A jeszcze potrafią to tak rozwiązywać że za palnik odpowiada producent palnika za sterownik producent sterownika. Jeden produkt a 5 gwarantow

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Na szczęście ;) Tekla ma swoje palniki i kotły, tylko sterowniki to firma zewnętrzna Estyma.

Opublikowano
34 minuty temu, Puławiak napisał:

Jeden produkt a 5 gwarantow

Bardzo wygodne ze strony producenta. Święty spokój i niewiele użerania się z klientami.

Opublikowano (edytowane)

Wiecie może czy jest możliwy zakup kotła w jakiejś firmie na 8% vat ale tylko z pierwszym uruchomieniem i szkoleniem ?

Tzn. kupuję od firmy kocioł, jeśli się da to razem z wszystkimi potrzebnymi do instalacji zaworami, mieszaczami itp, sam go instaluję a firma potem przyjeżdża i robi pierwsze uruchomienie. Dostaję od firmy na całość fakturę na 8% żeby skorzystać z dofinansowania na czystepowietrze.

Instalację robię z wytycznymi firmy od której kupiłem kocioł i która przyjedzie na odbiór.

Firmie odpalam oczywiście jakąś kasę za wytyczne, jeśli będzie potrzeba.

Wilk syty i owca cała. Firma sprzeda kocioł i zrobi uruchomienie, ma coś kasy z kotła i kasę za przyjazd na uruchomienie.

Ja ogarniam instalację we własnym zakresie, na spokojnie,  gwarancja tylko na kocioł,z wyłączeniem instalacji.

Jest takie coś możliwe ?

Edytowane przez marcincastus
Opublikowano

no właśnie byłem ciekaw czy to "pierwsze uruchomienie" kotła można by podciągnąć pod instalację. W końcu to jest usługa a jak jeszcze kupię kocioł z tą usługą pierwszego uruchomienia to może całość można jako usługę potraktować i na 8% sprzedać na jednej fakturze. 

Tak tylko przemyślam sobie :)

Opublikowano

Znaczy chcesz po prostu kupić kocioł z 8% Vat, który to Vat jest zarezerwowany dla kotła z usługą montażu.