Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Skzp-02 - Ustawienia, Porady

energotop
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

@jolo747 "inżynierze" nie pisz tak dużo, bo oczy bolą. :) Po to kupiłem SKZP, żeby cały czas modulował !(JA) "Dwustanowałem" przez kilka lat i cieszę się, że juz tego nie robię. Tak wygląda mój wykres. Kocioł trochę brudny, nie czyszczony 3 tygodnie. A kolegi @bercus nie prowokuj, bo też dzięki niemu - ja sem zadowoloni :)) Pozdrawiam Modulatorów.

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

Edytowane przez Deafnezz
  • Lubię to 1
  • Zgadzam się 1

Godzinę temu, Jockey napisał:

Ale akurat dobra ochrona powrotu i stabilna instalacja, to każdemu sterownikowi wyjdzie na dobre, nie tylko "naszemu"

Natomiast dużym błędem jest skupianie się na samych wykresach, a nie na tym, co się dzieje na palniku, bo tam jest pierwszy obraz jakości spalania

dokładnie też jestem tego samego zdania ze najpierw to co jest na palniku ,nawet nie zagladam na wykres,w piecu wszystko wypalone .jockeyowska micha z nierdzewki załozona ,moduluje mi od samego początku,nic sie nie odstawia,takie pytamie do jockeja Varmo lubi polezec na palniku czy raczej skrocic czas  pozdrawiam

8 minut temu, kusyrypin napisał:

...nawet nie zagladam na wykres

A mnie bardzo pomaga i nawet gdy nie muszę na niego patrzeć, robię to. :) Dzięki niemu wywęszę wszystkie  anomalia instalacyjno-grzewczo-kominowo-etc :)

• Zgadzam się 1

57 minut temu, Deafnezz napisał:

"inżynierze" nie pisz tak dużo, bo oczy bolą. :)

oczy to bolą jak jockey pisze koledze który ma SR kotła 24% że podstawową przyczyną tego że mu nie moduluje jest niewłaściwe ustawienie parametrów spalania ,

oczywistą oczywistością jest że gdyby faktycznie miał złe ustawienia i je poprawił , to jego SR,kotła spadło by jeszcze niżej i jeszcze częściej by się kocioł odstawiał 

a w ogóle to wy tu jakąś sektę Modulacyjną" macie ; )

trochę mnie też dziwi że przez 700stron tematu nie potraficie zrobić check-listy w punktach jak co i w jakiej kolejności ustawiać ,tylko z każdym nowym użytkownikiem który sterownika nie umie ustawić bijecie pianę na 5stron

dafnezz ,pokaz no jeszcze jaki masz kaganiec na modulacji ustawiony ?

Edytowane przez jolo747
  • Nie zgadzam się 1

Wykres mega pomaga ja mam nie przewymiarowany kociołek i bez problemu trzyma modulacje ale mam też wymiennik płytowy co daje większą bezwladnosc. 

Screenshot_20191115-203816.jpg

10 minut temu, jolo747 napisał:

Ja tam się nie znam, ale jakby miał kaganiec, to na wykresie mocy byłyby chociaż krótkie poziome kreski :)

• Zgadzam się 1

Oto i wykresy oraz płomień. Na najniższej modulacji. Jak zachodzie niżej powietrzem to zaczyna kopcic. 

DSC_2980.JPG

DSC_2981.JPG

18 minut temu, jolo747 napisał:

oczy to bolą jak jockey pisze koledze który ma SR kotła 24% że podstawową przyczyną tego że mu nie moduluje jest niewłaściwe ustawienie parametrów spalania ,

Drogi kolego przypomnij mi, gdzie, komu i w odniesieniu do czego to napisałem, bo ja mam sklerozę i zwyczajnie mogę czegoś nie pamiętać.

I jeszcze jedno: ja biorę odpowiedzialność tylko za to, co napiszę, ale nie biorę żadnej odpowiedzialności za to, co Ty z tego zrozumiesz.

• Zgadzam się 2

@krychu34692Tu je coś nie szczelne na te retorcie .lewy dół patrząc na foto jest wygaszony.

