Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 4.02.2021 o 09:56, tewu80 napisał:

Jaką masz wysokość komina i średnicę?

Do wszystkich posiadających MPM i bufor: jaką macie ustawioną temperaturę startu pompy w obiegu kotła?

Komin ma ok 8 metrów 20 cm średnicy czopuch na wys 1,5 m.

Ja pompę nastawiam na ok 75 stopni, żeby kocioł osiągał wyższą temp i wygrzewał opał 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ja mam ustawioną temperaturę załączenia na 40C i układ ochrony powrotu na zaworze 3d ze sterownikiem na około 60C. Do tego dodatkowo załączenie pompy uzależniłem od temperatury spalin powyżej 80C

Opublikowano
W dniu 6.02.2021 o 16:07, Gregoryy napisał:

Kolejna modyfikacja ląduje w koszu. Zaczynamy od serii. ?

IMG_20210206_094347.jpg

IMG_20210206_094321.jpg

Od serii zaczynałeś jak wystawiłeś kocioł do kotłowni. Postaraj się wyciągać wnioski z niepowodzeń i znaleźć przyczynę tych niepowodzeń. Wtedy będzie Ci łatwiej. 

U mnie komora zasypowa wyłożona szamotem w całości spisuje się bardzo dobrze - szczególnie w te mrozy. Ale ja palę ciągle - nie wygaszam kotła całkowicie ( np. do czyszczenia rusztu z kamieni, czy szybkiego  czyszczenia/ omiecienia wymiennika - można zrobić to na pracującym kotle jak żaru jest mało). Szamoty cały czas są rozgrzane i nie stygną. Wtedy nie trzeba ich rozgrzewać ponownie. Komora zasypowa u mnie wygląda inaczej ( do połowy widać bearwę szamotu, a powyżej jest odymiona ( nie ma smoły - smoła jest na suficie komory zasypowej - zasyp boczny).

Opublikowano

W piątek na wieczór po całodniowym paleniu chciałem dorzucić na noc węgla i drewna na ok 15cm żaru. Ben bubel się udusił. Dym zero palenia palnik zasypany. Nic nie pomagało. Wkur...nie siegnelo zenitu. Zamknąłem wszystkie powietrza a rano wyciągnąłem cały wsad. 

Wydlubalem resztę przegrody i na szybko postawiłem z szamotu górny pasek 5.5 cm na dwóch nogach po 6.5 cm. Teraz otwór ma 14x 11cm wydaje się być za duży. Ale wreszcie udało się zagrzać do 80c. 

Dzięki @piecuch za poradę, choć muszę przyznać że nie Ty pierwszy mi to radziłeś. Wierny zapewnieniom producenta nie podejrzewałem że aż tak można z siebie kur.e zrobić byle tylko sprzedać. 

Teraz pozostaje dobranie odpowiedniego przekroju przegrody.

IMG_20210214_102114.jpg

IMG_20210214_085518.jpg

Opublikowano

@Gregoryy

Skoro tak się męczysz z tym kotłem, czy tam palnikiem to wywal ten palnik i spróbuj popalić bez palnika. Będą pewnie większe straty kominowe, ale zwiększy się pewnie komfort palenia. Przynajmniej ja tak bym zrobił. 

Opublikowano

@Gregoryy Długo stawiałeś opór żeby sobie sobie pomóc w tej nierównej walce.Teraz chyba widzisz różnicę miedzy teorią a rzeczywistością.Życie pisze inne scenariusze niż te w instrukcji kotła.

Opublikowano
W dniu 7.02.2021 o 15:25, Piotrek00 napisał:

Ja pompę nastawiam na ok 75 stopni, żeby kocioł osiągał wyższą temp i wygrzewał opał 

Żebym dobrze zrozumiał: pompa w obiegu kotła startuje Ci dopiero przy 70 stopniach? Poniżej kocioł grzeje się grawitacyjnie? Jaki masz zawór do ochrony powrotu? 55 stopni? Może w tym tkwi mój problem, bo u mnie pompa na powrocie startuje przy 52 stopniach?

