Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam 3s dla min i 8s dla max.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.02.2026 o 17:32, Hitower napisał(a):

Ja mam 3s dla min i 8s dla max.

Dzięki 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

A czy ktoś na tym palniku probował spalać sam owies? Co prawda nie mam takiego palnika , ale rozwazam jego zakup do starego kotła retortowego na którym z powodzeniem spalam sam owies sprawia to troche problemow i szukam czegos bardziej adekwatnego , ale tez z możliwoscią spalania mieszanki z ekogroszkiem. Kolejna sprawa to jakiej mocy palnik dobrac kiedy podstawą bylby owies? Kocioł aktualnie mam 35kw, ale jest przewymiarowany jednak w przypadku owsa moc palnika zbacznie spada, bo zwyczajnie nie przepali takiej objętości masy. Mi wystarczy 24kw tylko czy nie trzeba brac wresji powyzej 30kw aby uzyskac te 24kw na owsie ? Czy może one sa przystosowane do spalanie wiekszej masy mniej kalorycznego paliwa ? 

Opublikowano

Kotła jeszcze nie mam ale sledze tematy, jest grupa na Facebooku, pali się bezproblemowo. Mieszając objętościowo pół na pół z peletem nie trzeba nawet przestawiać sterownika. Pszenica podobno lepsza.

Opublikowano

Wróciłem po paru latach z ciekawości zobaczyć co tam słychać w temacie palnika i nie zdawałem sobie sprawy z możliwości zużycia eksploatacyjnego. Przy czyszczeniu zwrócę uwagę jak to wygląda u mnie oraz w mieszkaniu brata, bo też ma taki palnik. W związku z tym pytanie jaki tryb pracy jest lepszy dla palnika SV200? Praca ciągła w modulacji z ewentualnym podtrzymaniem czy z zapalarką, gdzie piec idzie pełnym ogniem i po nagrzaniu wygasza się?

Opublikowano (edytowane)

Witam

Co do palenia samym owsem nie próbowałem ale spalam plewy po czyszczeniu pszenicy, mieszam trochę miału, objętościowo 20 litrów tych śmieci z jedną małą łopatką miału.

Palę tak 4 sezon

Palnik mam 9 kw sv200, ten najmniejszy i spokojnie daje radę lecz że względu na wolną przekładnie podawanie 15 sekund do 20 przerwy a moduluje 30 do 50 % nawet w te mrozy, jedynie potrafi się niekiedy opał zawiesić w zasobniku

Dom 130 metrów, ocieplony 15 styropianu, okna 20 letnie 2 szybowe plastiki

Edytowane przez vater11
Opublikowano
20 godzin temu, MrWolf napisał(a):

W związku z tym pytanie jaki tryb pracy jest lepszy dla palnika SV200? Praca ciągła w modulacji z ewentualnym podtrzymaniem czy z zapalarką, gdzie piec idzie pełnym ogniem i po nagrzaniu wygasza się

Mam kocioł z zapalarką. Od jesieni do wiosny kocioł cały czas pracuje w modulacji bez wygaszania. Wyjątkiem jest czyszczenie palnika co 1-1,5t kiedy go wygaszam. Latem grzeję CWU. 2-3 razy dziennie kocioł się rozpala, a po nagrzaniu wygasza.

Palnik jest żeliwny i chłodzony powietrzem, praca w trybie 100% - wygaszanie powoduje w nim naprężenia (skraca jego żywotność).

• Lubię to 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Tak myślałem właśnie z tymi naprężeniami. Z drugiej strony szło mi po głowie czy przypadkiem w niskich mocach i podtrzymaniu będzie miał odpowiednie znów chłodzenie. Jakby nie było w sezonie pracuje w modulacji i na instalację siłownik dobiera odpowiednią temperaturę. Przy 38-40 stopniach na instalacji z ostatnich kilku dni daje lepszy komfort termiczny, niż nagrzanie i wychłodzenie grzejników do czasu ponownego odpalenia. 

@Matejko1 co prawda pytanie nie do mnie, ale też posiadam więc odpowiem. Zapalarka odpala sprawnie jeden i drugi towar. 

• Przydało się 1
Opublikowano

Ale z tymi naprężeniami to chyba bardziej domysły niż fakty, tzn pewnie są jakieś naprężenia na skutek zmian temperatur, ale jak duże i gdzie to już raczej można tylko zgadywać. Na pewno były opisane tu przypadki erozji/wytopienia żeliwa w elementach palnika, ale to raczej nie z powodu naprężeń. Nikt nie raportował żeby mu coś pękło. U mnie akurat regularnie wygasza się i rozpala więc gdyby naprężenia miały go wykończyć to nie wytrzymał by 7 lat.

Opublikowano

to zależy od pory roku. Latem rozpala się 1 czy 2 razy na dobę żeby nagrzać bojler, po czym się wygasza. A w sezonie grzewczym to kilka razy na dobę. Sterowany termostatem pokojowym, czyli gdy osiągnie w domu ustawioną temperaturę to wygasza się.