Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Piorade ,tylko pamietaj że brykiet i drewno iglaste ma duzo wiecej róznych frakcji lotnych i żywice ,jak tego nie spalisz w wysokiej temp w żywym białym ogniu to sie odłozy w wymienniku i kominie ,a wtedy oby sie nie zapaliło poza kotłem w kominie bo bedzie niewesoło.... 

Dzięki za uwagę. Będę testował w starym kotle bo MPMa chce dopiero wstawić latem. Stary już też delikatnie zmodyfikowałem zasłaniając górny prześwit nad pierwszą przegrodą i ciągnę teraz tylko dołem. Pali się wspaniale, aż nie mogę odżałować, ze wcześniej tego nie zrobiłem. 7 litrów brykietu, 7 litrów węgla orzech i na to 14 litrów miału i na cały dzień spokój. Dymu prawie wcale, na kotle 48 stopni tylko w domu trochę za ciepło bo dochodzi do 26 ;P, ale moja żona nie narzeka ;-P Chce jeszcze ograniczyć mu trochę powierzchnie spalania szamotem od dołu i zobaczę jak sobie będzie radził z samym brykietem.
Jeśli ten brykiet się nie sprawdzi to mam jeszcze za 500 liściasty.

Edytowane przez piorade

W MPMie palilem raz, na samym początku, brykietem iglastym RUF. To, że puchnie i się wiesza to jedno, ale po spaleniu może ze dwóch, trzech opakowań (po 10kg) wymiennik miałem cały w "smole" i trocinach. Musiałem skrobac. A na weglu wystarczy miotelka przeciągnąć i wszystko spada.

Mam tego jeszcze 3 paczki i póki co robią za schodki do kotła :-)

Edytowane przez hamis

Mikesz62 ,

zrób zdj weglarki pełnej  z pudełkiem zapałek w tle dla porównania koloru i granulacji tego czeskiego z bartexu  .

Ciekawe jak wyjdzie porówanie ilości popiołu po spaleniu tej samej objetości/kg  u Ciebie czeskiego z Sobieskim bo  chce kupic Sobieskiego szukając typu wegla 31 

Swój czeski opisałem plus zdj w temacie paliwa do MPM :

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/24256-paliwo-do-kot%C5%82a-ds-mpm-wydzielone-z-tematu-kocio%C5%82-ds-mpm/page-11?do=findComment&comment=356037

Witam  forumowiczów, jestem w trakcie poszukiwania kotła c.o. i najbardziej zainteresował mnie MPM DS 17-19 kW. Do ogrzania będzie takie coś, http://cieplowlasciwie.pl/wynik/35rb . Kocioł będzie zainstalowany w układzie zamkniętym, bufora nie będzie (trochę mało miejsca na 4600L, no i kasa). Mam pytanie, ile taki kocioł będzie spalać na dobę? Teraz palę miałem od góry w starym kopciuchu z dołożoną dmuchawą i sterownikiem, na dobę spalam ok.50kg miału w domu 20-21*C (na zewnątrz do -5), temperatura na piecu 45*C. Drugie pytanie, jaka jest w MPM-ie min. temp.pracy? Bo jeżeli dam 60*C jak zaleca producent to chyba w domu zrobi się sauna. Może ktoś doradzić?

No te >60C na kotle powinno być a jak w domu za ciepło to się montuje zawór 3D lub 4D żeby na kaloryfery puszczać mniej. 45C na kotle to IMO jakieś nieporozumienie.

Edytowane przez Jaco80

Mikesz62  ,dzieki czyli sprawdzony dobry opał ,teraz pewnie szybko zniknie z oferty ,bo kiedys pochwaliłem PW-D i nijak nie ma go w ofercie 

https://pw-d.pl/17-orzech-ii   z oferty został najmocniejszy 29MJ ,a brałem ten 26MJ i 27MJ ,  ten 26MJ sie sprawdził najlepiej ,typ31 bezproblemowy i w miare mocny ale od 2 miesiecy brak ceny czyli węgla tez....

Edisded ,co do wyniku ciepłowłasciwe   to widze ze masz sporo metrów do ogrzania ale dom dobrze ocieplony w mrozy -20 bedziesz potrzebował 11KW ,przecietnie 5KW to po co kocioł 17KW??? jak sie cofniesz i poczytasz ze 100,200stron tematu to zobaczysz ,ze z tym kotłem nie mozna robic zapasu ,a wręcz brac mniejszy 

Pewnie sie boisz ale mysle ze ten 5-7 i pełna moc by wystarczył , a 8-10  wydaje sie  rozsadne przy takim zapotrzebowaniu ,nie mówie juz o 12-14 czy tym co chcesz brać  .

Jak nagrzejesz i wygrzejesz dom to zobaczysz ze moc wyliczona wystarczy w zupełności i tak najlepiej dobrac kocioł.

