Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teraz drewno się przydało jak w nocy mróz dochodzi do -16. Pompa aż jęczy z wysiłku, więc żona pod moją nieobecność w domy, sama rozpala pod wieczór kociołek i do rana dom jest dogrzany z bufora. Później znowu startuje PC i tak wszystko się uzupełnia.

• Lubię to 2
Opublikowano

Słaba, ale dobra.

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 18.02.2025 o 21:49, carinus napisał(a):

Teraz drewno się przydało jak w nocy mróz dochodzi do -16. Pompa aż jęczy z wysiłku, więc żona pod moją nieobecność w domy, sama rozpala pod wieczór kociołek i do rana dom jest dogrzany z bufora. Później znowu startuje PC i tak wszystko się uzupełnia.

Moja dziewczyna ma gaz ale i tak codziennie rozpalają kominek i to solidne ilości brzozy i buka tam idą - bo inaczej by nie wyrobili z rachunkami za gaz.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ja też po to zostawiałem źródło szczytowe, żeby z niego korzystać, gdy warunki dla PC są mało korzystne.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Wygoda wygodą a kalkulacja jest nie ubłagana,🙂

Pozdrawiam

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ja natomiast jestem w stanie zrozumieć ludzi, którzy swiadomie wydają więcej na ogrzewanie żeby zyskać na komforcie życia. Bo umówmy się, ogrzewanie zasypowcem jest jedną z najtańszych opcji, ale obsługa takiego kotła raczej komfortowa nie jest. 

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Dlatego twierdzę że zasypowiec jest dla SPRAWNEGO EMERYTA .

Pozdrawiam

Opublikowano
9 godzin temu, maracz napisał(a):

ogrzewanie zasypowcem jest jedną z najtańszych opcji

Uuu, kolega chyba dawno YT nie oglądał. Tam najtańszą opcją są kable grzewcze. A koszt kotłowni na pellet przekracza 80tys.zł. Ponadto dalej w wyliczeniach kable w eksploatacji są połowę tańsze niż pellet i 1/3 tańsze niż pompa ciepła. A jak zadasz pytanie "a co z CWU" to dostaniesz bana.

W komentarzach ludzie zachwyceni "rzetelnymi wyliczeniami".

• Przydało się 1
Opublikowano

Dlatego sensownym rozwiązaniem okazało się użycie małej PC z kociolkiem. Widzę że ma to uzasadnienie jako zabezpieczenie na różne okazje i sytuacje życiowe. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

I tak zrobili Finowie czy tam Szwedzi, że kocioł/piec na biomasę jest obowiązkowy do pompy ciepła. A u nas, zabraniają wszystkiego, patrz Kraków...

Opublikowano

Gdyby samodyscyplina użytkowników kotłów była na odpowiednim poziomie, pewnie nawet w Krakowie problem by nie występował.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Tylko że to jest podejście w stylu "ktoś złamał nogę na chodniku, to zakażmy chodników". I nóg i chodzenia. Czyli typowe wylewanie dziecka z kąpielą.

Tam nawet kotły automatyczne na pellet zakazali.

Edytowane przez kreciq21
Opublikowano
2 godziny temu, carinus napisał(a):

pewnie nawet w Krakowie problem by nie występował.

Dla Krakowa problemem jest nie sam Kraków położony w niecce, tylko gminy ościenne położone wyżej, które palą czym się da.

Opublikowano

Problem położenia Krakowa jest znany od dawna i tak jak @sambor piszesz, nie tyle samo miasto jest generatorem smogu miejskiego, co ościenne tereny, ale to nadal jest problem. 

@kreciq21 Niekiedy nie ma innej możliwości żeby pozbawić cwaniaków i niereformowalnych narzędzi do kopcenia. Gdyby choć większość mieszkańców zatroszczyła się o zmniejszenie kpcenia, pewnie tego rygoru nie trzeba by wprowadzać. Uprzedzam pojawienie się opinii, że nie wszystkich stać na wymianę kotła na nowy, ale wszyscy tutaj dobrze wiemy że to nie jakikolwiek kocioł jest generatorem dymu, ale jego niewłaściwa obsługa.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@carinus Tylko czemu pellet jest na czarnej liście? Przecież tego praktycznie nie da się źle spalać.

Dodać do tego SCT i mamy "miasto wolne od biedy". A jak zapłacisz, to i wjedziesz najbardziej kopcącym gruzem, nawet lokomotywą na węgiel.

Jak dla mnie przekaz jest jasny, nie chodzi o czystość powietrza, tylko o kasę. Też mi zaskoczenie...

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@kreciq21To jest Twój punkt widzenia. Problem jest bardziej złożony niż się większości z nas wydaje. Trzeba spojrzeć na to z każdej strony i postaw się na miejscu mieszkańca, któremu pod oknem ktoś codziennie produkuje śmierdzące spaliny.

Kończymy temat, bo robimy śmietnik.

Edytowane przez carinus
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

@carinus mam sąsiada co ma 2 camaro każde min po 100k i to są tylko zabawki a kuźwa smrodzi tak jak pali że dzis to sie dusiłem jak zamiatałem podwórka a on dorzucił do smieciucha.... wystarczy by kupił takiego mpm ds i z komina by było zero dymu i zero smrodzenia - proste jak budowa cepa  

• Przydało się 2
Opublikowano

Mam to samo, ale to taki węgiel z lokalnego składu. Rano jak GS rozpala, a nie ma wiatru to w pobliżu niema czym oddychać.

Pozdrawiam