Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, Jaher napisał:

mając zawory termostatyczne przy których kocioł pracuje dość poprawnie

Reszty nie będę cytował . Najgorszym rozwiązaniem jakie mogło by być to zrobienie pompy on/of . Działa dobrze ,głowice regulują tak jak mają to robić , nie ma powodu psuć tego . Jeszcze wstawienie jakiegos "mieszacza" czy to ze sterowaniem za pomocą siłownika czy termostatycznego ok to można przemyśleć . Ale dac pompe on/of zapomnij o tym , wyrzuć to z głowy raz na zawsze :)

Opublikowano

Wiem, że pompa powinna pracować non stop :)

Posiadam zawór 4D dlatego,  przymierzałem się do siłownika i regulatora pokojowego bo na sterowniku Timel można ustawić tak żeby pompa pracowała dalej po osiągnieciu temperatury komfortowej lub ekonomicznej :)

ale skoro to nieopłacalne to nie będę dalej w to brnął :)

Opublikowano
2 godziny temu, altoro napisał:

W jaki sposób chcesz zagrzać CWU do 55'C skoro kocioł jest ustawiony na 50'C ?

nie chce nagrzać CWU do 55 ustawiłem taka temp, by pompa od CWU pracowała jako kotłowa 

Opublikowano

Ustawiłeś cwu na 55'C z histerezą 3'C a temp kotła na 50'C to jakim sposobem ma ta pompa ruszyć i pracować jako kotłowa?

Opublikowano

Włącz  pompę  cwu na stałe na najniższym  biegu. Będziesz  miał i ciepłą wodę i obieg kotłowy. Jak nie masz zaworu mieszczącego to wszystko możesz puścić na jednej pompie. Woda z bojlera który jest nagrzany nie wychładza się tak mocno. Ja mam wszystko na prostej instalacji i 1 pompie. Powrót jest 1 st.C niższy od zasilania dzięki powrotowi z bojlera. 

Opublikowano
9 godzin temu, altoro napisał:

Ustawiłeś cwu na 55'C z histerezą 3'C a temp kotła na 50'C to jakim sposobem ma ta pompa ruszyć i pracować jako kotłowa?

jeśli ustawiłbym na powiedzmy 50 to osiągnie ta temp i się wyłączy, a tak pracuje w godzinach jakich ustawiłem

u mnie przy temp powrotu niższa średnio o 4 stopnie 

Opublikowano

W opcjach pompy CWU są bodaj 4 możliwości pracy. Jedną z nich jest praca ciągła bez względu na ustawione temperatury czy program czasowy. Chyba jedyny minus to taki, że jak kocioł wygaśnie to pompa kręci dalej, podczas gdy pompy CO i CO2 wyłączą się bo temp. kotła spadła.

Opublikowano
43 minuty temu, glibo napisał:

jeśli ustawiłbym na powiedzmy 50 to osiągnie ta temp i się wyłączy, a tak pracuje w godzinach jakich ustawiłem

u mnie przy temp powrotu niższa średnio o 4 stopnie 

Przy takich ustawieniach pompa cwu załączy się przy 52'C a kocioł masz na 50'C to jak ma to działać ? Chyba że temp kotła przebija zadaną o 2'C to wtedy ruszy ale nie tak ma pracować ta pompa.

Opublikowano
17 godzin temu, glibo napisał:

nie chce nagrzać CWU do 55 ustawiłem taka temp, by pompa od CWU pracowała jako kotłowa 

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją tak właśnie podłączyć.  Jak grzałem sam zasobnik, to tak właśnie miałem zrobione. Pompa włączała się jak temperatura powrotu spadła po niżej danej wartości. Woda w bojlerze gorąca, powrót zabezpieczony, pompa pracowała o wiele mniej.

Opublikowano

Koledzy pytanko jak powinna być różnica miedzy zasilaniem a powrotem , posiadam pompę kotłową i myślę na jakich obrotach powinna chodzić ?

Opublikowano

Kolego ja ma 4,5 stopnia róznicy i wydaje mi sie że to za dużo .

Opublikowano

U mnie w instrukcji tak jest napisane - zasilanie >65, powrót > 55, różnica 10-20

Opublikowano

czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, jak działa parametr modulacji dynamiki. co się zmienia od 1 do 7?
Mam kocioł na 73 stopnie. Modulacja w dół zaczyna się od 72 stopni. Chciałbym, żeby zaczęła się modulacja w dół np. 70 stopni

Opublikowano

@mirekcafa

DYNAMIKA. Odpowiada on za szybkość reakcji sterownika na zmiany temperatury kotła i  spalin. 