Żeby kocioł nie gnił od dołu-w środku  stosuje sie zawory 3D lub 4D i taki 4d zabezpieczy powrót do kotła od dołu min te cytowane wszedzie 55st i podmiesza jednoczesnie wode na grzejniki żeby nie były za gorące .

Naprawde poczytaj i przemyśl wybór bo bedzie wtopa i bedziesz kisił i dymił ,lub bedziesz zmuszony wstawic bufor ,tak samo pamietaj ze spaliny beda zimniejsze i pomyśl o kominie ,jak z cegły to szybko zgnije bo nie bedzie wygrzany i sie wszystko skropli na sciankach .

takie moje zdanie ,ale niech sie tez inni wypowiedza .

Jest to jakiś pomysł, choć u mnie musiałby mieć pojemność ze 200kg... Masz jakąś fotkę?

A co z zawieszaniem opału i rusztowaniem? Masz jakiś automat czy ręcznie?

Zbiornik teraz mieści 160kg opału,to na 12 dni palenia,jednak muszę trochę zmniejszyć pudło ze względu na niski sufit w piwnicy.Teraz potrzebuję 13-15kg węgla na dobę.Opał nie zawiesza się,rusztowanie idzie automatycznie,nie trzeba fatygować sie osobiście.

http://allegro.pl/zbiornik-zasobnik-wegla-do-kotla-na-ekogroszek-hef-i7159426105.html?reco_id=0df2bd94-0a9f-11e8-b5d6-ecf4bbcfe688&ars_rule_id=201

Edytowane przez carinus

Mikesz62  ,dzieki czyli sprawdzony dobry opał ,teraz pewnie szybko zniknie z oferty ,bo kiedys pochwaliłem PW-D i nijak nie ma go w ofercie 

https://pw-d.pl/17-orzech-ii   z oferty został najmocniejszy 29MJ ,a brałem ten 26MJ i 27MJ ,  ten 26MJ sie sprawdził najlepiej ,typ31 bezproblemowy i w miare mocny ale od 2 miesiecy brak ceny czyli węgla tez....

Edisded ,co do wyniku ciepłowłasciwe   to widze ze masz sporo metrów do ogrzania ale dom dobrze ocieplony w mrozy -20 bedziesz potrzebował 11KW ,przecietnie 5KW to po co kocioł 17KW??? jak sie cofniesz i poczytasz ze 100,200stron tematu to zobaczysz ,ze z tym kotłem nie mozna robic zapasu ,a wręcz brac mniejszy 

Pewnie sie boisz ale mysle ze ten 5-7 i pełna moc by wystarczył , a 8-10  wydaje sie  rozsadne przy takim zapotrzebowaniu ,nie mówie juz o 12-14 czy tym co chcesz brać  .

Jak nagrzejesz i wygrzejesz dom to zobaczysz ze moc wyliczona wystarczy w zupełności i tak najlepiej dobrac kocioł.

Żeby kocioł nie gnił od dołu-w środku  stosuje sie zawory 3D lub 4D i taki 4d zabezpieczy powrót do kotła od dołu min te cytowane wszedzie 55st i podmiesza jednoczesnie wode na grzejniki żeby nie były za gorące .

Naprawde poczytaj i przemyśl wybór bo bedzie wtopa i bedziesz kisił i dymił ,lub bedziesz zmuszony wstawic bufor ,tak samo pamietaj ze spaliny beda zimniejsze i pomyśl o kominie ,jak z cegły to szybko zgnije bo nie bedzie wygrzany i sie wszystko skropli na sciankach .

takie moje zdanie ,ale niech sie tez inni wypowiedza .

dzięki za podpowiedź, podobną uzyskałem od sadownik12 na priw.  więc daj do myślenia, 5-7 faktycznie się boję a jak długo pali się przy całym załadunku 5-7 a ile 8-10? przez noc wytrzyma?

Po wygrzaniu domu będziesz tylko dosypywał opału i 8-10kW spokojnie powinno wystarczyć na 12h palenia.U mnie wystarcza jeden załadunek na dobę,ale mam ocieplony budynek.