Opublikowano

Jeszcze raz powtórzę że jeśli komin jest bez wkładu to z domu ucieka tylko to co ucieka przy wylocie a to duża różnica ,przy moim kominie to stanowi 50% tego co na czopuchu ,przykładowo na czopuchu mam 300 a z komina wylatuje 150 ,na czopuchu 200 - z komina 100,to co nie ucieka z komina zostaje w domu i nie źle grzeje jak kaflak ,u mnie  ściana kominowa ma teraz przy ciągłym grzaniu 36 stopni i stanowi niezłe źródło  ciepła a nie stratę kominową,więc jeśli mam średnią temp spalin 180 to do atmosfery ucieka 90 a tyle to mało które kotły podajnikowe mają  

• Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)

Ten stryszek mini co mam nad górnym stropem jest też trochę ogrzewany przez komin który tam przechodzi i czuć że ciepło stropem aż tak nie ucieka ,góra w zimie jest cieplejsza,a dokładnie to nie muszę jej aż tak grzać by temp.była ta sama co na dole,co innego w lecie ,wtedy już czuć że strop wymaga docieplenia ,co uczynię na pewno ale właśnie bardziej ze względu na przegrzanie góry latem,a pomieszczenia które są przy ścianie kominowej to w zasadzie w ogóle nie wymagają włączenia grzejników,tak że straty nie ma na pewno

Edytowane przez maronka
Opublikowano

@Piotrek00 No i jak Ci się sprawuje kocioł w tej konfiguracji, że pompa startuje przy 70 stopniach? Już po kilkunastu dniach możesz powiedzieć że takie ustawienie jest dobre? Mam zamiar go jutro wypróbować ?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

@Gregoryy ostatecznie jaki rozmiar dyszy w przegrodzie zrobiłeś ?

Muszę powiększyć u siebie oryginalny rozmiar, dlugo sie do tego cos zabieram...

Opublikowano

Dla czego powiekszasz ja narazie jadę no oryginale i w te upały daje radę myślę że na zimę może włożę zawiriwuwacz albo jeszcze ograniczę przepływ pgmoja przegroda to 8 x5

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

@bajek, czasami drewno lub węgiel przytłumiają mi palnik, na początku mojego palenia doprowadzało to nawet do wygaśnięcia opału. Klapkę kr. obiegu mam praktycznie zawsze rozszczelnioną gdzieś na 1/6.

Tej zimy już sobie nie mogę na to pozwolić.

Edytowane przez Dziczek
Opublikowano

Jak wymyślisz wymiar to napisz co i jak a teraz masz jaką

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ogień żółty wymieszany z fioletem to dobrze?

• 3 lata później...
Opublikowano

Nie bardzo wiedziałem gdzie umieścić tego posta, padło na ten temat. 

Post dotyczy recyrkulacji spalin, czyli włączenia w proces spalania odzyskanych z komina spalin w kotle na paliwo stałe(drewno) 

Do recyrkulacji spalin podchdzę już chyba trzeci raz, poprzednie dwie próby uważam za nieudane, głównie dla tego że wcześniej mój kocioł pracował na podciśnieniu i bardzo trudno mi było wydrzeć z komina spaliny do ponownego ich wykorzystania w spalaniu. Obecnie kocioł u mnie pracuje na nadciśnieniu i o wiele łatwiej idzie przechwycić spaliny z komina. Parę tygodni już bawię się z dodawaniem spalin do procesu spalania. Głównym powodem dla którego chciałem to zrobić, było przewietrzanie komory zasypowej, bez rozpalania całości wsadu. Spaliny wpuszczam w górną część komory zasypowej. Wnoski:

Przewietrzanie spalinami komory zasypowej działa bardzo dobrze, nic się nie pali, co najwyżej tylko żarzy. Oczywiście smoły brak, warstwowe zgazowanie jest pełne. Przy końcu spalania, kiedy opał zejdzie już bardzo nisko widać nawet jak ostania warstwa drewna jest jeszcze całkowicie surowa. Tak wygląda komora zasypowa w moim kotle

20250118_164320_114606.thumb.jpg.d311dc490c85f33a33ebb98f245bcb00.jpg

Jest jeszcze jedna zmiana którą zauważyłem to, po osiągnięciu maksymalnej temp płomienia i gwałtownym dopuszczeniu spalin nad zasyp następuje wzrost temp spali o max 15 stopni. Wpuszczenie spalin  w momencie kiedy płomień nie jest jeszcze maksymalnie gorący powoduje spadek temp spalin i płomienia. Poniżej film z momentu wpuszczenia spalin nad zasyp i wzrost temp spalin temu towarzyszący. 

Jeżeli ktoś jest w stanie racjonalnie wytłumaczyć ten wzrost temp spalin, to poproszę o podzielenie się opinią. Mam swoje przemyślenia, ale najpierw chciałbym poznać opinię mądrzejszych ode mnie 😀

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano
42 minuty temu, maracz napisał(a):

chciałbym poznać opinię mądrzejszych ode mnie 

Nie jestem napewno - po tym co robisz i jakie wyniki osiagasz.

Moje zdanie: spalasz CO (lub inny gaz palny) ktore powstaje po “niepelnym” spalaniu. Sonda lambda wylapuje tylko O2 inne gazy nic nie wiemy.