Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak masz wychłodzony bojler i pompa ruszy to kocioł zalewa zimna woda więc temp. gwałtownie spada, normalne. Jak nie zaczniesz zmienia zakresu powietrza (filmik) to daleko nie zajdziesz. Popił i kondesator to drugorzędna sprawa. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

A dmuchawa która będzie bardziej odpowiednią ? Rms 120 czy wpa07 ? Palnik mam eko energię więc cudów też nie ma co się spodziewać. Korona zmieniona na nawiercaną . 

IMG20230113190013.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jak słyszę ekoenergia to cieszę się że mam krzywą retortę. Niech doradzą Ci co te cudo mają albo uderz do Pieklorza.

Edytowane przez alf
Opublikowano

No i teraz mnie rozumiesz. 🤗 Jeszcze wytłumacz mi czemu ta modulacja wygląda na wykresach. Albo max albo min.

Opublikowano

Jak wyglada ta instalacja? To-czyli ladny odbior mocy z kotla i dobre ustawienie powietrza min i max.(i nie tylko w srodku przebiegu mocy)podstawa dzialania plynnej regulacji mocy.

Opublikowano

Dynamike na 1, powietrze 1-100 na początek. Modulacja to łagodne zmiany nadmuchu po 1% Obecnie tego nie masz. 

Opublikowano (edytowane)

10-100,bo min.jest dla 10% mocy 🙂 Moc dmuchania ustawowac zakresom.Skala 5-24 to na poczatkowe testy može ok......

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Idę założę dmuchawę wpa 07 i kondensator 0.68. będziemy na niej ewentualnie ustawiać bo ona jest docelową. Z tego co patrzyłem do startuje od około 30%.

Instalacja jest robiona wg tego schematu plus dolożona jest pompa pomiędzy zaworem 4D o powrotem kotła. 

Screenshot_2023-01-22-12-48-11-72_77aeb73a0a22f162ae11197ef29cc2b5.jpg

Opublikowano

Mimo,že na tym zdejcju nie wychodzi goraca z kotla w obieg,ja bym podlogowke wpial poza 4d grzejnikowy,by powrot z podlogi byl pomieszany poprzez 4d.Z pompka w obiegu kotlowym mialo by byc stabilnie,poki ten powrot z  podlogowki nie robi tam cyrku.

Opublikowano

Pierwsza pompka od lewej jest mieszacz ma grzejniki druga jest od podłogówki i trzecia jest od CWU. 

IMG20230122131532.jpg

IMG20230122131528.jpg

IMG20230122131444.jpg

Opublikowano (edytowane)

Czyli powrot z podlogi idzie chlodny rowno w kociol.Ja bym to kolanko pod pierwsza pompke zmienial na T i wpial tam ta pompka podlogi,na grzejniki zawsze bedzie wyžsza temp,niž w podloge.Powrot z podlogi wpiac do powrotu z grzejnikow.

I jesli za tym drewnem powroty dole spiete,to skopane calkowo.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Uf. Akurat są spięte ale jest zawór założony. To spuszczania wody z instalacji. A co da zmiana wpięcia podłogi w obieg od grzejników ?

IMG20230122141459.jpg

Opublikowano (edytowane)

Aa,tam zawor.Dobro.Teraz chlodna i to dužo chlodna wode z powrotu podlogi zalewa powrot kotla.(jesli z 4d plynnie 50 i podlogi 30,to jest + - 40 i to slabo dla kociolka)Gdybys ten obieg podlogi wpial poza 4d,czyli w obieg grzejnikowy,powrot kompletno bylby wymieszany i ochroniony poprzez ten zawor czterodrožny,stabilniejsza instalacja i praca kotla.

Przeniesz w watek instalacji i tam fachowcy cos ci doradza...

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Czujnik powrotu mam przy samym wyjściu z kotła. Różnica pomiędzy zasilaniem a powrotem wynosi około 4 lub 5 stopni więc nie jest źle. Teraz po zmianie dmuchawy i ustawieniu wstępnie powietrza widać że sterownik bardziej moduluje. 

Opublikowano

7 godzin temu, Eto napisał(a):

Na wykresach modulacja pracuje jakby skokowo. Albo min albo max. Nie ma płynnej pracy

Z wykresu wynika że moc najpierw rośnie stopniowo od 0 do 40-50%, potem maleje do 0. Nie ma skoków. Temperatura równa.  Nie ma tu chyba żadnego problemu

Opublikowano

Dosterowac powietrze i bedzie tylko falkowac.

Opublikowano

Wiem że dużo zmian na raz.  Ale dmuchawa wleciała wpa07 z kondensatorem 1.5uf. Skala ustawiona 26-60 pow 1-100. Na wykresie widać że modulacja cały czas pracuje . 

IMG20230122181147.jpg

Opublikowano (edytowane)

Mam ta dmuchawe,najliepiej dziala na 1pf.Testowalem mniejszy i wiekszy.Bedzie na tym 1,5 problem w malych obrotach.mam 19-21/54-59 dla opalu.Widze tež progres na wykresu mocy/spaliny.Poczekaj z godzinami przy piecu na odpowiedny kondensator 🙂

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Ja bym wrzucił tę instalację do osobnego wątku z prośbą o sprawdzenie poprawności jej wykonania. Jak pisał @bercus wpięcie podłogówki w obieg kotłowy to chyba nie najlepszy pomysł. Żaden producent kotła nie proponuje takiego wykonania instalacji. Przy mieszaniu dwóch typów instalacji najwygodniej jest zastosować sprzęgło.

• Przydało się 1
Opublikowano

Witam czy robicie korekty czujników temperatury sterownika. Z ciekawości przyłożyłem kilka czujników temperatury do wyjścia na obieg CO I każdy pokazuje inaczej. Który będzie najbardziej wiarygodny.Screenshot_20230124_195841.jpg.a8eb1846ce16d191a3f35432902558ab.jpgScreenshot_20230124_195706.jpg.02291f5a75250fd30a27efeca6afad11.jpg20230124_195451.thumb.jpg.e6016959c737c68b1b6c4aca9552f2dd.jpg

Opublikowano

Użyte czujniki temperatury nie są w żaden sposób kalibrowane. Dużo zależy od montażu (np. termopad, izolacja), długości kabla i jakości wykonania samego czujnika. Nawet termometry analogowe nie są kalibrowane. W sprzęgle mam 2 zwykłe termometry. Ten na powrocie pokazuje temperaturę wyższą od tej na wyjściu. Chcesz to sobie skalibruj czujniki temperatury. Ja u siebie zrobiłem korektę tak by sterownik pokazywał to co termometry analogowe wpięte w wejście i wyjście kotła.

Mnie to czasem bawi jak ktoś w sterowniku na zaworze 3d/4d ustawia precyzję jego pracy na 0,2C. Technicznie można, tylko po co? Jaki to ma wpływ na temperaturę w domu? Przecież to powoduje tylko ciągłą pracę siłownika.

Opublikowano

Ja mam skalibrowany pokojowy z termostatom obok niego,pogodowy z cieplomierzom obok niego i kociol z powrotom.Jaka z tych temperatur jest sprawna nie wiem i nie obchodzi mnie to.Silnik mieszacza jest od tego by dzialal,niech dziala.Czy raz w godzinie,czy 3x.Wieksza zmiana na nim i dužym ukladu powoduje wieksze szrapanie z kotlom,na pozwolniejszych zmianach z pogodowka ladnie chodzi.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Mój sterownik również moduluje cały czas, chociaż teraz przez dobór parametrów już się nie odstawia - to jest mój sukces.

Dowiedziałem się, że przyczyna jest brak pompy kotłowej. U Ciebie również nie ma. Możesz wykorzystać pompę CWU jako kotłową, czyli cały czas pracującą. Modulacja się wyrówna, tylko będziesz miał temp CWU = temp. kotła. i dodatkowo pewnie większe zużycie opału.

Opublikowano
Mam ta dmuchawe,najliepiej dziala na 1pf.Testowalem mniejszy i wiekszy.Bedzie na tym 1,5 problem w malych obrotach.mam 19-21/54-59 dla opalu.Widze tež progres na wykresu mocy/spaliny.Poczekaj z godzinami przy piecu na odpowiedny kondensator
Zamontowałem wpa07hl i mam kondensator 0.68mf. Radzisz zmienić na 1 mf jak to się odbije na pracy dmuchawy.