Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Widzicie, starszy pan z wnukiem to obsługuje. 

Zobaczcie co potrzebne do szczęścia, podstawa z blatem, silnik i świder na silniku. 

Nie ma prostszego narzędzia no, chyba że cep. 
Edytowane przez Animus
  • Lubię to 1
Opublikowano

Troszkę przy duże obroty , miałem 3 kw  i 910 obr/min zmieniłem na 4 kw gwiazda /trójkąt przekładnia pas klinowy 550 obr/min na sękatej wierzbie /topoli klinuje się  .

Opublikowano

Ten Pan z wnuczkiem to jest ogrodnik z Bydgoszczy . A świder może i dobry na proste słoje . Ten co ja widziałem był z przekładnią pasową i na sękatej sośnie stawał ,tu chyba z 4 kw. Czego mu zazdroszczę to tej wiaty w której nie trzeba układać z braku miejsca ale jak ma się takie ranczo to i wiata duża może stać. 

Pozdrawiam 

Kol @szpenio to rybactwo rzeczywiście lubi w dębie siedzieć .tez to mialem tylko bardziej szare

Pozdrawiam 

Opublikowano
W dniu 31.01.2025 o 21:27, piotrek1111 napisał(a):

Jakie macie sterowniki do pompki ładującej bufor? Mam taki najprostszy który uruchamia pompkę po osiągnięciu żądanej temp a wyłącza kiedy temp spadnie poniżej nastawionej. Nie wiem czy to dobre rozwiązanie bo pompka długo chodzi i wydaje mi się, że kocioł wystudza bufor. Może jakiś sterownik, który włączy pompkę np 70°C a wyłączy gdy osiągnie np 95 °C ?

Przymierzam się uzależnić sterowanie pompą od temperatury spalin na czopuchu. Obserwuję temperaturę spalin i wydaje się, że będzie to sensowne rozwiązanie, żeby nie studzić bufora przez piec.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu? 

Opublikowano

To przy prostym układzie tak jak w Atmosie powinno zadziałać dobrze.

Opublikowano (edytowane)

Sądzę że jedyne sensowne rozwiązanie zeby nie studzić bufora przez piec to takie żeby pompa ładująca bufor działała tylko wtedy gdy temperatura wody w piecu jest wyższa niż wody w buforze. 
Tak to przynajmniej działa w przypadku grzania CWU, w każdym sterowniku. 

Edytowane przez nightwatch
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
18 godzin temu, szpenio napisał(a):

Poczytałem trochę i już wiem: przywędrował do mnie ze starym dębem opałowym z lasu, dlatego teraz już nie kupuję chorego drewna tylko ładnego buka 😀 . Skoro pod ochroną, to może gmina da jakąś dotację, może w ogóle dostanę zakaz spalania drewna i pompę ciepła na starych zasadach 😀

Jak by tego było mało  to jeszcze się pi***olą po kątach   😜 

20250202_142207.jpg

Bardziej bym stawiał jednak na ścigę purpurową 🙂

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mmat13 napisał(a):

Przymierzam się uzależnić sterowanie pompą od temperatury spalin na czopuchu. Obserwuję temperaturę spalin i wydaje się, że będzie to sensowne rozwiązanie, żeby nie studzić bufora przez piec.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu? 

Ale przecież jak ustawisz załączenie od 70st to przy 68st rozłączy przy rozładowywaniu, strata jest minimalna, jest sens się bić o te 15st?  Zauważyłem że kocioł równo stygnie z buforem  później dopiero przyspiesza,więc robi jako powiększony bufor, może lepiej pw z popielnika a ori zalepić gliną aby zniwelować wychładzanie kotła?

Edytowane przez Jaco123
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Jaco123 napisał(a):

Zauważyłem że kocioł równo stygnie z buforem

no, jak pompa chodzi cały czas to będzie stygł równo z buforem, nie ma innego wyjścia.

chodzi zapewne o taki przypadek że np ustawiasz załączenie pompy na 70 stopni, w kotle sie pali i bufor nagrzewa się do powiedzmy 90 stopni. Piec się wygasza, ale pompa chodzi cały czas dopóki temperatura nie spadnie do 70 stopni - zarówno na piecu jak i buforze. Tu pytanie czy to problem, i czy rzeczywiście ten obieg powoduje studzenie bufora. Jeśli rury i piec mają jakąś izolację to pewnie nie tak bardzo.
No i myślę że w zimie gdy ogrzewasz intensywnie to nie będzie problem bo nawet nie zauważysz tego że bufor się wychładza przez piec - grzanie kaloryferów zabiera ciepło o wiele szybciej. 

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano (edytowane)

Bufor do góry bedzie trzymał 90st, wychładza się od dołu bo pompka jedna i druga chodzi na najmniejszych obrotach 4 i 7wat aby nie rozwarstwiać temp wody, u mnie jest czujnk temp. do sterownika na środku bufora i tą temperaturą się sugerowałem że idzie w dół razem z temp.  Kotła.

Edytowane przez Jaco123
Opublikowano

W tych najprostszych czujnik jest  tylko do kotła. Ja u siebie zmieniam temp. załączania pompki. Przy rozpalaniu mam ustawione na 70 ale jak się bufor nagrzeje to zmieniam na 80 żeby pompka się wyłączyła jak spadnie na 79. Mozna tez lepszy sterownik. 

• Przydało się 1
Opublikowano

A może termostat różnicowy spełni oczekiwania?

Opublikowano

Szanowni koledzy.

Ja rozumiem o rębakach itp bo to jakoś tam związane z tematem kotła. Ale za moment zaczną się posty narzekające na moderatorów, że bajzel w temacie. Proszę przynajmniej z grubsza trzymać się tematu.

Jak już kiedyś pisałem nie ma najmniejszego problemu, żeby założyć nowy temat i wstawić w "źródłowym" temacie link do nowego.

Posty o fotowoltaice wydzielone tutaj. Można tam bez problemu kontynuować dyskusję.

Opublikowano
W dniu 20.01.2025 o 16:20, Jaco123 napisał(a):

A z innej beczki, robił ktoś pomiary temperatury na ujsciu komina względem temperatury czopucha? Jezeli tak to proszę o info, oczywiście uwzględniając wysokosc komina

Ja robiłem i mniej więcej połowa tego co na czopuchu,czyli 300 na czopuchu to 150 na kominie, komin 7m 16x32

Opublikowano
W dniu 2.02.2025 o 14:17, szpenio napisał(a):

Poczytałem trochę i już wiem: przywędrował do mnie ze starym dębem opałowym z lasu, dlatego teraz już nie kupuję chorego drewna tylko ładnego buka 😀 . Skoro pod ochroną, to może gmina da jakąś dotację, może w ogóle dostanę zakaz spalania drewna i pompę ciepła na starych zasadach 😀

Miałem te czerwone gamonie,tak jak piszesz,przywędrowały z dębiną. Dostałem w rozliczeniu kilka metrów mokrej dębiny,a w następnym roku przelazły na moją prywatną dębinę i tak już zostały na kolejny rok. Zdaje się,że odeszły,bo dąb wysechł,ale pozostało niemiłe wspomnienie :). Coś tam go jeszcze pożarło, ale już jest suchy i chyba wszystko OK. Za kilka lat kończę z dębem i nie chcę go widzieć, już wiąz lepszy,mimo że upierdliwy,ale tego żadna szarańcza się nie ima.

• Lubię to 1
  • Przydało się 1