Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O tym ruskim palniku to już pisaliśmy, ale jak ma być pellet to ja poleciłbym kocioł Mini Bio Kostrzewy lub lub konstrukcje kominków / kotłów na pellet np RED.

Wtedy stałopalność wychodzi 2-3 dni.

Opublikowano

mini kostrzewa to ponad 6 tyś , a taki lepszy gdzie ktoś mi już doradzał to 9 tyś , niestety żeby ocieplić to tylko sufit podwieszany , bo na strychu graciarnia i to spora w dodatku łażą tam wszyscy lokatorzy a to na dach z anteną a to pranie wywiesić , a to coś dodatkowego wrzucić co im zalega w mieszkaniu itp, co do rodzaju (kocioł węglowy) to na razie nic nie zmieniam (projekt zrobiony i zatwierdzony) , dosyć już mieszania , kupię albo Defro Optima Komfort 10 kw albo Setlansa 9kw , tylko nie wiem czy ten drugi nie jest za mały na kaloryfery i CWU

Opublikowano

Stasiu bierz Setlansa i zamykaj temat będziesz zadowolony - mój ojciec jest (posiada 12kw). Pozdro.

Opublikowano

#danio121011 jak możesz to zrób jeszcze zdjęcie tabliczki znamionowej bo jestem ciekawy jakiej klasy efektywności jest ten kocioł. (3 czy 4) czy w ogóle miał takie badanie przeprowadzone.

Opublikowano

O tym ruskim palniku to już pisaliśmy, ale jak ma być pellet to ja poleciłbym kocioł Mini Bio Kostrzewy lub lub konstrukcje kominków / kotłów na pellet np RED.

Wtedy stałopalność wychodzi 2-3 dni.

Sambor czy moglbys rzucić linkiem ? jestem ciekaw jak sie sprawdza ten wynalazek chcialem nawet sobie zbudowac taki ale nie wiem czy warto

Opublikowano

offtop;

dziekuje za link ,ciekaw jestem jak ogolnie wyglada spalanie w takim palniku .Co do ewentualego zaplonu wsadu to mam pomysla , zasobnik oddalony o okolo 1m a w nim przepustnica z serwem podlaczonym pod arduino do dozowania peletu a w rurze zasypujacej nad palnikiem termopara do kontroli temperatury do zniwelowania ewentualnego zaplonu nad palnikiem .Kod i mechaniika zaden problem a czesci sa na stanie ,tylko czy to spalanie jest w miare czyste w takim palniku

Opublikowano

Tą konstrukcję to znam tyle co z netu, więc o praktycznych aspektach ci nie powiem.

Natomiast prawidłowo wyregulowany palnik powinien spalać czysto, największym mankamentem tej konstrukcji jest brak wentylatora nadmuchowgo.

Opublikowano

mam pytanie co do mpm12/14

jak mają działać ruszta obrotowe? u mnie przy ruszaniu wajchą tylko trochę drgają, nie ma pełnego obrotu.

drzwiczki do rozpalania są chyba trochę zbyt wysoko, powyżej rusztu. Jak wybierać stamtąd grubszy popiół lub niedopałki.?

Opublikowano

Ja mam 21-25, ale to bez znaczenia. W standardzie się tylko kiwają te ruszta. Ja u siebie przyciąłem ten płaskownik co jest pod rusztami o ok pół centymetra, może więcej i znacznie bardziej się wychylają, tak, że dużo większe zanieczyszczenia spadają same.

Opublikowano

Witam Serdecznie,

uprzejmie proszę o informację dot. kotła 19kW:

- jakich wymiarów jest klapka PG,

- jakich wymiarów jest ruszt,

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam jestem po pierwszym uruchomieniu mojego kotła 12-14,pierwsze wrażenie ekstra, piecyk troche leniwie się rozpalał (dwie przyczyny, zbyt mały otwór klapki miarkownika i komin troche słaby).

Ale jak się rozbuja to trzyma temperature stabilnie, dymek biały tylko przy rozpalaniu pózniej brak dymu. :D Ogulnie jestem zadowolony.

Opublikowano (edytowane)

Ja u siebie już kilkukrotnie zadymiłem kotłownie... Muszę się zebrać aby wyczystkę na kominie wykuć, bo świeży komin i nie chciało mi się. Tak na marginesie to jakie drzwiczki do wyczystki kominowej zastosować, ogólnie to z tego co pamiętam to miałem problem z doborem wielkościowym. Szczelność tych drzwiczek też pozostawia wiele do życzenia.

Najlepszy patent z papierem odpalonym w wyczystce bardzo szybko łapię właściwy ciąg. U teścia w górniaku z pionowymi półkami się sprawdza idealnie.

Edytowane przez spioch
Opublikowano

Panowie, czy mogę prosić o wymiary:

1. klapki PG dla kotła 20kW,

2. rusztu

Opublikowano (edytowane)

Tak

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Witam wszystkich zwolenników DS-ów

Muszę zakupić nowy kociołek ponieważ stary dokonał żywota.Poszukujac dobrego kotła trafiłem na to forum wiele postow czytając z wielką uwagą. Jestem skłonny zakupić MPM DS 14 kW .Sądzicie ze bedzie to trafny wybor tego kotla ?

Opublikowano

Miałbym jeszcze pytanie do forumowicza danio. Jeśli mozesz to napisz jak sprawdza sie wersja z zasypem od gory. Czy dymi w trakcie dokładania opału i czy wygodniej dorzuca sie opal niz w wersji z zasypem od przodu. Chcialbym go wlasnie z zasypem gornym bo wiecej opalu wejdzie .