Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Postepowego mozna poznac po postach ,sa jak autograf , może to nowe 50twarzy Greya ? jeden facet chciał urozmaicić życie intymne zonie i wcielił sie w Greya ,gdy ta sie uwolniła załozyła mu niebieska karte  ;-) u nas tez by się taka przydało załozyć...

Co do nowości u producenta to mamy tu na forum przedstawiciela MPMa , Gredy ,szepnij cos na tyle co Tobie wolno ujawinić ;-)

Tylko paliwo do tego automatu trochę za drogie.W przyszłym tygodniu też robię "automat" do palenia przez cały tydzień bez zaglądania do kotłowni,tyle że bez użycia prądu i mechanizmów.

Paliwo fakt drogie ,u mnie za 600zł jest do dostania ,kumpel będzie do nowego domu dawał na pelet więc zobaczymy co i jak ,ale ja tak wspomniałem jako alternatywa do ekogroszku,eko najtańszy po 700 jest 20kj ,pelet 18kj za 600 więc cenowo podobnie a mam pod ręka normalny kocioł co mogę czysto normalnie palić a nie tylko awaryjnie

Dziś gadałem z gościem o palniku na pelet i wygadał że jutro jadą z 17-19 do łodzi na badania na 5klasę ,wspomniał coś o jakiś ulepszeniach ale jak znam życie to będą to zawirowacze i spaliny moga się skraplać w zwykłych kominach ale za to te kotły będą nadal produkowane bo będą miały kwity ,a to znaczy że na wioskę do starego domu będzie sobie pewnie można zamówić bez ulepszeń dających klasę 5 ale utrudniających z pewnością obsługę,,,i jeszcze mówił koleś że można u nich zamówić palnik z pojemnikiem na pelet z drzwiami drugimi do naszych kotłów ale tyko te z boku otwierane ,więc to też jest jakiś pomysł,kocioł ds i sobie palimy jak teraz lato wiosna jesień , a zimą przekładamy drzwi z palnikiem i automat pełną gębą

Takie rozwiązanie będę zakładał na przyszły sezon. Jeżeli opał i tak kupuję to czy kupię węgiel czy pelet to nie wielka różnica, patrząc na zużycie jakie mam ( przez dwa sezony ) paląc węglem, to myślę że nie wiele więcej będzie to kosztowało. Ale za to wygoda i czystość nie porównywalna. A i tak dalej mam ruszta, na których można palić jak w ds. Lokalni producenci sprzedają pelet od 600 - sosna 750 - liściaste z domieszką jakiegoś lepiszcza, do końca nie wiem o co chodzi.

Kumpel chciał kupić peleciarkę i jak sie zagłębił w proces produkcji to okazało się że łatwo nie jest i trociny liściaste się nie zlepiają i wychodzi papka a nie pelet i trzeba około 1/3 dać lepiszcza ale takiego naturalnego typu oleistego ale trzeba to mieszać ,kombinować tak że odpuścił a iglaste w sobie się lepi tak podobno to wygląda na prostej peleciarce za 10tys.zł

Dlaczego MPM nie certyfikuje kotłów o wyższej mocy niż 12-14 kW? Nie ma nigdzie informacji o certyfikatach, normach emisji czy sprawności.

Czy wiecie coś na ten temat?

Bo do lipca mają czas? Pewnie wszystko jest w toku, później i tak nie mogli by nic sprzedawać.

I radze korzystać bo pewnie ceny mocno się zmienią na kolejne dwa lata dopóki rynek się nie nasyci.

Edytowane przez Norman1212

Gość berthold61

Ale nie wiem czy to aby opłacalne inwestować w kocioł który niczego nie gwarantuje ze względu na jedno słowo , ruszt zastępczy i możliwość spalania śmieci , niby kto normalny spala śmieci ale sam kocioł to umożliwia i to go na bank skreśli obym się mylił ale pewnie tak będzie więc lepiej się nie napinać i czekać na tym co mamy , też wszystko już po kolei rozważałem i między innymi mpm 8kw ale mi przeszło totalnie bo tak czy siak za mnie bedą myśleć więc nie dam nikomu $$$$ moich

Jak ktoś będzie chciał palić smieci to i w kotle automatycznym 5 klasy jest spali nawet bez rusztu awaryjnego,zmieli je i wrzuci do zasobnika.

Czy ci urzędnicy są tacy ciemni?

@tom77

Napisz czego oczekujesz przy doborze takiego zestawu, czy bufor ma tylko zbierać nadmiar mocy kotła, bo jeśli będziesz palił drewnem i weźmiesz małej mocy, to będziesz musiał często chodzić dokładać, ze względu na małą komorę zasypową.

Jeśli chcesz np:szybko naładować bufor, a po zakończeniu palenia odzyskiwać z niego ciepło, czyli palenie raz na dobę przy minusowej temp.wtedy kocioł bierzesz jak największy, a bufor dobierasz tak, żeby te nin 20h oddawał Ci ciepło. Przy twoim budynku te 1000l może być trochę skompe, zależy jeszcze czy bufor fabryczny, czy będziesz robił sam.

Ja mam mpm 25kw bufor 1000l z wężownicą do CWU, dom około 100m2, palę raz na dobę, teraz przy minusie bufor wytrzymuje mi około 16h (dom średnio ocieplony)

Edit

Maronka dopiero zobaczyłem, że napisałeś

Do bufora 1000l jeśli do drewna to jest na styk te 25kw większy by był nie gorszy :)

Edytowane przez zaciapa

Przecież kalkulator wyliczył wielkość bufora  :D

Dobór bufora ciepła 3 300l to minimalna "luksusowa" pojemność bufora

Z takim buforem w najgorszym razie (przy średniej dobowej -20°C) trzeba będzie rozpalać raz na dobę a w przeciętny zimowy dzień (średnia dobowa 0,8°C) – co około dwa dni.

