Animus Opublikowano 21 Listopada 2021 #376 Opublikowano 21 Listopada 2021 13 godzin temu, kin napisał: Witam forum po kolejnym całodziennym paleniu . Podniosłem temp. na pompie cyrkulacyjnej do 65 st i zmniejszyłem prędkość przepływu na najmniejsze. A więcej zdjęć instalacji? Ten zawór mieszający powinien mieć wkładkę na 55*C, a najlepiej przy spalaniu drewna jakby miał na 60*C. Czy ten zawór ma wkładkę stalą, wymienną , czy temperaturę się ustawia na zaworze ręcznie. Cytuj
pigeon8 Opublikowano 22 Listopada 2021 #377 Opublikowano 22 Listopada 2021 Po obejrzeniu zdjęć to obstawiam że ktoś niechlujnie podwinął pakuły i zablokował zablokowały zawór mieszkający Cytuj
mcjszt Opublikowano 22 Listopada 2021 #378 Opublikowano 22 Listopada 2021 15 godzin temu, Piecuch19 napisał: Ciepło idzie na wygrzanie nowych podłóg - jak się wygrzeją to i bufor się naładuje. Żeby wygrzać zimne podłogi trzeba ostro palić non stop ( nie okazjonalnie) konkretnym paliwem ( najlepiej węglem). Jak się wygrzeją to można przejść na drewno. Teraz kocioł jest cały czas zalewany zimną wodą z nie wygrzanej podłogi i nie może się rozgrzać. Z wyglądu płomienia wynika że ma za mało PW i jest mu za zimno. Kocioł powinien chodzić na 80-85' żeby się w nim w miarę paliło na drewnie. 65' to nie jest temperatura dla tego kotła. Jaką masz temperaturę spalin? - ona pokazuje czy na ruszcie jest paliwo? czy paliwo wisi nad nim? To teoretycznie przy zamkniętych odbiorach powinien był być w stanie naładować bufor. Z drugiej strony co to za ochrona powrotu po której zalewa kocioł zimna woda 😉 1 Cytuj
Peperoni Opublikowano 22 Listopada 2021 #379 Opublikowano 22 Listopada 2021 (edytowane) W punkt! 😃 Edytowane 22 Listopada 2021 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Przemq89 Opublikowano 22 Listopada 2021 #380 Opublikowano 22 Listopada 2021 I jak jest jakaś poprawa? Cytuj
bercus Opublikowano 22 Listopada 2021 #381 Opublikowano 22 Listopada 2021 Zamknij wentylow kolo tego zaworu ochrony i poobserwuj czy cos nieblokuje w nim termostat.Samo,že na nieodpalonym kotlu.Liepiej rowno wymienic patronu na 65° Cytuj
Robokop Opublikowano 22 Listopada 2021 #382 Opublikowano 22 Listopada 2021 Podłogówki potrafią naprawdę odebrać sporą ilość energii. Ja mam zamówiony MPM 18kW Wood i czekam już 4 tyg. Z innej beczki to palę drewnem w tej chwili w takim GS - takie pudło na ognisko. Mam bufor 1000l i jak odpalę grzejniki na górze to ten bufor jestem w stanie nabijać. Jak odpalę 65m2 podłogówki (10cm wylewki) to mogę jarać i jarać i też 50stC przebić na buforze nie mogę. Podłoga odbiera szybciej jak piec daje radę uzupełniać bufor. Jak podłoga się nagrzeje do 30stC to już jest max gorąco w domu a powrót z podłogówki mam właśnie 35stC. i ten powrót trafia na dół bufora. Cytuj
kin Opublikowano 22 Listopada 2021 #383 Opublikowano 22 Listopada 2021 Pracuję i dom wykańczam po pracy - jak będę palić ciągle -to się odezwę i dam znać czy coś drgnęło z temp. Dzięki za wszystkie porady Cytuj
Przemq89 Opublikowano 22 Listopada 2021 #384 Opublikowano 22 Listopada 2021 Kolego @Robokop po zamówieniu pieca ile kazali Ci czekać? Mi 5-6 tygodni już 3 czekałem jeszcze dwa😐 Cytuj