DSC_2981.JPG

Jutro czyszczenie kotła to sprawdzę czy równe są szczeliny między pierścieniem. To retorta obrotowa jest.

9 godzin temu, jolo747 napisał:

Krychyu , zmniejsz czas przekroczenia temperatury do 10 min i nie walcz z tym że kocioł nie moduluje , przyjdą mrozy będzie modulował , poza tym wstaw wykres z ostatnich 2 godzin ,pokaz też co masz na palniku , dynamikę daj na 2 , czas podawania na 5 sek , w stopce masz napisane że cześć instalacji masz z PP , wiesz że to problem, 

Dla czego problem jeśli jest z pp? O tym nie wiedziałem. Przy kotle jest miedź. Później stare rury stalowe. Tam.gdzie robiłem to wymieniłem na PP i nowe grzejniki aluminiowe 

Sprawdź bo teraz to nie wyglada na dobrze napowietrzone palenisko. Ale ogólnie popiół i plomyk ladny . Fajnie było by jak bylby taki na srodku a nie bardziej w kotle . 

50 minut temu, jolo747 napisał:

Modulacja 8-100%, wiatr 8-29%, Ekogroszek Skarbek Piekary ~26MJ. Sezon rozpoczęty 1 pażdziernika. 100% podłogówka (temp. 21,2*C ale komfort cieplny "inniejszy" niż z grzejnikowni - cieplutko dookoła). Tak to wygląda, modulując SKZP-tem. Własnie dzięki takim kolegom jak @Jockey, @bercus, @Pieklorz i wielu innym na tym forum jestem zadowolony wynikami. Jak to mój mechanik mówi - "Jeździć i obserwować" Ja palę, obserwuję i zadaję pytania w razie potrzeby. Nie wstydzę się, że czegoś nie wiem, odwrotnie proporcjonalnie :) do Ciebie.

Nie ma potrzeby cytowania tego postu :)

IMG_20191115_205923.jpg

Edytowane przez Deafnezz
  • Zgadzam się 1

43 minuty temu, Jockey napisał:

Drogi kolego przypomnij mi, gdzie, komu i w odniesieniu do czego to napisałem

Na brak płynnej modulacji i odstawianie się kotła mają wpływ 2 rzeczy: złe ustawienia parametrów sterownika, a w szczególności nieodpowiednia proporcja mieszanki paliwo/powietrze.....

i jeszce odnośnie szybra , jak auto ma6 bieg to się go używa ,nie?

Oldek ja niebuntownik, "w kałuży warto czasami zamieszać , a nuż coś wypłynie"

krychu , ja na tym wykresie nie widzę nic złego poza za wysoką temperaturą na kotle i może ciut za wysoka temperaturą spalin ,ogranicz modulację maksymalną do 60% i zadaną na kotle do 55 

dafnezz , ja to dopiero nie wiem , ja tym się dopiero interesuje od kwietnia (wtedy pękł mi stary 23 letni kocioł ) i wtedy wziąłem do ręki ołówek,narysowałem , wypaliłem na samodzielnie zbudowanej plazmie cnc, pospawałem zamontowałem i uruchomiłem 2 tygodnie temu, a teraz testuje i mam pewne spostrzeżeniaktórymi chcialem sie podzielić tutaj oddając część wiedzy którą z tego forum zabrałem, jednak niektórzy nie rozumieją że pięć gwiazdek i opis (doświadczony forumowicz) zobowiązują przynajmniej do nieopowiadania głupot

ale luzik jeszcze z tydzień i mnie nie ma tu, kolejny projekt Fotovoltaika na tapecie 

a jeszcze doświadczenie , modulację ustawiłem  na 16-25% ale bede miał ladny wykres ;)))

Edytowane przez jolo747
  • Nie zgadzam się 1

4 godziny temu, Jockey napisał:

Na brak płynnej modulacji i odstawianie się kotła mają wpływ 2 rzeczy: złe ustawienia parametrów sterownika, a w szczególności nieodpowiednia proporcja mieszanki paliwo/powietrze oraz niestabilna instalacja z małym lub szarpanym (on/off pomp) przepływem wody przez kocioł.