Gość berthold61

Witam forumowiczów, jestem w trakcie poszukiwania kotła c.o. i najbardziej zainteresował mnie MPM DS 17-19 kW. Do ogrzania będzie takie coś, http://cieplowlasciwie.pl/wynik/35rb . Kocioł będzie zainstalowany w układzie zamkniętym, bufora nie będzie (trochę mało miejsca na 4600L, no i kasa). Mam pytanie, ile taki kocioł będzie spalać na dobę? Teraz palę miałem od góry w starym kopciuchu z dołożoną dmuchawą i sterownikiem, na dobę spalam ok.50kg miału w domu 20-21*C (na zewnątrz do -5), temperatura na piecu 45*C. Drugie pytanie, jaka jest w MPM-ie min. temp.pracy? Bo jeżeli dam 60*C jak zaleca producent to chyba w domu zrobi się sauna. Może ktoś doradzić?
Na olx ostatnio widziałem taki kocioł w dobrej cenie , poszukaj

Mam niewiele mniej od ciebie do grzania a kocioł 20kw z taczką szamotu w środku i w kotle ledwo co się żarzy byle nie zgasnąć więc słuchaj kolegów bo faktycznie jak dom się zagrzeje to 8-10 kw bedzie za dużo , u mnie z obserwacji wychodzi że 5 kw to pewnie za dużo i myślę że po rozgrzaniu domu zapotrzebowanie idzie coś około 3kw , nawet palnika peletowego nie chcę narazie kupować bo on pali z najmniejszą mocą 5kw a to już okna by trzeba było otwierać

Im dłużej czytam forum tym planowana moc MPMa którego chcę zakupić maleje. Już coraz bardziej skłaniam się ku opcji 8-10 kW.
A co myślicie o zleceniu wykonania takiego bufora? Miałby wym. 160x70x100 co dało by mi 1100 litrów. Nic większego nie wciągnę do piwnicy ani tam nie upchnę.

msg-77682-0-33104500-1517838291.jpg

Gość berthold61

Nie abym co odradzał ale skoro kociołek na styk to bufor bezcelowy , bufor ratuje nieszczęśnika który ma za duży kociołek ale na styk to po co podrażać sobie koszta nie lepiej jakiejś wełny na strop za to wrzucić ?

Ja miałem niskie pomieszczenie (200cm) i ledwo zmieścił mi się bufor 850L - przy kotle 12-14 daje radę. Ale trochę mało jeżeli chodzi o pojemność cieplną. Przy obecnych temperaturach (palenie 6h, grzejniki z bufora chodzą przez następne 9h). Z tym, że póki co nie mogę przekroczyć 75'C /a przeciętnie dociągam do 70'C/.

Więc nawet taki niewielki bufor się sprawdza. A jeżeli możesz zamontować 1100L to masz całkiem fajnie - polecam. Tylko pewnie piecyk większy niż 10kW ;)

@Mikesz62:

Przymierzam się do skorzystania z oferty tej samej firmy. Czekam na opinię odnośnie jakości tego co tak ładnie dostałeś zapakowane...

Czyli bufor i 12-14 lub bez bufora 8-10. Zobaczę jaka będzie oferta na wykonanie bufora i wtedy podejmę decyzję. bufor kusi mnie ze względu na grzanie wody latem, aby nie palić codziennie.

Edytowane przez piorade

Zbiornik teraz mieści 160kg opału,to na 12 dni palenia,jednak muszę trochę zmniejszyć pudło ze względu na niski sufit w piwnicy.Teraz potrzebuję 13-15kg węgla na dobę.Opał nie zawiesza się,rusztowanie idzie automatycznie,nie trzeba fatygować sie osobiście.

http://allegro.pl/zbiornik-zasobnik-wegla-do-kotla-na-ekogroszek-hef-i7159426105.html?reco_id=0df2bd94-0a9f-11e8-b5d6-ecf4bbcfe688&ars_rule_id=201

13-15 na dobę, marzenie. U mnie obecnie 4-5 weglarek, tona miesięcznie zejść musi...

Mógłbyś opisać bardziej szczegółowo automat rusztujacy albo dać jakąś linkę? Przy obecnym weglu dla mnie byłby wybawieniem, dłużej niż 4 godziny bez rusztowania nie uciagnie. Rano poniżej 50 na kotle, tak zapopielony...

@piorade:

W przypadku bufora - od jego wielkości zależy moc kotła. No i od tego jak szybko chcesz go nagrać.

U mnie przy buforze 800L i piecyku 12-14 przy pełnym obciążeniu (podłogówka, c.o., c.w.u) cykl palenia trwa ok. 5h (granie od 30' do ok. 70'C). No i dużo zależy od tego jaki uda kupić się węgiel.

Dokładnie w przypadku palenia węglem bez bufora 8-10 i wtedy można palić ciągle ,ale z buforem to raczej przepalanie raz na dobę ,i wtedy może być nawet 12-14 ale bufor to raczej do palenia drewnem i wtedy nawet 21-23 będzie dobry

No wiesz... jak masz bufor 1500+ to raczej bez kociołka 17-19kW też nie ma co podchodzić... tak myślę.

Drewno czy węgiel raczej nie ma znaczenia.. trzeba tylko sobie opanować ile go potrzeba tak aby nagrzać bufor i mieć pusty zasyp a nie kisić w nim niedopaloną resztkę...