Robokop Opublikowano 22 Listopada 2021 #385 Opublikowano 22 Listopada 2021 U mnie miały być 3 tygodnie. Dzwonie do gościa po 3 tygodniach i pytam się co z moim piecem. - panie mówiłem ze 4-5 tygodni -mówił pan 3 tygodnie, co mi pat ciemnotę wciskasz -to nie ja, widocznie mój pracownik. No i czekam dalej, 20 października zamówiłem i zapłaciłem zaliczkę. W środę będzie 5 tygodni. Cytuj
Przemq89 Opublikowano 22 Listopada 2021 #386 Opublikowano 22 Listopada 2021 Ja też tys zł zaliczki zostawiłem ale odrazu mówili 5-6 tygodni bo nie wyrabiają z zamówieniami.. widocznie te mpm ds wood rozchodzą się jak świeże bułeczki 😉hehe kolego będziesz montować ten piec z tą ochroną powrotu? 1 Cytuj
Robokop Opublikowano 22 Listopada 2021 #387 Opublikowano 22 Listopada 2021 (edytowane) Tak, zawór ATV 65stC chyba dam. Nie wiem jeszcze czy 55 czy 65. To koszt 300zł. Resztę gratów mam. Mam bufor i bez tego zaworu piec maiłby zawsze zimny powrót. Jak nie masz bufora to możesz chyba bez. Chwila moment instalację do 40-50 rozpędzisz i powrót jest ciepły. Ale jestem amator hydraulik i dopytaj się lepiej na forum. Martwi mnie trochę masa tego potwora, to waży 370kg. W sumie mam prosto bo przez garaż mogę wjechać ale nie mam jeszcze podjazdu do garażu. Edytowane 22 Listopada 2021 przez Robokop Cytuj
Przemq89 Opublikowano 22 Listopada 2021 #388 Opublikowano 22 Listopada 2021 Ja chyba zamontuje bez tego zaworu bo mam tak jakby zbiornik buforowy od instalacji solarnej w nim dwie węźownice od solarów i ciepłej wody użytkowej plus centralne i dwie pompki jedna do pieca a druga na grzejniki.. mam ustawiony drugi bieg na tej pompce do pieca -bufor i temp średnio utrzymuje się ok 55-60 stopni więc jakoś nie wychodza kotła a pompka na grzejniki chodzi na pierwszym biegu a w mrożne dni na drugim i jest git. Zdjęcia instalacji obecnej zamieściłem kilka stron postów wstecz ☺ Cytuj
Przemq89 Opublikowano 23 Listopada 2021 #389 Opublikowano 23 Listopada 2021 Ktoś jeszcze założył ds wooda? Cytuj
r1311 Opublikowano 23 Listopada 2021 #390 Opublikowano 23 Listopada 2021 Ja sobie założyłem ds wood 10kw, ze względu na to że mam drewno za darmo, miał i ma służyć jako uzupełnienie, czyli grzanie cwu (zasobnik 300l) + nagrzewnica w rekuperacji, po dwóch tygodniach odłączyłem nagrzewnice (marne korzyści) i wpiąłem w podłogówkę. Dopiero zaczynam zabawę z 'kopciuchem' wcześniej paliłem tylko w kominku. Zawirowacz spalin wywaliłem całkowicie bo go trochę dusiło. Przed wpięciem do podłogówki wodę dało się zagotować, obecnie nie ma takiej możliwości, zawór 3-drogowy mam ustawione na 38' a na powrocie z podłogówki jest 22-25'. Piec ma zawór antykondensacyjny 55' i zazwyczaj temperatura na piecu 60', gdy zasobnik się nagrzeje to wskoczy na 75'. 