Jeśli wszystko z powyższym jest ok, to nie ma żadnej potrzeby ograniczania górnego zakresu modulacji, żeby kocioł zaczął modulować.

Bo kocioł odstawi się tylko wtedy, gdy będzie brak odbioru ciepła ze strony instalacji lub ustawiony bardzo krótki czas przekroczenia temperatury zadanej (ale to akurat łatwo zmienić)

Proszę szanownych kolegów o wybaczenie, że zacytowałem samego siebie, to tylko gwoli wyjaśnienia.

@jolo747 prosiłem o zacytowanie mojej wypowiedzi, abym dowiedział się któremu koledze doradzałem tak, że aż Cię oczy rozbolały? Nie widzę, abym to adresował do któregokolwiek z kolegów.

Proszę o niewyrywanie mojej wypowiedzi z kontekstu, poza tym to, co napisałem, to jest moja myśl na temat: przyczyn kiedy kocioł się odstawia i w dalszym ciągu ja podtrzymuję, bo zwyczajnie wynika to z moich doświadczeń z tym związanych. Ja mam takie. Jeśli masz mieć przez moje wpisy kłopoty ze wzrokiem, to proszę Cię, nie zwracaj na nie uwagi.

Jest demokracja, wolno Tobie mieć własne zdanie w jakiejś sprawie, to i nie odmawiaj tego prawa innym. Pozdrawiam

33.gif

• Zgadzam się 1

zdało by to egzamin gdyby w sterowniku była korekta górnej granicy mocy kotła na podstawie czujnika temperatury zewnętrznej ,lub wyliczonej średniej mocy kotła z ostatnich 6 godzin,

na zasadzie że im zimniej na dworze to pozwala sterownik modulować wyżej , lub gdy średnia moc z ostatnich 6 godzin była np 25 % to maksymalna moc kotła przez następne 6 godzin to max 50%

oczywiście korekta zależna od użytkownika 

Od tego jest korekta pogodowa w którą sterownik jest wyposażony, a sterownik sam podnosi modulację w zależności od potrzeb, gdy tylko dostanie sygnał od instalacji CO, że potrzebuje więcej ciepła, aby ogrzać dom, gdy zimniej na dworze.

Muszę Ci jednak przyznać rację - faktycznie oczy bolą jak się to czyta.

Edytowane przez Jockey
  • Lubię to 1

Ma ktoś doświadczenie w paleniu KGM Gold. Właśnie zasypałem worek i zastanawiam się, jak w to dmuchać? Nie pytam o konkretne nastawy, ale czy słabiej czy mocniej w porównaniu do np "Retopala" czy "Ognia"  z Sibugol.  Zmieniłem jedynie kaloryczność i podawanie z 8 sek na 5 sek. (Batory 10). Potencjału nie zmieniałem.

U mnie z małym wiatrem sadza w dwustanie .W pidzie przy niższej temp. idzie ok.Przy spadkach temp.jest ok ale na cieplejsze dni u mnie się nie sprawdza:(

22 minuty temu, Jockey napisał:

Od tego jest korekta pogodowa w którą sterownik jest wyposażony, a sterownik sam podnosi modulację w zależności od potrzeb, gdy tylko dostanie sygnał od instalacji CO, że potrzebuje więcej ciepła, aby ogrzać dom, gdy zimniej na dworze.

a czy korekta pogodowa może wpływać tylko na max moc kotła, nie podnosząc przy tym temperatury na kotle albo mieszaczu

Edytowane przez jolo747

2 godziny temu, kusyrypin napisał:

takie pytamie do jockeja Varmo lubi polezec na palniku czy raczej skrocic czas  pozdrawiam

U mnie krótki czas podawania się lepiej sprawdzał, ale u Ciebie może być inaczej, musisz potestować, jedna doba krótki, a w następnej dłuższy czas bez zmiany jakiegokolwiek innego parametru, to sam zobaczysz, co lepsze na palniku.

47 minut temu, jolo747 napisał:

"...ale luzik jeszcze z tydzień i mnie nie ma tu"

Uff. Będzie mniej czytania. :)) 

• Nie zgadzam się 1