Można regulować zakresie od 1 do 7. Wartość 4 - odpowiada standardowej szybkości jak w poprzednich wersjach softów. 

Mniejszy parametr - wolniejsza reakcja algorytmu. Tym parametrem można próbować ustabilizować wahania modulacji. 

Opublikowano
10 godzin temu, altoro napisał:

Przy takich ustawieniach pompa cwu załączy się przy 52'C a kocioł masz na 50'C to jak ma to działać ? Chyba że temp kotła przebija zadaną o 2'C to wtedy ruszy ale nie tak ma pracować ta pompa.

używam teraz pieca tylko wieczorem do przepalenia , jeśli bym ustawił pompe CWU jako kotłowa to, by pracowała cały czas . a ja chcę by pracowała tylko w wyznaczonym czasie jak się pali . chyba jestem za wygodny , by się budzić w nocy i wyłączać pompę -oraz nie widzę powodu, by pracowała , jeśli piec jest wygaszony , nawet na najniższym biegu

Jeśli bym ustawił niższą temp CWU to po osiągnięciu danej temp pompa i tak, by się wyłączyła ;/

Opublikowano

@FAFAL: co napisałeś jest również w instrukcji, ale nadal nie wiem jaki jest wolniejszy algorytm reakcja. czy reaguje później czy wolniej? Jestem Czechem, trochę nie rozumiem

Opublikowano

@mirekcafa tak jest tak 1 wolniejsza reakcja , 7 bardzo drastyczna reakcja . Przy 1 moze dojść do dużych różnic temperatury kotla .od dużego spadku po duże przekroczenie . Tylko to też zależy od pracy instalacji . 1 to tak na lato na samo C.W.U.

3 lub 4 gdy pracuje już cala instalacja .

To nie zawsze musi tak działać . Musisz dobrać u siebie po obserwacji zachowań sterownika.

Opublikowano

Tłumaczenie google translator: Numer jeden jest wolny, numer siedem jest szybki. Dobrze jest mieć czujnik kotła przymocowany do rury wylotowej wody kotłowej i zaizolować go, a nie w gnieździe na kotle, tam przerywa on bezwładność korpusu kotła.

Oryginalny wpis

@mirekcafaJednička je pomaličku,polehoučku.Sedmička je rychlá,takže vyletí do zbytečně velkého výkonu a přetopí,potom zase honem moc dolu,má tendence zbytečně se rozkmitávat,zejména pokud je kotel předimenzovaný,tam to kvůli setrvačnosti nezvládá.Při jaké teplotě se to děje nemá vliv.A dobré je mít čidlo kotle připevněné na výstupní rouře kotlové vody a zateplit,nikoliv v hnízdu na kotli,tam s tím lomcuje setrvačnost tělesa kotle.

• Lubię to 1
Opublikowano

Sorki,nie wszystko wytlumacze dobro 100% do polski i mirek na odwrot do czeski,nie zostaje z tego zbla.

Reszta pisalem priv.

Opublikowano

Pany a ma ktoś może zamontowaną dmuchawę do gory brzuchem ? Bo moja już obrotów nie trzyma i chyba czas wymienić a nową jak zamontuję to będzie bardzo blisko pieca i tak sobie pomyślałem żeby ją dać odwrotnie tylko czy to zda egzamin ? 

Opublikowano

Ja miałem przez kilka dni  tak zamontowaną dmuchawę. Pracowała OK. "Fabrycznie" na ekoenergii miałem zamontowaną dmuchawę tak że powietrze zaciągała od strony kotła, a popielnik nie jest zabezpieczony termicznie i dmuchała ciepłym powietrzem spod kotła co powodowało podwyższoną temp. podajnika. Ale jak mnie oświeciło zobaczyłem że mam techniczne możliwości i dmuchawę podpiąłem z drugiej strony ekoenergii. Teraz temp. podajnika nie jest mi straszna :)

Opublikowano (edytowane)

No i właśnie @Oldek to jest ten problem, a dodatkowo kranik od pieca też tam jest i robi się miejsca tyle co nic, a tak to by mi ssalo od podajnika bo od tyłu to nawet nie chcę myśleć jak to zrobić, miejsca całkowicie brak.

To mówisz że pracowało to normalnie, jutro pewnie będzie montaż tylko czy RV 12 PK nie będzie za silna ?

Edytowane przez loko00