Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@zaciapa Ciężko to zmierzyć bo dom cały czas odbiera, podłogówka, cwu, AGD też u mnie korzysta z mocno bufora. Ale od kiedy nie puszczam na komin więcej jak 150C i od kiedy mam sterowanie ilością PP/PW sondą to mam dużo bardziej wygrzany bufor. Robię dwa wsady, przy czym obecnie mój kocioł dawno nie widział twardego drewna, sosna nieco spruchniała, troche zrębek i ogólnie biedny wsad. Gdyby dom nie odbierał to podjerzewam cały bufor 100L wygrzany do 85C, a tak to na dole 60, u góry i w środku 85C.
Też wczesniej miałem tak że jak było 100C na spalinach to nic nie szło na bufor, dlatego się dziwie że spaliny 90C a kocioł ładuje bufor do wysokich temp. Widze ogromną róznicę jak miałem spaliny 180-200C i wyżej a teraz jak mam 90-150C.

Mam dwa bufory 1000L z węzownicami stoi na piętrze a zwykły 500L w kotłowni, przy czym nagrzewam tylko ten górny bo 500L czeka na izolacje. Z racji długiegiego spalania wsadu i tak palę niemal codziennie bo żeby te bufory i dom naładować to musiało by się palić podejrzewam 3-4 wsady * 4h ..

Opublikowano

Kol @Grzegorz112 czy chodzi Ci o grubość (50mm). Musisz uzupelnic stopkę bo niewiadomo o jakiegoWood-a chodzi.

Pozdrawiam 

Opublikowano

@AO49 nie chodzi mi o 50mm tylko o grubość blachy z jakiej jest wykonana bramka/bramki W wood-zie, mam 26kw zastanawiam się nad powiększeniem bramek i żeby załatwić deko materjału do ewentualnego dospawania żeby nie latać i szukać jak by okazało się że potrzeba deko.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @Grzegorz112ja do mojej 14 na bramkę użyłem nierdzewki =5mm (taką znalazlem) ktoś już pisał że fabryczna do wood-a 18 jest też z 5. Palnik wirowym mam z 2 i też nic się nie dzieje (2-gi sezon)

Pozdrawiam