Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Lenino

Jeśli masz czas to zablokuj go na tym poziomie . Czyli 15 %  i zobacz czy nie zapada się kopiec.

Edytowane przez FAFAŁ
Opublikowano

Kiedy obnižasz moc dmuchawe w min. i nie zwiekszasz max,cala krzywe dmuchawe idzie w dol.Kiedy przy tym powiekszasz moc dm.max.,sredny bieg dmuchawe ostaje na samym poziome(bez kopczenia).Najlepiej,jak na poczatok zrobisz tak,jak pisalismy wyžej.

Opublikowano

Czyli nic nie zmieniać oprócz dmuchawy tak ?
I na jakiś czas zablokować moc na 15%

No dobra a jeśli będzie się zapadał ? Albo będzie czarno i spieki ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Jak się będzie zapadal to albo powietrze w dół lub korekta paliwa w górę . Musisz go tak ustawic by np po kilku godzinach nie kopcil a i się też nie zapadal . Dla mnie tam jest za dużo powietrza Ale też przy nim nie siedzę i nie widzę w realu jak to wyglada . Może jest ok jednak warto było by się upewnić przytrzymując go trochę na tym poziomie modulacji .

Opublikowano
36 minut temu, Lenino napisał:

Witam.

Pokaż fotkę z ustawieniami dmuchawy.

YARO

Opublikowano

koledzy jest jakiś schemat jak powinna być prawidłowo wykonana instalacja pompy kotłowej , w raz z jakimiś zaworami termostatycznymi itd. miałem ochronę powrotu z CWU ale u mnie jakoś to nie działa tak jak powinno mam 3 pompy i ciągła walko o wodę , mam pompy wilo z auto adaptacja i wydawało mi się ze pompy pozostałe nie wiem czy się wyłączały czy co , od jakiegoś przeciążenia , ponieważ tak jakby stawały bo pompa cwu ściągała im wodę to raz , a dwa piec non stop szedł na modulacji w granicach 100 % bo ciągle dogrzewał bojler 300l z podwójną wężownicą , gdy wyłączyłem pompę cwu powrót spadł na 36 stopni ale modulacja tez spadła z 100 na 55% łatwiej ma uzyskać  zadaną temp. proszę o jakieś rady , chociaż wydaje mi się że musi to być zrobione tak jak to mam wyglądać prawidłowo czyli pompa kotłowa .

Opublikowano
Godzinę temu, Natben napisał:

jakoś to nie działa tak jak powinno mam 3 pompy i ciągła walko o wodę

Witam

Sprzęgło.... panie..... sprzęgło

Pozdrawiam.YARO

Opublikowano (edytowane)

No dokładnie sprzęgło panie, tylko niech nie przyjdzie mu kupić sprzęgła takiego z Allegro o pojemności 2-3 L min 6-8 L. a najlepiej niech ktoś to dokładnie przeliczy.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Witam.

Oczywiście :-))

Zakup i montaż sprzęgła, chyba jedynego elementu przewymiarowanego który wpływa z korzyścią dla instalacji (nie zawsze portfela kupującego) oczywiście w miarę logiki pozwala na pozbycie się wielu problemów z instalacją. Montaż sprzęgła o mocy 50-100% większej niż obliczeniowa jest wskazana, warunek tylko aby dobrze zaizolować cieplnie.

Pozdr. YARO

Edytowane przez YaroXylen
korki
Opublikowano

Podobno jak zastosuje sie zawor temperaturowy afriso ATV i sprzęgło nie trzeba robić żadnych obliczeń może wypowie się ktoś na ten temat

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Lenino napisał:

image.png.63c53aa052e887178ffafdf876317af6.png

Zauważyłem że regularnie co 120 minut mocno spaliny idą do góry i zaraz modulację obcina. Czy ty masz czyszczenie palnika ustawione co 120 minut???? musi długo dmuchać  i rozpędza niepotrzebnie palnik.

Pozdr. YARO

Edytowane przez YaroXylen
Opublikowano

adamretro powiedz mi jak ty masz ustawione powietrze w swoim tłokowcu .

Opublikowano

e0515222985a410e854243629341e06f.jpg

Panowie możecie mi wyjaśnić co się stało ze piec zgasł mimo żaru w palniku i ekogroszku w podajniku. Cały popielnik węgla miałem i alarm zanik płomienia.

Opublikowano
image.png.63c53aa052e887178ffafdf876317af6.png
Zauważyłem że regularnie co 120 minut mocno spaliny idą do góry i zaraz modulację obcina. Czy ty masz czyszczenie palnika ustawione co 120 minut???? musi długo dmuchać  i rozpędza niepotrzebnie palnik.
Pozdr. YARO

Dokładnie tak mam, wyłączyć to czy zmienić

Opublikowano

Jak wrócę z pracy to napiszę. 

Opublikowano
35 minut temu, SlawekOrfi napisał:

Panowie możecie mi wyjaśnić co się stało ze piec zgasł mimo żaru w palniku i ekogroszku w podajniku. Cały popielnik węgla miałem i alarm zanik płomienia.

Sprawdz dmuchawę.(może padł kondensator)

Opublikowano

Właśnie ze przyjechałem z pracy zrobiłem rozpalony i wszystko działa. Nie wiem co tu się stało. Tak siedzę przed kotłem i obserwuje ale wszystko wyglada normalnie.

Opublikowano
Godzinę temu, SlawekOrfi napisał:

Panowie możecie mi wyjaśnić co się stało ze piec zgasł mimo żaru w palniku i ekogroszku w podajniku.

Pomimo pracy z maksymalną mocą temp. kotła i spalin spadała więc chyba brakło tlenu (powietrza).

Opublikowano
41 minut temu, Lenino napisał:

Dokładnie tak mam, wyłączyć to czy zmienić

Kiedy nie dajesz rady z tym,dla czego užywajesz tej funkcii?Jest palnik každych 120min u ciebie zapchany? Wsadze,že po mesjacu bez czysczenia nie bedzie zapchany...

Opublikowano

Dobrze zrobię tak jak pisaliście ustawie wiatr i zablokuje modulacje na 15%

Opublikowano

Już chyba wiem. Cos jest jednak z dmuchawa. Jak jest czyszczenie palnika to wchodzi odrazu na 100% w sensie ze w 0,5sek zaczyna chodzić na 100% kiedyś się rozpędzała powoli. Czy tak się zachowuje kondensator uszkodzony?

Opublikowano

Inaczej jest rozpedzanie  a inaczej jak ma "gaz do dechy ".  Tu dostaje pełną moc i tak ma działać . WIęc tu nie ma nic dziwnego .

Opublikowano

U mnie nigdy tak to nie działało. Jak robiłem w diagnostyce suwakiem na 100% to się rozpędzała do tych zadanych 100% tak samo miało to miejsce w czyszczeniu palnika. Teraz jest tak ze rozpędza się do 100% w 0,5sek. Pytanie czy coś się naprawiało skoro ma tak działać czy coś się zepsuło.