Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teraz drewno się przydało jak w nocy mróz dochodzi do -16. Pompa aż jęczy z wysiłku, więc żona pod moją nieobecność w domy, sama rozpala pod wieczór kociołek i do rana dom jest dogrzany z bufora. Później znowu startuje PC i tak wszystko się uzupełnia.

• Lubię to 2
Opublikowano

Słaba, ale dobra.

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 18.02.2025 o 21:49, carinus napisał(a):

Teraz drewno się przydało jak w nocy mróz dochodzi do -16. Pompa aż jęczy z wysiłku, więc żona pod moją nieobecność w domy, sama rozpala pod wieczór kociołek i do rana dom jest dogrzany z bufora. Później znowu startuje PC i tak wszystko się uzupełnia.

Moja dziewczyna ma gaz ale i tak codziennie rozpalają kominek i to solidne ilości brzozy i buka tam idą - bo inaczej by nie wyrobili z rachunkami za gaz.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ja też po to zostawiałem źródło szczytowe, żeby z niego korzystać, gdy warunki dla PC są mało korzystne.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Wygoda wygodą a kalkulacja jest nie ubłagana,🙂

Pozdrawiam

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ja natomiast jestem w stanie zrozumieć ludzi, którzy swiadomie wydają więcej na ogrzewanie żeby zyskać na komforcie życia. Bo umówmy się, ogrzewanie zasypowcem jest jedną z najtańszych opcji, ale obsługa takiego kotła raczej komfortowa nie jest. 

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Dlatego twierdzę że zasypowiec jest dla SPRAWNEGO EMERYTA .

Pozdrawiam

Opublikowano
9 godzin temu, maracz napisał(a):

ogrzewanie zasypowcem jest jedną z najtańszych opcji

Uuu, kolega chyba dawno YT nie oglądał. Tam najtańszą opcją są kable grzewcze. A koszt kotłowni na pellet przekracza 80tys.zł. Ponadto dalej w wyliczeniach kable w eksploatacji są połowę tańsze niż pellet i 1/3 tańsze niż pompa ciepła. A jak zadasz pytanie "a co z CWU" to dostaniesz bana.

W komentarzach ludzie zachwyceni "rzetelnymi wyliczeniami".

• Przydało się 1
Opublikowano

Dlatego sensownym rozwiązaniem okazało się użycie małej PC z kociolkiem. Widzę że ma to uzasadnienie jako zabezpieczenie na różne okazje i sytuacje życiowe. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

I tak zrobili Finowie czy tam Szwedzi, że kocioł/piec na biomasę jest obowiązkowy do pompy ciepła. A u nas, zabraniają wszystkiego, patrz Kraków...

Opublikowano

Gdyby samodyscyplina użytkowników kotłów była na odpowiednim poziomie, pewnie nawet w Krakowie problem by nie występował.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Tylko że to jest podejście w stylu "ktoś złamał nogę na chodniku, to zakażmy chodników". I nóg i chodzenia. Czyli typowe wylewanie dziecka z kąpielą.

Tam nawet kotły automatyczne na pellet zakazali.

Edytowane przez kreciq21
Opublikowano
2 godziny temu, carinus napisał(a):

pewnie nawet w Krakowie problem by nie występował.

Dla Krakowa problemem jest nie sam Kraków położony w niecce, tylko gminy ościenne położone wyżej, które palą czym się da.