3 wsady wystarczy aby naładować zasobnik 300l do temperatury 60'-70' i zakumulować ciepło w podłodze (200m2) na cały dzień przy temperaturze zewnętrznej 5'. Wsad pali się ponad 2 godziny. Dodam, że drewno nie jest najwyższych lotów. Jeśli chcemy palić grubymi polanami to można zapomnieć, tak jak jest napisane w karcie 20 cm obwód drewna maksymalnie inaczej to się tylko kopci a nie spala. Mój problem na dzień dzisiejszy to, że muszę uchylać popielnik żeby spalało się bez dymu, chociaż czasem gdy drzewo ładnie się ułoży wystarczy mała szczelina na klapie i też idzie pięknie. Temperatura spalin od 150-200', przy temperaturze poniżej 100' zaczyna go dusić i kopcić. Powietrze wtórne mam na minimum, gdy daję trochę więcej to widać, że palnik zaczyna tracić moc. Mile widziane wskazówki i komentarze. 2 Cytuj
Przemq89 Opublikowano 23 Listopada 2021 #391 Opublikowano 23 Listopada 2021 To sporo metrów tej podłogówki masz kolego.. nie ma co się dziwić że nie zagotujesz kotła.. Cytuj
maffer Opublikowano 24 Listopada 2021 #392 Opublikowano 24 Listopada 2021 (edytowane) To wszystko się rusza, jak to teraz naprawić ten środkowy element wsuwa się do środka albo wysuwa trochę na zewnątrz a ten nad nim pękł na środku Edytowane 24 Listopada 2021 przez maffer 1 Cytuj
Ryni Opublikowano 24 Listopada 2021 #393 Opublikowano 24 Listopada 2021 Po prostu wysuń przegrodę i ustaw równo z szamotkami po bokach. Tylko zrób to ostrożnie bo szamot i beton po wygrzaniu robią się kruche. Możesz to potem posmarować klejem do kominów, takim do 1200°C, ale też nie za mocno. To wszystko musi mieć trochę luzu bo pracuje przy zmianach temp. i gdy jest zbyt ciasno spasowane dość szybko popęka. Cytuj
maffer Opublikowano 24 Listopada 2021 #394 Opublikowano 24 Listopada 2021 Jak poustawiam równo to się i tak poprzesuwa bo jest szpara i tego luzu jest sporo. Spróbuję może tym klejem Cytuj
carinus Opublikowano 24 Listopada 2021 #395 Opublikowano 24 Listopada 2021 Raczej wciśnij tam kawałek wełny skalnej lub szklanej, będzie to kompensować ruchy szamotu. 1 Cytuj
RamZez Opublikowano 24 Listopada 2021 #396 Opublikowano 24 Listopada 2021 (edytowane) O matko. To mówicie, że mpm jest w tej klasie bezkonkurencyjny.. A może jedyny. Edytowane 25 Listopada 2021 przez Ryszard Stopka tapatalk, 1 Cytuj
Panstan Opublikowano 24 Listopada 2021 #397 Opublikowano 24 Listopada 2021 Popiołem można w miarę możliwości.... Cytuj
Przemq89 Opublikowano 24 Listopada 2021 #398 Opublikowano 24 Listopada 2021 To te szamoty mogą tak się ruszać? Cytuj
Ryni Opublikowano 24 Listopada 2021 #399 Opublikowano 24 Listopada 2021 Te szamoty muszą mieć luz, inaczej zaczną pękać. Jednak widzę pewne różnice pomiędzy budową palnika w DS i w WOOD. W DS przegroda ma taką samą szerokość jak komora zasypowa i przez to przegroda zapiera się o cegły które są za nią w palniku. W WOOD przegroda jest pomiędzy cegłami i to może powodować, że tak łatwo się przesuwa. Być może jakimś rozwiązaniem było by dołożenie w palniku po bokach cienkich płytek o które zaparła by się przegroda, ale na pewno wpłynie to na pracę palnika, a i płytki mogą się przewracać, czy popękać. Coś mi się wydaje, że może minąć trochę czasu nim znajdziemy jakieś rozwiązanie. Cytuj
Przemq89 Opublikowano 24 Listopada 2021 #400 Opublikowano 24 Listopada 2021 Może powinni trochę to jakimś klejem wysokotemperaturowym potraktować w fabryce... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi