Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Skzp-02 - Ustawienia, Porady

energotop
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Nie no [mention=42176]Animus[/mention] kwestię GND i Vcc to ja bardzo dobrze rozumiem (jestem elektrykiem/elektronikiem/automatykiem), wiec wiem o co chodzi. Zastanawiają mnie tylko w złączu binowym piny E i F. Dlaczego jest tylko GND i HALL skoro na rozpisce nie ma wskazanego podłączenia Vcc. Ty wiesz i ja wiem jak co i gdzie znaleźć, ale opis i instrukcja jest pisana nie dla takich co wiedzą, tylko dla takich co nie wiedza i maja się sugerować rozpiską, aby wszystko podłączyć.
+5 volt trzeba wziąsc z innego miejsca

Problem z dmuchawą polega na tym, że jej charakterystyka nie jest liniowa. To co widzimy jako % nijak nie przekłada się na konkretne obroty dmuchawy. A czujnik halla pozwala sterownikowi zamiast korzystać ze skali % na ustawianie dokładnie konkretnej liczby obrotów. Zabrudzenie palnika nie ma tu nic do rzeczy.

Coś mi się zdaje, że jutro 1000 stron pyknie.

Edytowane przez mkwapisz

O tym palniku to tylko gdzieś wyczytałem (nie mam jak sprawdzić hall bo nie działa) ale sprawdziłem pobur prądu wentylatora i jak jest troszkę przypchany to bierze więcej prądu więc myślę że obroty spadają a czujnik hala powinien wyrównać wentylator pracuje inaczej pod opciarzeniem. A jak sterownik nie wie jak on pracuje to nic nie zrobi. Czy ktoś podłączył ten czujnik do skzp.

Godzinę temu, Dozy napisał:

Czyżby? 🙂

Wy nad tym hallem tak się rozwodzicie jakby jego zastosowanie było wyrocznią do prawidłowego ustawienia powietrza. 

Ja zaobserwowałem różnicę, po dołączeniu czujnika Hala dmuchawa inaczej pracuje, dużo wolniejsza praca na dolnych mocach sterowanych przez PiD.

U mnie jak włączę halla temperatura spalin na czopuchu spada średnio na wykresie o 20*C w ciągu całego dnia.

Spalanie węgla jest lepsze, popiół się zmienia, nawet delikatnie mniej spala, kocioł potrafi godzinami utrzymywać temperaturę spalin na poziomie 76*C +/- kilka stopni.

27 minut temu, Kijasr napisał:

+5 volt trzeba wziąć z innego miejsca

Trzeba mieć multimetr.

Edytowane przez Animus

Godzinę temu, mkwapisz napisał:

Problem z dmuchawą polega na tym, że jej charakterystyka nie jest liniowa. To co widzimy jako % nijak nie przekłada się na konkretne obroty dmuchawy. A czujnik halla pozwala sterownikowi zamiast korzystać ze skali % na ustawianie dokładnie konkretnej liczby obrotów. Zabrudzenie palnika nie ma tu nic do rzeczy.

Coś mi się zdaje, że jutro 1000 stron pyknie.

Właśnie mi obroty dmuchawy nie są do niczego potrzebne. Mnie tak naprawdę interesuje płomień na poszczególnych mocach i właśnie dlatego porobiłem korekty, np. -10 dla 50% i 70%, a dla 20 mam +5. ...i tyle. 🙂 

Moim zdaniem zamiast zmiany dmuchawy na wersję z hallem większym sensem będzie zakup bragera. Wtedy już mamy jakby inny wymiar w sterowaniu powietrzem. 🙂

PS.
Tysiączek pyknie lada moment. 😁

Koledzy, pytanie z innej beczki. Co sądzicie o obecnej sytuacji? Zawsze węgiel po sezonie grzewczym taniał. Czy nie sądzicie że przez konflikt ma Ukrainie może być odwrotnie? Czy nie lepiej kupić opał teraz. Dzwoniłem do dwóch dostawców i oboje stwierdzili że nie znają cen przy kolejnej dostawie....

No właśnie mnie też mocno zdziwiła podwyżka ceny. 

Ostatnio kupiłem tonę pułkownika o kaloryczności 26-28 za 1240zl, a dzisiaj 1380. 😧

Z kolei Generał 1470. To drożej niż w grudniu ubiegłego roku. ☹️

1 godzinę temu, Dozy napisał:

No właśnie mnie też mocno zdziwiła podwyżka ceny. 

Ostatnio kupiłem tonę pułkownika o kaloryczności 26-28 za 1240zl, a dzisiaj 1380. 😧

Z kolei Generał 1470. To drożej niż w grudniu ubiegłego roku. ☹️

A to co ma wspólnego ze sterownikiem ?

• Zgadzam się 1

Tyle samo co wypowiedź poprzedzająca moją wypowiedź, którą oznaczyłeś jako "nie zgadzam się". A dlaczego tylko ja dostałem negatywa? Przecież to nie ja zacząłem kwestię drożejących cen węgla.

W związku ze sterownikiem, dosadniej SKZP-05 (który powstał w oparciu o SKZP-02), czy u Was, posiadaczy 05 też nie można skorygować temperatury czujnika kotła?
Ja w swoim zauważyłem, że przy zastopowanym palniku da się, ale przy pracującym wprowadzona korekta zeruje się chwilę po wciśnięciu "zapisz".
Czyżby istniała jakaś blokada?

PS.
Za tymi strzałkami chyba kryje się jakaś nienawiść.
Zgodnie ze starą sprawdzoną zasadą, najlepszą formą obrony jest kontraatak.

Edytowane przez Dozy

Nie będzie 1000 stron 🤪

O tym palniku to tylko gdzieś wyczytałem (nie mam jak sprawdzić hall bo nie działa) ale sprawdziłem pobur prądu wentylatora i jak jest troszkę przypchany to bierze więcej prądu więc myślę że obroty spadają a czujnik hala powinien wyrównać wentylator pracuje inaczej pod opciarzeniem. A jak sterownik nie wie jak on pracuje to nic nie zrobi. Czy ktoś podłączył ten czujnik do skzp.
Ja używam

Godzinę temu, Dozy napisał:

W związku ze sterownikiem, dosadniej SKZP-05 (który powstał w oparciu o SKZP-02), czy u Was, posiadaczy 05 też nie można skorygować temperatury czujnika kotła?

Nie wiem jak u innych, ale własnie przed chwilka sprawdziłem i mogę napisać, że korektę mogę wprowadzić i zatwierdzić podczas modulacji.

49 minut temu, Kijasr napisał:
6 godzin temu, Dawidddddd napisał:

Ja używam

To jak podpiełes mogę prosić o zdjęcie

Hej, ostatnio chciałem sobie przetestować priorytet cwu, jednak mam pewien problem, ponieważ po włączeniu temperatura zadana która wtedy jest na czerwono wynosi 55 stopni mimo iż domyślnie jest to 62 stopnie. Opcja nadwyżka temperatury kotła nic nie zmienia nawet jak ustawię na maxa. Czy to ja coś źle ustawiam czy sterownik szwankuje? 

20 godzin temu, 8010 napisał:

Koledzy, pytanie z innej beczki. Co sądzicie o obecnej sytuacji? Zawsze węgiel po sezonie grzewczym taniał. Czy nie sądzicie że przez konflikt ma Ukrainie może być odwrotnie?

Kupuj i nie pytaj 🙂 W tym sezonie będzie drożał po sezonie. Ja na przyszły sezon jestem już prawie zaopatrzony przez PGG w Pieklorza i Karolinkę. Wiem że u Ciebie wszystko spali, więc możesz na PGG greenpala upolować. Powodzenia.

Ja mam turbinkę z defro jestem w stanie określić obroty min i max ale z moich obserwacji

Wyższa temp spalin...wyższe spalanie i ciężko to zgrać z bragerem

Palnik retorta

@Oldek co myślisz o husky? Jest za 1200pln. Do tej pory paliłem ruskiem. W czerwcu płaciłem 800zl za tonę. Dziś kosztuje już 1450pln. Masakra

Zrobiłem jak pisaliście.

Jednak czyściej nie jest a spaliny ostro w górę. Jak już wcześniej pisałem skalę miałem 1 a 100 a wiatry 22 a 37 i było czyściej.

Tlen 10 a 15 korekta 100.

Co tu jeszcze poprawić?

20220226_134147.jpg

2 godziny temu, 8010 napisał:

@Oldek co myślisz o husky?

Żeby nie było że nie w temacie, to na wstępie napiszę że SKZP pozwoli spalić wszystko co w zasobniku, zresztą sam o tym wiesz najlepiej. Osobiście nie miałem w swojej kotłowni tego węgla, ale myślę że był interesującym towarem jak rok wstecz kosztował poniżej 800 zł. NIe lubię "lekkich" węgli, (tak jak nie lubię słodkiej wódki). Jeśli ktoś ogrzewa dom 100 m^ w styropianie 20 cm, nie widzi większej różnicy, spalanie wzrośnie 1-2 kg. to co to jest, dwa worki więcej na miesiąc. Ale w moim przypadku to już widzę olbrzymią różnicę midzy cienkim węglem a kalorycznym. Tego drugiego spalę 30kg a cienkiego 40kg na dobę. Nie lubię cienkich węgli 🙂

@8010 podobno nienajgorszy towar, aczkolwiek sugeruję rezygnację i zakup czegoś co pochodzi spoza Rosji. Osobiście odcinam się od wszystkich produktów, z których mogliby czerpać dochody, a mają substytuty z innych rynków. W mojej kotłowni Stabek który mi został będzie ostatnim węglem pochodzącym z Rosji. Stację paliw też zmieniam, bo Amic, który mam najbliżej też jest ruski. 

Nie chciałem do tej pory być rusofobem, ale w świetle obecnej sytuacji nie widzę innego wyjścia niż ban na wszystko co z Rosją związane, nawet za cenę tego, że substytuty będą droższe.

• Zgadzam się 3

7 godzin temu, 8010 napisał:

@Oldek co myślisz o husky? Jest za 1200pln. Do tej pory paliłem ruskiem. W czerwcu płaciłem 800zl za tonę. Dziś kosztuje już 1450pln. Masakra

1 godzinę temu, Szymek00 napisał:

Pytanko .. jakim kablem.przewodem można przedłużyć kabel czujnika temperatury pokojowej... ??? 

Do 1 metra, jak przedłużka dłuższa, to lepsza grubsza plecionka.