Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Papier wszystko wytrzyma... Kiedyś kupiłem " solidną" wtyczkę 16A, podłączyłem do tego odbiornik max. 1500 watt. Zawsze pracował krótko, kilkadziesiąt minut i zawsze wtyczka gorąca jak diabli. Końcówki kabla oblutowane, solidnie podociskane w zaciskach i nic nie pomaga zawsze gorąca aż parzy, tylko czekać pożaru... Nie widać żadnych nadpaleń, korozji, nic... Założyłem inną, o połowę tańszą i problemy zniknęły jak ręką odjął. Doszedłem do wniosku, że w tej pierwszej coś nie tak było z materiałami metalowymi, że same stawiały tak duży opór dla przepływu prądu. Wniosek taki,że jak mawiają francuzi " dawieraj no prawieraj"... Zanim coś się kupi warto zapytać kogoś bardziej zorientowanego o opinię. Nieraz sami sprzedawcy w sprawdzonych sklepach po prostu nie sprowadzają już towarów, które często są zwracane na reklamację.

Opublikowano

W Polsce jest mało natrętnych klientów więc i sprzedawcy zazwyczaj mają w du..e co sprzedają  liczy się tylko zysk, nie zawsze ale zazwyczaj.

Opublikowano

Ja mam prosty regulator ,o 19 wkładam wtyczkę do kontaktu ,o 23 wyciągam ,rano nie grzeje,i oszczędnie i pewniaczek

Opublikowano

W Polsce jest mało natrętnych klientów więc i sprzedawcy zazwyczaj mają w du..e co sprzedają liczy się tylko zysk, nie zawsze ale zazwyczaj.

Ja należę raczej do tych natretnych ;-)

Nie jedna sprawa już o Rzecznika Praw Konsumenta się odbiła ;-)

Opublikowano

W Polsce jest mało natrętnych klientów więc i sprzedawcy zazwyczaj mają w du..e co sprzedają  liczy się tylko zysk, nie zawsze ale zazwyczaj.

Widać, że w handlu nie robisz i nie masz pojęcia o czym  mówisz (typowe dla for zachowanie). Sprzedawca sprzedaje to co jest w hurtowni, hurtownia ma sprzęt od producenta a ten ma papiery na to co sprzedaje i na tym sie kończy twoje pole manewru niestety.

A Rzecznik Praw Konsumenta jest od uchybień w prawie handlowym a nie od jakości sprzedawanego towaru więc bajki dla dzieci nie tutaj bo nie wszyscy tutaj to dzieci :)

Opublikowano (edytowane)

Mylisz się, kilkukrotnie wspominałem na forum, że sklep prowadzimy. Wcześniej pracowałem 8 lat w hurtowni.

Nie zmienia to faktu odpowiedzialności sprzedawcy za wadliwy towar - klienta interesuje jakość sprzętu, a nie skąd ma go sprzedawca. Klient reklamację składa do sprzedawcy (zarówno z tytułu gwarancji jak i "rękojmi") i to on bezpośrednio odpowiada. Nie hurtownik czy producent (z nimi co najwyżej sprzedawca może się uzerac).

Najgorzej jest kupując cokolwiek online - wieczne problemy z reklamacjami...

Edytowane przez hamis
Opublikowano (edytowane)

To ja tak z praktyki...

Bufor 1000l, zagrzanie od 30 do 95+

Mpm 21-25kw

Drewno dobrze wysezonowane (brzoza)- 27kg

Brykiet drzewny w walkach - około 30kg

Węgiel orzech 2 (ruski) około 15kg

Trocina - 2 worki takie na zboże (nie ważyłam)

Jak ktoś ma nisezonowane drewno to polecam palenie z węglem, samym drewnem to szkoda materiału..

Widzę ,że jak wymiennik czysty to te okolice 15 kg wystarczą na załadowanie bufora! 

Z podajnikami jest podobnie,jak fajnie ustawisz spalanie,czyścisz regularnie wymiennik,to spokojnie 80% osiągniesz,jak nie więcej, ale jak kocioł zarośnie to i sprawność spada drastycznie ,gdzieś wyczytałem że 1 mm sadzy na wymienniku to 5% sprawności mniej,a u krewniaka w retorcie na grochu po 3 dniach palenia uzbierało się ze 3 mm,temp.miał nastawioną na 50 ,więc podniosłem ją do 60 i po 10 minutach sadza zaczęła się obsypywać ,a jak by nastawił z 70 to jeszcze by było pewnie lepiej ,wymiennik czyściejszy i sprawność większa,kolega Zaciapa ma już dość długi staż palenia w mpm ,więc nastawy ma opanowane by efektywnie się spalało,dodatkowo łatwość dojścia do wymiennika i czyszczenia go,nie jest hamulcem przed czyszczeniem tylko zachętą i stąd tak wysokie sprawności jakie uzyskuje,no i sławetny bufor to też podstawa  .Ja wymiennik czyszczę raz w tygodniu i zaraz widać że kocioł się szybciej nagrzewa a temp. spalin o 50 jest mniejsza

Tak -potwierdzam .Po czyszczeniu wymiennika temperatura spalin spadła z 240-140 st. !

Udało mi się "nabić" bufory z 40 do 100 st. na 15 kg. opału !

Edytowane przez buli912
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jesteście zadowoleni z zakupu tego kotła?