1 700l to minimalna sensowna pojemność bufora

Taka pojemność zapewni rozpalanie dwa razy na dobę w najzimniejsze dni oraz raz na dobę w przeciętny zimowy dzień.

Do 1500l bufora ,na drewnie to już nawet ten 28-32 powinien być by jednym wsadem zagrzać

Dla zainteresowanych:palnik kipi na pelet 5-20kw z drzwiczkami ,osprzętem i pojemnikiem 5200zł,nie wiem jak jest to w praktyce ale na mojej instalacji to użycie tego palnika widzę w ten sposób że nastawiam daną moc z jaką ma pracować np.7kw i śmiga non stop,lub na noc wyłączam jak za ciepło,bo chodzi o to że zapalarka ma około 1000 cykli więc by nie eksploatować jej za bardzo sam ustawiam moc w zależności od potrzeby minimum 5kw i grzeję non stop

Edytowane przez maronka

Mimo, że jeszcze nie mam, ale ostatnio wszędzie (do każdego kotła) wstawiałbym bufor. Czyli dla takiego palnika, niech będzie nawet 700L, grzeje pełną mocą aż na dole zbiornika osiągnę 75/80st. Ponowne załączenie w momencie jak na górze zbiornika (powiedzmy 20 cm od góry) mam 40st. W środku wężownica do CWU z głowicą termostatyczną na zewnątrz np(42st), a CO na domek - zawór trójdrogowy z pogodówką i korekcją, no podstawie pomiaru temperatury w sypialni/salonie.

Na pisałem wszędzie, bo nawet przy rozważaniu montażu podajnikowca też zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem (kocioł 65st, a na chałupę 42st).

teraz to juz panowie zglupialem chcialem sie poradzic co bedzie najlepszym rozwiazaniem w moin przypadku,I widze ze za duzo niewiadomych. Jesli chodzi o bufor to zamiezam kupowac,Czyli 17\19 za maly bo tak gosci od sprzedazy mi radzil no i teraz mam problem.

Gość berthold61

Moja rada daj sobie z tymi buforami święty spokój bo tanio nie będzie a dobrze też nie będzie , lepiej przeczekać aż do końca bo nie wiadomo czym za rok dwa nas zaskoczą a pieniądze drogą nie chodzą , zamiast tych wynalazków dostaniesz w tych pieniądzach kocioł kompletny 5 klasy czy to peleciak czy ekogroch z pełną automatyką a nie biegać po kotłowni całe życie

@Tom77

A w czym masz problem? W gotówce, w braku miejsca na większy kocioł? Tym 17/19 też nagrzejesz, tylko częściej będziesz musiał zaglądać do kotłowni i ciąć drewno na krótsze klocki..

Tom 77 jak masz dostęp do taniego drewna to to latanie do kotłowni się opłaci ale aby nie latać za dużo trzeba kupić kocioł w którym jednym wsadem zagrzejesz bufor i grzejniki i jeszcze raz do bufora 1000l 21-24 kw moc kotła a do bufora 1500i więcej 28-32kw ,nawet jak się okaże że wsad to za dużo nie będziesz ładował całego i kotłownie odwiedzasz w mrozy raz na dobę a jesień i wiosnę raz na dwa dni a w lecie raz na tydzień a przy mniejszym kotle będziesz musiał robić dokładkę czego przy buforze można uniknąć a jak kotłownia cię mierdzi to tak jak berthold61 pisał i raz na tydzień do kotłowni idziesz tyle że prądu trochę więcej pójdzie 50-100zł na miesiąc i awarie się też zdarzają dużo częściej 

Edytowane przez maronka

Gość berthold61

Prąd pójdzie to fakt ale nie aż tyle bo np palnik peletowy to bierze bardzo mało i chodzi z modulacją mocy więc po co ten bufor skoro na minimalnej mocy sobie pyka , policzmy np MPM taki do bufora to koszt ok 4,5 tys do tego porządny bufor to też jakieś 4 tys plus parę pierdołek i jest 9 tys a za 9 tys to ja olewam taki sposób i wybieram kocioł z certyfikatem 5 klasy oraz montażem na 8%  vat więc koszt ten sam a np za jakiś czas jakiś cymbał powie że to nie eko i każe demontować a druga sprawa koszt grzania wcale się pewnie nie zmieni bo to już przerobiło dosyć sporo ludków i każdy to potwierdzi , też prawie zakładałem palnik już , już ale otrzeźwiałem i zadałem sobie pytanie czy jako całość ma to 5-tą klasę ano nie więc po co mam się wychylać skoro teraz palę górniakiem zgodnie z przepisami jakie są a jak zabronią to przynajmniej dwa razy tego samego błędu bym nie robił tylko od razu coś sensownego , czasem coś w głowie zakiełkuje i ciężko się od tego wyzwolić wiem bo to przerabiałem  ale teraz jestem tak spokojny że 1 złamanego grosza bym nie wydał  i czekam aż do samego końca ile się da .

Trudno nie przyznać ci racji,ale jeśli ktoś ma swój las lub dostęp do taniego drewna to ten bufor jest alternatywą jedynie te przepisy mogą namieszać ale czy na tyle by kazali wywalić kocioł ,jak by nie patrzeć z buforem ,mający 4 klasę ,to nie wiem ,do nowego domu tak,ale jak już posiadam go to wątpię by można było takie przepisy przepchnąć