Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

może  tutaj poproszę  o pomoc

muszę zainstalować  zawór  4d i już wiem że  z  pompą na powrocie

mam parę  pytań związanych ze sterownikiem  SKZP 02  w wersji 2,25

jakie czujniki będą  potrzebne  1 czujnik na piec -montować na  piec  2 czujnik mieszacza  -montować za mieszacz w kierunku na grzejniki 3 czujnik powrotu -gdzie go dać  ?   w ustawieniach  CO1 ustawić mieszacz  na  1 (aktywny) 

jaką pompę w sterowniku podpiąć  zamiast pompy kotłowej   CO1  czy CWU cyrkulacyjna  i jak ją ustawić  do pracy -nie wiem czy ma pracować  stale

piec zamierzam ustawić  na  55 c  pompa co1 załącza się od  22c 

niestety nie ma w okolicy nikogo "chętnego" do pomocy  są monterzy i na tym się kończy

nie ma regulatora  pokojowego i pogodowego  miało być  prosto a wyszło jak zwykle 

POMPA.pdf

Opublikowano (edytowane)

czekaj nic nie kupuj

Ja mam tak zrobione i jestem zadowolony

zawor 3dddddd.png

Zaw. 4D to taka latwizna inst.na 3d masz precyzyjna reg obw.c.o SKZP jes do tego stworzony jak co to pytaj

Edytowane przez marekd
dopisac
Opublikowano

Co chcesz osiągnąć ustawieniem kotła na 55 st? Tyle a nawet więcej ma być na powrocie. 

Opublikowano

I jak schemat podoba sie 

Opublikowano

marekd

chciałem 3d  ale mówili nie daj 4d  będzie lepiej i teraz już za późno

a pytania mam jak to w tym fajnym sterowniku zrobić 

może byś  podrzucił  kolejne okna  jak ustawić 

mieszacz , pompa  jaką pompę dać na kotłową CO2  czy CWU  i co tam ustawić  

byłbym wdzięczny

Opublikowano

No to du..a cza bylo najpierw poczytac a potem sie brac za robote , no ale to juz bylo.W tym ukladzie pompa kotlowa ma mielic caly czas to jest moje zdanie jak ja wyl. to pow. zacznie stygnac i sie zal. pompa zal/wyl dla pompy to nie dobre rozwiazanie .Dac chinczyka to padnie raz dwa .

Daj co2 nie ma to znaczenia a CWU jak grzejesz?

Opublikowano

CWU jak grzejesz? - nie mam  na przyszły rok

I jak schemat podoba się - fajny zwłaszcza jak działa prawidłowo

marekd

znalazłem takie ustawienie  czy są poprawne

Kocioł ~ pompa kotłowa ~(brak,CO2,cyr), następnie. ( wybór pompy )

wył. gdy zbędna (1)

min. temp. powrotu (80)

histereza (2)

temp. zał. pompy (40)

Następnie przejdź do okna CO

CO ~ CO1 ~ pompa CO

temp zał pompy (50)

stałe włączona gdy mieszacz (1)

CO ~ CO1 ~ mieszacz

aktywny (1)

zamknij gdy pompa wył (1)

min otwarcie (0)

max otwarcie (40), dalej.

CO ~ CO1 ~ ochrona powrotu

min temp powrotu (minimum 50°)

ochrona aktywna (1)

wzm modulacji (1 max 2)

Opublikowano

No to du..a cza bylo najpierw poczytac a potem sie brac za robote....

A co ci przeszkadza zawór 4 D??? Jak ma zwykłą instalacje z grzejnikami to 4D spełni obie role. Da ciepło na grzejniki i powrót. Tylko trzeba to z głową zrobić i nie włączać jakiś tam ,,ochron" powrotu. Pompa na CO2 lub cyrkulację, temperaturę zadaną wyższą niż temperatura kotła tak aby pompa pracowała cały czas. Temperaturę uruchomienia 45-50 stopni i będzie to hulać.

Opublikowano

Nic mi nie pezeszkadza kazdy robi jak chce czy wie tyle 

Opublikowano

zawór już leży razem z  siłownikiem  pompa też  

ale może podpowiecie jak ustawić to w sterowniku  nie chodzi mi o temperatury ale to włącz  tak - to zaznacz tak  - tego nie włączaj  będę bardzo wdzięczny  bo liczenie na  "instalatorów" jeśli chodzi o sterowniki mija się z celem  , co do pracy technicznej  to można liczyć na nich , byłem w jednym warsztacie , który miał  czas  ale jak usłyszałem my tylko montujemy ale sterownik to musu pan sam opanować   to mnie powaliło na kolana 

Opublikowano

Szanowni, 

pomóżcie proszę bo już nie wiem co się wyprawia. Kocioł szaleje (załączone zdjęcia)

Pracuje „skokami” jak widać na wykresie. Nie rozumiem czemu sterownik dopuszcza do wychłodzenia kotła nawet do 35*C a potem goni palnikiem do odcięcia uzyskując np. 78*C potem temperatura spada i tak dalej. Zawór 4drogowy zamyka na mały obieg a potem otwiera na CO. 
co zrobić?

IMG_0243.jpeg

IMG_0249.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Elwood   na poczatek wylacz z gniazdka poczekaj 2/3 minuty i wlacz moze sie mu pomieszalo w glowie.Wczesniej dziala poprawnie ??

Edytowane przez marekd
Opublikowano (edytowane)

78 stopni to nie osiągnął, żółta linia na wykresie nigdy nie przekroczyła 70. Wychłodzenia do 35 stopni też nie widać, raczej do 45. Czerwona to spaliny, ale to trzeba pomnożyć przez 2.

Masz ustawioną jakąś minimalną temperaturę załączenia pompy CO? Jeśli tak to jaką? 

(edit)

To nie załączenie pompy, to raczej ten zawór 4D który otwiera się i zamyka na przemian. Tam bym poszukał jakichś durnych ustawień, nie wiem czego - moze jakaś ochrona powrotu?

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Jaka jest instalacja? wyglada na skopana ochrona powrotu,czy wylaczanie pompek.Cos mi nie pasuje na tej temp.CO....