Rozważam właśnie zakup 21-25 kW do spalania głownie drewno i trochę węgla. Czy jest to obecnie najlepsza opcja?

Opublikowano

Jak chcesz się bawić z ciągłymi przerobkami i modyfikacjami to nie jest zły wybór. Jeśli chcesz bezproblemowy, dopracowany kocioł, do którego nie trzeba zaglądać co godzinę, to omijaj go z daleka.

Jeśli Ci się nie spieszy to poczekaj, przez ustawę powinny pojawić się bardziej dopracowane konstrukcje.

Opublikowano

Dzięki za info, modyfikacje nie wchodzą w grę. Kocioł dla teściów (osoby starsze) więc przeróbki nie  wchodzą w grę. Palenie głownie drewnem bo darmowe źródło i trochę węgla. Dom nieocieplony mniej więcej 200m2 do grzania troche mniej, zapotrzebowanie wychodzi mniej więcej 20kW więc kocioł na pewno większy. Instalacja grawitacyjna z grzejnikami aluminiowymi, podgrzew wody tylko dla CO (CWU z ogrzewacza gazowego) bez bufora. Obecny kocioł nadaje się na złom. Mógłbyś coś polecić ?

Opublikowano

Do drewna jeszcze od biedy się nada, mniej przerobek, choć często się drewno wiesza. Ja grzeje 220m2 kotlem 17-19kw i spokojnie wystarcza. Tylko na drewnie to jednak trzeba mieć bufor. I pamiętaj, że drewna nie można kisic a palić na temperaturze powyżej 70 stopni (napewno tesciowie kisili na 40-50 stopniach - większość starszych ludzi tak robi)

No i dokladanie co 3h, więcej nie uciagnie na jednym załadunku. A i przy czyszczeniu trzeba się trochę nagimnastykowac, starsze osoby mogą mieć problem.

No i starszym ludziom nie sprawilbym "prezentu" w postaci kotła DS, chyba że mają Cie znienawidzic.

Jeśli stać to szukaj jakiegoś podajnika

Opublikowano

Do drewna może być dobry ale tylko w zestawie z buforem.Jakieś duże beczki na wodę trzeba do niego zakupić,wtedy można spokojnie palic drewnem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Bez bufora też się nadaje do drewna ale musi być nie za mocny lub tak jak u mnie stara instalacja z dużą ilością wody i bojler koniecznie i przepalanie w zależności od potrzeb a teraz po wyłożeniu boków komory załadowczej szamotkami fajnie się pali na wodę choć grzejnik w łazience i czasami w kuchni odkręcony mam i palę kostką sosnową,czubate wiadro ze 20 litrów i 2h się pali,praktycznie bez dymu,   pp na dwóch klapkach ,tak jak w zimie,szczeliny w razie zamknięcia po 3mm i nigdy nie przeciągło za bardzo ,a i szamotka na rusztach a te szamotki po bokach na niej stoją ,posklejało się to smołą więc stabilnie stoi a w zimie to pewnie wykuwać będę musiał je ale drogie nie są 

Edytowane przez maronka
Opublikowano

Posklejane szamotki smołą odejdą łatwo po podważeniu tylko kocioł musi być jeszcze ciepły po wygaszeniu .

Opublikowano

Tak się zastanawiam dlaczego piszecie o posklejanych smołą szamotkach, skąd ta smoła ?. Może przy paleniu węglem ona jest, bo u mnie paląc drewnem ani grama nie ma smoły, ewentualnie u góry trochę okopcone szamotki sadzą , która jest jak pyłek i można ją miotełką oczyścić.

Opublikowano (edytowane)

Ja mam komorę wysoką na 80 cm a pali się 20 cm a reszta się zgazowuje i smołuje (taka destylacja) a ty masz niższą ,szerszą ,i głębszą komorę i nie ma co smołować bo się od razu już spala ,a przy paleniu węglem miałem miej smoły

Edytowane przez maronka
Opublikowano

Mam dokładnie 53cm wysokości i obecnie 20cm głębokości a zimą 26cm głębokości. Może brak smoły jest przez nieszczelną klapę załadowczą ( uszczelnienie ma ponad 10 lat )

Opublikowano

To też ,u mnie jest góra szczelnie zamknięta , no i te 50 cm to mało jest wysokości a szeroki pewnie ze 40 masz,ja z podobnej hajnówki też zrobiłem dolniaka i smoły nie było  

Opublikowano

panowie poradzicie brac stary model czy czekac na nowy

Opublikowano

A co za nowy model ?

Opublikowano

Może nie nowy model tylko z certyfikatem.

Opublikowano

no wlasnie ten z certyfikatem

moze wiecie bedzie jakas roznica bo musze nabyc do konca lipca

Opublikowano

Z klasą 5 jest minimalnie inny wlot palnika i podobno jakieś zawirowacze tak że jak cię nie będą ścigać za papier to stary jest ok

Opublikowano

Klasa 5. Kilka fotek.IMG_20180527_101402.thumb.jpg.0c8e233148b18f314c1ad2f8ded7b6e7.jpg

IMG_20180527_101313_HHT.jpg

IMG_20180527_101458.jpg

IMG_20180527_101510.jpg

IMG_20180527_101532.jpg

IMG_20180527_101743.jpg

IMG_20180527_101756.jpg

IMG_20180527_101340.jpg